Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα

Η "ημέρα - έτος" και "οι Καιροί τών Εθνών" || Περίληψη γεγονότων πτώσης Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. || Χρονολόγηση γεγονότων και βασιλέων κατά το 587 π.Χ. || Χρονολογικοί πίνακες γύρω από το 587 π.Χ. || Η ερήμωση τής Ιερουσαλήμ το 587 || Εκδόσεις τής εταιρίας Σκοπιά που αποδεικνύουν το λάθος τού 607 π.Χ. και τού 1914!!! || 18 ανεξάρτητες ιστορικές αποδείξεις, διαψεύδουν την απάτη των Μαρτύρων του Ιεχωβά για το 607 π.Χ. || Η εσφαλμένη χρονολόγηση τής Σκοπιάς για το αστρονομικό ημερολόγιο VAT 4956 Μέρος 1ο // Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι Βιβλίο του Όλοφ Γιόνσον για το 607 π.Χ. // Τι δείχνει το υπόμνημα της Ιστορίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά; // Μάρτυρες του Ιεχωβά - Διαγγελείς της Βασιλείας του Θεού: Ένα βιβλίο ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ τής ιστορίας τής Σκοπιάς

H απάτη τής εταιρίας Σκοπιά

με τη χρονολογία

 

Του Leonard Chretien Πρώην Μάρτυρα του Ιεχωβά

 

 

1. Η αποκάλυψη τής απάτης τής Σκοπιάς από τον Γιόνσον

Το 1968 ο Κάρλ Όλαφ Γιόνσον ήταν ένας σκαπανέας—δηλαδή, ένας ολοχρόνιος κήρυκας-ευαγγελιστής—για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Σουηδία. Κάποια ημέρα, ενώ ο Γιόνσον διεξήγε μια Γραφική Μελέτη, ένας άνδρας τον προκάλεσε να αποδείξει τη χρονολογία που η Εταιρία Σκοπιά είχε επιλέξει για την ερήμωση της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους—δηλαδή, το 607 π.Χ. Αυτός ο άνδρας επεσήμανε ότι όλοι οι ιστορικοί τοποθετούν αυτό το γεγονός στο έτος 587 ή 586 π.Χ.

 

Ο Γιόνσον, σαν αφιερωμένος και μελετηρός Μάρτυρας του Ιεχωβά, αποδέχθηκε την πρόκληση να επιβεβαιώσει τη χρονολογία του 607 π.Χ. η οποία, να σημειωθεί, είναι ο καθοριστικός κρίσιμος κρίκος στο επιχείρημα ότι ο Ιησούς επέστρεψε αόρατα στη γη το 1914. Η περίπλοκη έρευνά του συνεχίσθηκε μέχρι το τέλος του 1975, οπότε ο Γιόνσον συνειδητοποίησε ότι το βάρος των αποδείξεων ήταν εναντίον της χρονολογίας του 607 π.Χ.. Συνέγραψε μια λεπτομερή και συστηματική διατριβή στα Αγγλικά και την υπέβαλε στο Κυβερνών Σώμα το 1977. Στην αλληλογραφία με το Κυβερνών Σώμα, κατέστη σαφές στον Γιόνσον ότι δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τις αποδείξεις που τους παρουσίασε. Αποφασισμένη να διατηρήσει το δογματικό της σύστημα ανέπαφο, η ηγεσία της Σκοπιάς προειδοποίησε τον Γιόνσον σε μια επιστολή να μην μιλάει σε άλλους για τα ευρήματά του.

 

Φαίνεται ότι το Κυβερνών Σώμα πίστευε πως το όλο ζήτημα θα ξεχνιόταν ή ότι ο Γιόνσον θα τρομοκρατούνταν ώστε να σιωπήσει. Σ’ ένα επόμενο γράμμα προς τον Γιόνσον, ανέφεραν:

 

«Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεσαι πως δεν θα ήταν κατάλληλο ν’ αρχίσεις να εκθέτεις τις απόψεις σου σχετικά με τη χρονολογία, που είναι διαφορετικές από εκείνες που έχουν δημοσιευθεί από την Εταιρία, έτσι ώστε να εγείρεις ερωτηματικά και προβλήματα ανάμεσα στους αδελφούς». (Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι, σελ. 4).

