Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Μελέτες

Mετάγγιση αίματος: Επιτρέπεται; // Πιστεύει η Ηγεσία των ΜΤΙ στο δόγμα της για το Αίμα; // Παλινωδίες τής εταιρίας Σκοπιά για τις Μεταμοσχεύσεις // Η εταιρία Σκοπιά κατά τών... εμβολίων!

Εγκληματικά δόγματα και ψυχικές παθήσεις πίσω από τις υποσχέσεις της εταιρείας «Σκοπιά» και της σέκτας των «Μαρτύρων του Ιεχωβά»

Σύγχρονες ανθρωποθυσίες στο βωμό μιας οργάνωσης

Papyrus 52

 

 

1. Εισαγωγικά

Η εποχή των blogs, το έχουμε ξαναπεί, εκτός από τρόπος ανθρώπινης έκφρασης και διάδοσης της γνώσης από ανθρώπους με τίμια συνείδηση, έχει γίνει και πεδίο δράσης διαφόρων προπαγανδιστών.

Έχουμε λοιπόν βρει στο διαδίκτυο κάποια blogs με ΚΡΥΜΜΕΝΗ την ταυτότητά τους, τα οποία συντηρούν οπαδοί των δογμάτων της «Σκοπιάς». Ασφαλώς, το σκοτάδι είναι το αγαπημένο όπλο της εταιρείας του Μπρούκλιν, όπως και κάθε ανθρώπου που βρίσκεται μακριά από τον Θεό: «αν ισχυριστούμε πως έχουμε κοινωνία με το Θεό, ενώ ζούμε στο σκοτάδι, λέμε ψέματα, και οι πράξεις μας δε συμφωνούν με την αλήθεια» (Α΄ Ιω. 1,6).

Ενώ κάθε Ορθόδοξος με blog θεολογικού περιεχομένου θα δήλωνε πεντακάθαρα και με υπερηφάνεια την θρησκευτική του ταυτότητα, κάποιοι οπαδοί τής εταιρίας Σκοπιά κρύβονται στο σκοτάδι ώστε να παραπλανούν τα θύματά τους με την κάλυψη ότι -τάχα- είναι «ουδέτεροι ερευνητές της αλήθειας» (μόνο που από τα κείμενά των ‘ουδέτερων’, προκύπτει 100% ταύτιση με όσα διδάσκει η ‘Σκοπιά’!). Για τέτοιου είδους blog έχουμε ξαναμιλήσει και αφιερώσει ειδικό άρθρο με τίτλο, ‘Αιρετική προπαγάνδα μέσω ιστολογίων’.

Τους βλέπουμε λοιπόν να αντιγράφουν τα εγχειρίδια της «Σκοπιάς» και να θέλουν να αποδείξουν με αυτοσχεδιαστικά συνονθυλεύματα (ας είναι καλά στις μέρες μας το Google Books) ότι η Ορθοδοξία έχει κλέψει δόγματα από την …αρχαία ελληνική φιλοσοφία (ήδη ετοιμάζουμε ειδικό άρθρο για το θέμα, και όποιος δει τις παραχαράξεις που έχουν κάνει στο περιεχόμενο των κειμένων εκκλησιαστικών συγγραφέων και σύγχρονων θεολόγων, θα μείνει άφωνος…).

Μας έκαναν πάντως να θυμηθούμε ότι ενώ γράφουν ψεύδη για την Ορθόδοξη Εκκλησία, εκείνοι υιοθετούν την ειδεχθέστερη ειδωλολατρική πρακτική που υπήρξε, αυτή των ανθρωποθυσιών, η οποία επιβάλλεται από τη «Σκοπιά» στα αθώα θύματά της μέσω της  απαγόρευσης των μεταγγίσεων αίματος, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενηλίκων ή και παιδιών ακόμα (με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους), δήθεν στο όνομα του Θεού!

