Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Αγία Γραφή και Επιστήμη

Αρχαίος σφραγιδόλιθος της βασίλισσας Ιεζάβελ // Χρονολογήσεις με C14 επιβεβαιώνουν τον καιρό του Σολομώντα

Εξετάσεις με την μέθοδο ραδιενεργού άνθρακα 14C σε ερείπια χυτηρίου χαλκού της Εδώμ (Ιορδανία) ενισχύουν την Βιβλική χρονολογία της βασιλείας του Σολομώντα
 
Του Rich Deem
 
 

Η αξιοπιστία της Αγίας Γραφής συνεχίζει να πιστοποιείται με όλο και περισσότερα ντοκουμέντα!

Εισαγωγή

Οι μινιμαλιστές της αρχαιολογίας ισχυρίζονται πως τα γεγονότα των πρώιμων βασιλειών στην Εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη ήταν ως επί το πλείστον πλαστά.  Πολλοί σκεπτικιστές πιστεύουν πως τα βασίλεια του Δαυίδ και του Σολομώντα ήταν ανύπαρκτα, εξ αιτίας των ελάχιστων αρχαιολογικών τεκμηρίων από την εποχή εκείνη.  Όμως, κάποιες πρόσφατες ανασκαφές στην τοποθεσία Tel Rehov σπρώχνουν ακόμα πιο πίσω τις χρονολογίες κατοίκησης των βιβλικών τόπων.  Τώρα πλέον, οι ανασκαφές στην Ιορδανία έχουν φέρει στο φως ευρήματα εκτεταμένης χύτευσης χαλκού, που τοποθετούνται χρονολογικά και πριν από την περίοδο της βασιλείας του Σολομώντα, και κατά την διάρκειά της.

 

Νέα αποδεικτικά στοιχεία

Ο αρχαιολόγος Thomas E. Levy (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο) έχει καταχωρήσει μέσα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών)(1) υψηλής ακρίβειας χρονολογίες βάσει ραδιενεργού άνθρακα, σε ανασκαφές που έγιναν στα νότια της Ιορδανίας.  Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα 14C φανέρωσε μια αδιάκοπη κατοίκηση της περιοχής Khirbat en-Nahas, Ιορδανία, μεταξύ 1100 και 900 π.Χ..  Η περιοχή Khirbat en-Nahas αποτελείται από 10 εκτάρια γης, που κάποτε φιλοξενούσε περισσότερα από 100 κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ένα από τα μεγαλύτερα Ανατολίτικα φρούρια της ερήμου, κάτι που υποδηλώνει πως το χυτήριο δεν ήταν επ' ουδενί μια επιχείρηση μικρής κλίμακας, αλλά πως σχετιζόταν με μια μεγάλη και σύνθετη κοινωνία.  Πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν πως το βασίλειο του Ισραήλ δεν είχε ιδρυθεί έως τον 7ο ή 8ο αιώνα π.Χ., στηριζόμενοι κυρίως σε υποκειμενικά, κεραμικά τεκμήρια.  Όμως η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα 14C έχει ακρίβεια ± 30 χρόνων και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει θετικά την νωρίτερη χρονολογία της επιχείρησης εκτεταμένης χύτευσης.  Η σύνδεση του "ιστορικού" και του "βιβλικού" από τον Δρ. Levy στον τίτλο της πρόσφατης δημοσίευσής του, καθώς και τις αναφορές του στον βασιλιά Σολομώντα μέσα στο ίδιο άρθρο, έχουν ενοχλήσει κάποιους από τους συναδέλφους του. Όμως, ο αρχαιολόγος William Schniedewind του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, LA, συμφώνησε με την εκτίμησή του αυτή, λέγοντας πως ο Levy "είναι απόλυτα σωστός. Οι επιστημονικές αποδείξεις φαίνεται πως πηγαίνουν με το μέρος του."(2)

 

Συμπέρασμα

Οι χρονολογίες της μεθόδου 14C που σχετίζονται με τα στρώματα των κατάλοιπων χύτευσης από το Khirbat en-Nahas φανερώνουν εντατικές βιοτεχνικές μεταλλουργικές εργασίες κατά τον 10ο - 9ο αιώνα π.Χ., εκτελούμενες από ένα σύμπλεγμα κοινωνιών.  Η υψηλής ακρίβειας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα στο Khirbat en-Nahas καθορίζει μια χρονολογία νωρίτερη από εκείνη που προτεινόταν από προηγούμενες μελέτες, αξιοποιώντας κεραμικά ευρήματα.  Η ακρίβεια της χρονολόγησης 14C θέτει υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες μελέτες, που βασίζονταν αποκλειστικά σε κεραμικά τεκμήρια.  Η τρέχουσα χρονολόγηση της τοποθεσίας ως του 10ου - 9ου αιώνα π.Χ. συμφωνεί με τις Βιβλικές χρονολογίες της βασιλείας του Σολομώντα στην περιοχή εκείνη.


 

(1) Levy, T. E., T. Higham, C. B. Ramsey, N. G. Smith, E. Ben-Yosef, M. Robinson, S. Münger, K. Knabb, J. P. Schulze, M. Najjar, and L. Tauxe. 2008. High-precision radiocarbon dating and historical biblical archaeology in southern Jordan. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 105:16460–16465.

(2) Copper ruins in Jordan bolster biblical record of King Solomon, Los Angeles Times, October 28, 2008.  [Εφημερίδα Los Angeles Times, 28/10/2008 - Τίτλος άρθρου:  "Ερείπια χαλκού στην Ιορδανία ενισχύουν την βιβλική αναφορά στον Βασιλιά Σολομώντα"]

 

Μετάφραση:   Κ. Ν.

Δημιουργία αρχείου: 12-1-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 12-1-2009.

ΕΠΑΝΩ