 

Ο κλασσικός τρόπος ενέργειας της Εταιρίας Σκοπιά είναι να επιτίθεται στον κομίζοντα την πληροφορία και να αγνοεί το μήνυμα. Χρησιμοποιεί ένα θρασύ σύστημα δολοφονίας της προσωπικότητας οποιουδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εξουσία της. Ο Γιόνσον μας λέει πώς αυτό εφαρμόσθηκε εναντίον του και εναντίον άλλων:

 

«Στους επόμενους μήνες εγώ και άλλοι που είχαμε αμφισβητήσει τη χρονολογία της Εταιρίας γίναμε αντικείμενο επικρίσεων τόσο ιδιωτικά όσο και από το βήμα στις Αίθουσες Βασιλείας αλλά και από το βήμα Συνελεύσεων των Μαρτύρων. Μας δυσφημούσαν και μας περιέβαλαν με τους αρνητικότερους χαρακτηρισμούς... Σε ιδιωτικές συνομιλίες, μερικοί από τους Μάρτυρες αδελφούς μας, περιλαμβανομένων μερικών από τους περιοδεύοντες αντιπροσώπους της Εταιρίας Σκοπιά, υπαινίσσονταν επίσης ότι βρισκόμαστε κάτω από ‘δαιμονική επιρροή’! (σελ. 5)

 

Τελικά ο Γιόνσον προκάλεσε με επιστολή του ένα μέλος του Κυβερνώντος Σώματος να εξηγήσει γιατί η προσοχή μετατίθεται από το ζήτημα που εγέρθηκε—την εγκυρότητα της χρονολογίας του 607 π.Χ. και κατευθύνεται στο πρόσωπο που έγειρε το ζήτημα. Ποτέ δεν έλαβε απάντηση στο ζήτημα αυτό, (το γιατί το αντιλαμβάνεται κι ένα μικρό παιδί). Αντί αυτού, τον Ιούλιο του 1982, μετά από 25 χρόνια ως Μάρτυρας του Ιεχωβά ο Γιόνσον αποκόπηκε από μια δικαστική επιτροπή Σουηδών Μαρτύρων του Ιεχωβά. Σύμφωνα με τον Σουηδικό Τύπο, τα μέλη αυτής της επιτροπής δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν καν το χειρόγραφο της διατριβής του, το οποίο είχε γραφεί στην Αγγλική!

 

Πώς ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο σε μια Χριστιανική οργάνωση που ισχυρίζεται ότι κόπτεται για την αλήθεια; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στον ψυχολογικό αμυντικό μηχανισμό που περιγράφεται από τον Δρα Χ. Ντέϊλ Μπάουμπαχ:

 

«Τα ανασφαλή άτομα, όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με κάποιο πρόβλημα που αποκαλύπτει την ανασφάλειά τους, αντιδρούν ενστικτωδώς, προσπαθώντας να καταστρέψουν εκείνο που εκθέτει την ανασφάλειά τους, ή να το απωθήσουν στα μετόπισθεν της διάνοιας». ( Οι Καιροί των Εθνών, σελ.5).

 

 

2. Οι Καιροί τών Εθνών 

Η εξουσία της Εταιρίας Σκοπιά στηρίζεται στη θεωρία ότι οι Καιροί των Εθνών που μνημονεύονται από τον Ιησού στο Λουκάς 21:24, άρχισαν το 607 π.Χ. και τελείωσαν το φθινόπωρο του 1914 μ.Χ. Ο Ρώσσελ και ο Μπάρμπουρ αρχικά χρησιμοποίησαν το 606 π.Χ. αλλά σιωπηρά το άλλαξαν μετά από πολλά χρόνια, γιατί τα 2520 χρόνια από αυτή τη χρονολογία τελείωναν το 1915 και όχι το 1914. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το 607 π.Χ. όταν (κατά τη Σκοπιά) ο Ναβουχοδονόσορ κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ, τερματίσθηκε η ορατή διακυβέρνηση του Θεού (μέσω του έθνους Ισραήλ). Δεν θα απεκαθίστατο έως ότου περνούσαν τα 2520 χρόνια των επτά Καιρών των Εθνών, και ο Χριστός θα άρχιζε να κυβερνά αόρατα ως βασιλιάς της ουράνιας κυβέρνησης του Θεού το 1914. Σύμφωνα με τη θεολογία της Σκοπιάς, ο Ιησούς θα καθάριζε τότε τον πνευματικό του ναό το 1918 και θα διόριζε έναν «πιστό και φρόνιμο δούλο» το 1919 για να υπηρετεί ως αντιπρόσωπος της ουράνιας κυβέρνησής του.