 

2. Ανθρωποθυσίες με την άρνηση των μεταγγίσεων

Για όποιον αντέχει, παραθέτουμε μερικά θλιβερά αποσπάσματα από περιοδικό των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», που έχει μάλιστα τον τίτλο «Ξύπνα» και εκδόθηκε στις 22 Μαΐου του 1994. Διαβάστε σε τι κατάσταση οδηγεί ακόμα και μικρά παιδιά η εταιρεία του Μπρούκλιν, και κατόπιν προσευχηθείτε να απεγκλωβίσει ο Θεός τα αθώα θύματά από τα νύχια της αμερικανικής εταιρείας:

Αποσπάσματα από το περιοδικό ‘Ξύπνα’, των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» (τεύχ. 5 (1994), σελ. 4):

«Αυτός (16 χρόνων) και η οικογένεια του ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι απορρίπτουν τις μεταγγίσεις αίματος […]

Ο Δρ Ζαρντίν ρώτησε: ‘Συνειδητοποιείς ότι μπορεί να πεθάνεις αν δεν κάνεις μετάγγιση αίματος;’

‘Ναι’.

'Και είσαι πρόθυμος να το κάνεις αυτό;'

Αν χρειαστεί» (!)

 

σελ. 4-5:

«Μαμά... Να παρακούσω τον Θεό και να παρατείνω τη ζωή μου για λίγα χρόνια τώρα και στη συνέχεια εξαιτίας της ανυπακοής μου στον θεό να χάσω την ανάσταση και να μη ζήσω για πάντα στην παραδεισένια γη του αυτό απλώς δεν είναι έξυπνο» (!)

 

σελ. 8:

«Η κηδεία του ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει ποτέ το γραφείο τελετών...ήταν ένας από τους ΠΟΛΛΟΥΣ νεαρούς που θέτουν τον Θεό στην πρώτη θέση» (!)

 

σελ. 9:

«Οι θεράποντες γιατροί της Λενί (12 χρόνων) αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να της γίνει μετάγγιση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και να αρχίσει αμέσως χημειοθεραπεία... Η Λενί είπε ότι δεν ήθελε αίμα ή παράγωγα αίματος, ότι είχε διδαχτεί πως ο Θεός το απαγορεύει αυτό... Οι γονείς της υποστήριζαν τη στάση της».

 

σελ. 9-10:

«Δεν θέλω καθόλου αίμα ή παράγωγα αίματος. Θα προτιμούσα να δεχτώ το θάνατο, αν είναι ανάγκη, παρά να παραβιάσω την υπόσχεση που έχω δώσει στον Ιεχωβά Θεό» (!)

 

σελ. 10:

«Έπειτα από μια ατελείωτη, δύσκολη νύχτα, στις 6:30 π.μ., στις 22 Σεπτεμβρίου 1993, η Λενί κοιμήθηκε τον ύπνο του θανάτου στην αγκαλιά της μητέρας της... Στην κηδεία παρευρέθηκαν 482 άτομα».

 

σελ. 12: [Σημείωση: αυτή η διήγηση κατά τη γνώμη μας είναι η πιο αποκαλυπτική για τις ψυχώσεις που προκαλεί η ‘Σκοπιά’ στα θύματά της]

«Η πρώτη νύχτα της Λίζας στο Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά του Τορόντο ήταν χειρότερη από εφιάλτη. Εισάχτηκε στις τέσσερις το απόγευμα και της έκαναν αμέσως μια σειρά εξετάσεις. Δεν την πήγαν στο δωμάτιο της παρά μόνο στις έντεκα και τέταρτο το ίδιο βράδυ. Τα μεσάνυχτα...μπήκε στο δωμάτιο μια νοσοκόμα και είπε: 'Πρέπει να σου βάλω λίγο αίμα […] Τι απάνθρωπη και βάναυση μεταχείριση επιβλήθηκε σε ένα άρρωστο και φοβισμένο 12χρονο κορίτσι στη μέση της νύχτας και σε ξένο περιβάλλον! Οι γονείς της Λίζας την είχαν πάει στο Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά του Τορόντο ελπίζοντας να βρουν καλοσυνάτους και συνεργατικούς γιατρούς. Αντί για αυτό, η κόρη τους υποβλήθηκε σε βασανιστική μετάγγιση […] Εκείνη εξήγησε πως την έκανε να νιώσει σαν σκυλί που το χρησιμοποιούσαν για πειραματόζωο, ότι ένιωσε σαν να τη βίαζαν... κυρίως την απασχολούσε το τι θα σκεφτόταν ο Ιεχωβά για το ότι παρέβη το νόμο του εναντίον της»(!)

 

Βλέπουμε λοιπόν καθαρά, μια ειδωλολατρική πρακτική εξευμενισμού του Θεού με ανθρωποθυσία: η εντολή του «θεού» (τους) είναι θάνατος και ο πιστός πρέπει να υπακούσει, αλλιώς κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό της ύπαρξής του κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Αυτό φυσικά αποτελεί παράβαση της βιβλικής διδασκαλίας καθώς στην περίφημη δοκιμασία του Αβραάμ, ο ίδιος ο Θεός παρεμβαίνει και ματαιώνει τη θυσία του παιδιού του (Γεν. 22,9-13) δείχνοντας αποστροφή για κάτι τέτοιο. Επίσης, ο Απ. Παύλος μας δείχνει πόσο κακό είναι να οδηγείται κάποιος στην αυτοκτονία με οποιονδήποτε τρόπο, αφού όταν κάποιος φρουρός θέλησε να αυτοκτονήσει, «ο Παύλος του φώναξε ‘Μην κάνεις κανένα κακό στον εαυτό σου’» [‘Μηδέν πράξης σεαυτώ κακόν’] (Πράξ. 16,27-28).

Φανταστείτε ότι η απαγόρευση βρώσης αίματος που παραδόξως την ταυτίζουν με την μετάγγιση(!) δεν περιλαμβάνεται ούτε καν στις 10 εντολές. Και το λέμε αυτό, διότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο Ιησούς, για την 4η εντολή (‘Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν…’) λέει τα εξής, όταν είδε στην συναγωγή τον άνθρωπο με το παράλυτο χέρι και θέλησε να τον θεραπεύσει την ημέρα του Σαββάτου: «Επιτρέπει ο νόμος να κάνει το Σάββατο κανείς καλό ή να κάνει κακό; Να σώσει μια ζωή ή να την αφήσει να χαθεί;» (Μαρκ. 3,1-4). Δηλαδή, αν ο Ιησούς, ως πνεύμα του Νόμου, υποδεικνύει τη σωτηρία του ΧΕΡΙΟΥ ενός ανθρώπου, μπορούμε να κατανοήσουμε σε πόσο υψηλό σημείο τίθεται η σωτηρία της ίδιας της ζωής του.

[Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι εμφανίστηκε και μια αντίπαλη ομάδα ΜΕΣΑ από τη σέκτα των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», η οποία διδάσκει ότι η μετάγγιση αίματος θα πρέπει να επιτρέπεται! Η ιστοσελίδα της «αιρετικής» αυτής ομάδας βρίσκεται εδώ: http://www.ajwrb.org/ .]

Γιατί λοιπόν η Σκοπιά επέλεξε να ερμηνεύσει με το ζόρι την «βρώση αίματος» ως «μετάγγιση», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα αθώα θύματά της; Για παράδειγμα, ένα ενδεικτικό εδάφιο που δίνει η Εταιρεία για να υποστηρίξει την άρνηση των μεταγγίσεων είναι το Πράξ. 15,28, 29, και θεωρεί συνώνυμά του τα εξής εδάφια:

Γέν. 9,4: «κρέας με… αίμα… δεν πρέπει να φάτε».

Λευιτ. 3,17: «Δεν πρέπει να τρώτε… κανένα απολύτως αίμα».

Λευιτ. 7,26: «…δεν πρέπει να φάτε καθόλου αίμα», κ.λπ. κ.λπ.

 

Όταν λοιπόν το προφανές (τρώω αίμα) μετατρέπεται σε κάτι τόσο άσχετο (μετάγγιση), μάλλον υπάρχει κάποιος λόγος, ο οποίος είναι ο εξής: όταν είσαι μια μικρή ομάδα μέσα σε έναν τεράστιο αριθμό προτεσταντικών αιρέσεων, χρειάζεται να λειτουργήσεις όπως ένας καλός διαφημιστής και να βρεις αυτό το «κάτι» που θα κάνει τους άλλους να προσέξουν το «προϊόν» σου. Άλλωστε, η ιστορική μελέτη έχει δείξει ότι όλες οι αιρέσεις «έχουν μια θεωρητική κατοχύρωση, στο έπακρο τονισμένη»[1]. Τα αφεντικά της «Σκοπιάς», για να διαφημίσουν τη σέκτα τους επέλεξαν μια εμμονή στο όνομα «Ιεχωβά»[2], και την αποχή από τις μεταγγίσεις.

Και βέβαια ακούγονται τουλάχιστον αστείες οι αναφορές της Σκοπιάς σε επιστήμονες που δήθεν συμφωνούν μαζί της, ότι δεν πρέπει να γίνονται μεταγγίσεις επειδή κάνουν «κακό» και έχουν παρενέργειες! Δυστυχώς η «Σκοπιά» επικαλείται την επιστήμη ΜΟΝΟ όταν την βολεύει και κάνει ότι δεν βλέπει όταν ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», με βάση τα στατιστικά του στοιχεία, μας λέει ότι παρά τις όποιες παρενέργειες «η μετάγγιση αίματος ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ και ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»[3]. Και φυσικά, από την καθημερινότητά μας γνωρίζουμε πόσα αγαπημένα πρόσωπα θα είχαμε χάσει, αν δεν υπήρχε η σωτήρια αυτή πρακτική.

- Την επόμενη λοιπόν φορά που τα όργανα της «Σκοπιάς» θα σας μιλήσουν για «παρενέργειες» από τις μεταγγίσεις, εσείς ρωτήστε τους, «δηλαδή προτείνετε να σας πάρουμε στα σοβαρά όταν λέτε πως θα αφήσουμε π.χ. 1.000 ανθρώπους να πεθάνουν, για να μην υπάρξουν ποσοστά παρενεργειών σε μερικούς εξ αυτών;»!! Επίσης ρωτήστε τους, «αν σας ενδιαφέρει η υγεία των ανθρώπων, γιατί δεν απαγορεύει η Σκοπιά τη λήψη ΟΛΩΝ των φαρμάκων στους οπαδούς της, αφού ΟΛΑ έχουν παρενέργειες και αρκετά επώδυνες μερικές φορές;». Επίσης, ρωτήστε τους, «γιατί δεν αφήνουν τους οπαδούς τους να πεθαίνουν από άλλες αρρώστιες, προτείνοντάς τους να μην παίρνουν ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο αφού όλα έχουν παρενέργειες;».

Ας μην γελιόμαστε. Η εταιρεία του Μπρούκλιν δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα πορίσματα της επιστήμης ούτε για τις παρενέργειες της μετάγγισης, παρά μόνο για την εφαρμογή του θανατηφόρου δόγματος της «Σκοπιάς».

- Επίσης, όταν τα όργανα της «Σκοπιάς», σας μιλήσουν για τη χρήση «υποκατάστατων» αίματος, εσείς ρωτήστε, «και μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε όλους και σε επαρκείς ποσότητες αυτά τα ‘υποκατάστατα’, εμείς θα αφήσουμε τον κόσμο να πεθαίνει ενώ μπορούμε να τον σώσουμε;»!

- Και όταν τα όργανα της «Σκοπιάς», σας μιλήσουν για «γιατρούς που ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ και έχουν μιλήσει για τα κακά της μετάγγισης», εσείς πείτε τους ότι, «τις τυχόν παρενέργειες τις ξέρουμε όλοι, όμως εσείς ξέρετε κανένα γιατρό που να λέει αφήστε τον άνθρωπό σας να πεθάνει για να μην τον πιάσουν οι …παρενέργειες;». Αν δεν υπάρχουν τέτοιοι φονιάδες-γιατροί, τότε πως λέτε ότι «συμφωνούν μαζί σας»;

 

3. Επιστημονικά πορίσματα για ψυχώσεις στα θύματα της «Σκοπιάς»

Όσα είδαμε παραπάνω και διδάσκονται από την Εταιρεία «Σκοπιά» μέσω εντύπων που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, σίγουρα δεν δείχνουν φυσιολογικά. Είναι παράλογο και σαδιστικό να βάζεις παιδιά 12 χρόνων να διαβάζουν πόσο μεγάλη και πολυπληθής θα είναι η κηδεία τους, αν τους τύχει ένα απρόσμενο περιστατικό υγείας όπου θα χρειαστούν μια μετάγγιση αίματος.

Βεβαίως, αν συνδυάσουμε αυτά, με την διαρκή πίεση που ασκείται στα θύματα της Εταιρείας από την επερχόμενη καταστροφή του κόσμου η οποία αν τυχόν τους βρει έξω από την δήθεν «προστασία» της οργάνωσης θα σημάνει τον ολοκληρωτικό αφανισμό της ύπαρξής τους, τότε κατανοούμε ακόμα περισσότερο την παρακάτω, αποκαλυπτική έρευνα.

Η έρευνα αυτή και τα αποτελέσματά της καταγράφτηκαν στο βιβλίο των Harold George Koenig, Michael E. McCullough και David B. Larson, με τίτλο «Handbook of Religion and Health», [Εγχειρίδιο Θρησκείας και υγείας] (Oxford University Press, 2001).

Για να μην μακρηγορούμε, όσα καταγράφονται στην σελίδα 159 του βιβλίου αυτού, είναι εντυπωσιακά και μάλλον ανατριχιαστικά:

«Ο Σπένσερ (1975) μελέτησε 50 ‘Μάρτυρες του Ιεχωβά’ με σχιζοφρένεια, οι οποίοι είχαν γίνει δεκτοί στην «Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Δυτικής Αυστραλίας», για μια περίοδο 36 μηνών μεταξύ του 1971 και 1973. Υπήρξαν τρεις φορές περισσότεροι σχιζοφρενείς (1.83/1000 εναντίον 0.61/1000) και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι παρανοϊκοί σχιζοφρενείς (1.4/1000 εναντίον 0.38/1000) στην ομάδα των ‘Μαρτύρων του Ιεχωβά’ απ’ ό, τι μεταξύ των άλλων προσώπων που ζουν στη χώρα […] Ο Σπένσερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ‘Μάρτυρες του Ιεχωβά’, είτε τείνουν να είναι άτομα που εκ των προτέρων έχουν ψυχωτικές τάσεις, και οι οποίοι «σπάνε» από την πίεση που τους ασκείται μέσω του επιθετικού προσηλυτισμού, είτε το να είσαι ‘Μάρτυρας του Ιεχωβά’ προκαλεί άγχος το οποίο τους καταβυθίζει στην ψύχωση»[4]!!

Είναι τρομερό: η διαρκής καταστροφολογία, η απειλή για τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους από τη στέρηση μιας απλής μετάγγισης αίματος, η απειλή της αποκοπής, η διαρκής πίεση για όλο και περισσότερο χρόνο αφιερωμένο στην οργάνωση, η απομόνωση από την εθιμική, παραδοσιακή ζωή του τόπου τους, οδηγεί τη σέκτα των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» σε ποσοστά σχιζοφρενών ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ από τον μέσο όρο...

 

Επίλογος

 Άρα λοιπόν, η εταιρεία «Σκοπιά» η οποία θεωρεί τον εαυτό της «αγωγό του θεού»[5], διότι είναι γνωστή για την παράδοξη εμμονή της ότι ο Θεός ... στέλνει μηνύματα σε κάτι γραφεία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης όπου είναι τα «μεγάλα κεφάλια» της εταιρείας[6], κρύβει τεράστιες παγίδες για τα θύματά της: διαρκή απειλή για τη ζωή των μελών της από μια πιθανή απαγόρευση μετάγγισης, και ασφυκτική ψυχολογική πίεση η οποία χειροτερεύει καθώς το άτομο απειλείται και με ολοκληρωτικό αφανισμό της ύπαρξής του από τον «Θεό», αν τυχόν αποστατήσει και φύγει από την οργάνωση. Και μάλιστα, για ένα πλάσμα όπως ο άνθρωπος, με τόσο ανεπτυγμένη αυτοσυνειδησία της ύπαρξής του, η ιδέα του ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ του, που διδάσκεται από τη «Σκοπιά», είναι απολύτως τρομακτική. Άλλωστε, γι’ αυτό τη διδάσκει! Διότι η εταιρεία ξέρει πως αν οι οπαδοί της το πιστέψουν αυτό, θα το σκεφτούν πολύ πριν εγκαταλείψουν την οργάνωση.

Κάτι δεν πάει καλά λοιπόν με αυτόν τον δήθεν «αγωγό του θεού» που τολμά, μέσω του επίσημου περιοδικού του, να αυτοδιαφημίζεται ως προφητικός, και να ονομάζει τα μέλη του ‘προφήτες του θεού:

«…όπως και οι γενναίοι προφήτες του αρχαίου Ισραήλ, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά [...] προειδοποιούν τον λαό για την ημέρα της οργής του Θεού […] Καμία δίωξη δεν θα αποτρέψει τους σύγχρονους προφήτες του θεού, από την εκπλήρωση των εντολών τους…»[7](!!).

Όλα τα παραπάνω, και επιπλέον το γεγονός ότι είναι οι πιο αποτυχημένοι ψευδο-προφήτες που έχουν βγάλει ποτέ οι σέκτες του προτεσταντισμού, μας οδηγεί στο να σκεφτούμε ότι ο περίφημος «αγωγός» της Σκοπιάς οδηγεί τα θύματά του στον θάνατο (με την άρνηση των μεταγγίσεων) και στις ψυχώσεις, και σίγουρα όχι στον Θεό


Σημειώσεις

[1] Ματσούκας Α. Νίκος, «Ορθοδοξία και Αίρεση στους εκκλησιαστικούς συγγραφείς του Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ αιώνα», 2η έκδ., Θεσσαλονίκη 1992, σελ. 113.

[3] Στο πρωτότυπο: «Blood transfusion saves lives and improves health» (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs279/en/index.html).

[4] Στο πρωτότυπο: «Spencer (1975) studied 50 Jehovah's Witnesses with schizophrenia who had been admitted to Western Australian Mental Health Service Psychiatric Hospitals during a 36-month period between 1971 and 1973. There were three times more schizophrenics (1.83/1000 vs. 0.61/1000) and nearly four times more paranoid schizophrenics (1.4/1000 vs. 0.38/1000) in the Jehovah's Witnesses group than among other persons living in the country (p < .001, analysis uncontrolled). Spencer concluded that either Jehovah's witnesses tend to be prepsychotic individuals who then break down when pressures are placed on them by aggressive proselytizing or being a Jehovah's Witness itself induces stress that precipitates psychosis» (Βλ. και εδώ).

[5] «αυτοί οι άντρες ‘επέκριναν τα άρθρα της Σκοπιάς, μη θέλοντας να δεχτούν ότι…είναι αγωγός του Θεού για την αλήθεια» (Περιοδικό «Σκοπιά», τεύχ. 11/Β (1992), σελ. 19-20, παρ. 7).

[6] «…η πνευματική τροφή είναι διαθέσιμη ΜΟΝΟ μέσω της θεοκρατικής οργάνωσης. Εμείς πρέπει να αποβλέπουμε πάντοτε στο διορισμένο αγωγό του Θεού για αξιόπιστες πληροφορίες, και όχι σε κάποιο δίκτυο χρηστών του Ιντερνέτ» (Περιοδικό «Διακονία της Βασιλείας», τεύχ. 9 (2002), σελ. 8).

[7] Στο πρωτότυπο: «…like the valiant prophets of ancient Israel, Jehovah’s witnesses […] warn the people of God’s day of wrath […] No amount of persecution will deter the modern prophets of God from fulfilling their commission…» (από το άρθρο με τίτλο «Aids for Understanding Prophecy», στο περιοδικό ‘Σκοπιά’, τεύχ. 4 (1952), σελ. 254).

Δημιουργία αρχείου: 27-11-2010.

Τελευταία μορφοποίηση: 17-3-2016.

ΕΠΑΝΩ