 

Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι αν δεχθούμε αυτή τη θεωρία ο διορισμός αυτός του 1919 βασίζεται στον καθαρισμό ή κρίση της ‘χρισμένης τάξης’ το 1918, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην αόρατη παρουσία του Χριστού και την εγκαθίδρυση της ουράνιας βασιλείας του Θεού το 1914. Και οι τρεις αυτές χρονολογίες εξαρτώνται από τη χρονολογία-κλειδί του 607 π.Χ. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τη σπουδαιότητα αυτής της θεμελιώδους χρονολογίας του 607 π.Χ. στη θεολογία της Σκοπιάς. Εάν το 607 π.Χ. είναι λάθος, τότε, λάθος είναι και το 1914, και το 1919, και βεβαίως, υποτιθέμενος διορισμός του 1919.

 

Ο Καρλ Όλαφ Γιόνσον τελικά δημοσίευσε τα ευρήματά του για το 607 π.Χ. σ’ ένα έξοχο βιβλίο με τίτλο ‘Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι’. Η διατριβή του Γιόνσον εμβαθύνει με λεπτομερή τρόπο για να αναδείξει την προέλευση της θεωρίας και υποστηρίζει με επιτυχία ότι ορισμένες προρρηθείσες χρονολογίες συμπτωματικά συνέπεσαν με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, προσδίδοντας φαινομενική εγκυρότητα στις προβλέψεις αυτές. Λέει ο Γιόνσον:

 

«Ένας ατελείωτος αριθμός χρονολογιών έχουν τεθεί για τη Δεύτερη έλευση του Χριστού, όπως και για το τέλος των Καιρών των Εθνών. Ενίοτε μια προρρηθείσα χρονολογία συμπτωματικά συμβαίνει να συμπέσει με κάποιο σημαντικό γεγονός, μολονότι αυτό το ίδιο δεν προβλέφθηκε». (Οι Καιροί των Εθνών, σελ. 140)

 

Για παράδειγμα, η δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστρίας Φερδινάνδου Φράνσις Φέρντιναντ το 1914 στο Σεράγιεβο της Γιουγκοσλαβίας, που έγινε αφορμή για ν’ αρχίσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, χρησιμοποιήθηκε βολικά από τον Κάρολο Τέϊζ Ρώσσελ για να υποστηρίξει τις προφητικές του διδασκαλίες. Αρπάζοντας την ευκαιρία διεκήρυξε ότι ο πόλεμος είχε προφητευθεί ξεκάθαρα στην Αγία Γραφή, ότι δεν θα υπήρχαν νικητές και ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε στην καταστροφή του Αρμαγεδδώνος.

 

Η σύγχρονη ηγεσία της Σκοπιάς θα επιθυμούσε να πιστεύουν οι ακόλουθοί της ότι ο Ρώσσελ και οι οπαδοί του καθοδηγούνταν απ’ τον Θεό για να διακρίνουν εκ των προτέρων τα γεγονότα σχετικά με το 1914. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε δει, οι θεωρίες του Ρώσσελ δεν ήταν αυθεντικά δικές του. Και όταν το 1914 δεν σημείωσε το τέλος του κόσμου, η Εταιρία καθιέρωσε ένα νέο επιχείρημα—δηλαδή, ότι η παρουσία του Χριστού άρχισε εκείνο το έτος,(1914) και ότι η γενεά που ζούσε τότε δεν θα παρήρχετο μέχρι να συμβεί ο Αρμαγεδδώνας και να εισαχθεί το σύστημα του νέου κόσμου.

 

Σκοπός αυτού του έργου δεν είναι να παρατεθεί η αναγκαία επιχειρηματολογία για την απομυθοποίηση της χρονολογίας του 607 π.Χ. Ωστόσο, ο Κάρλ Όλαφ Γιόνσον επιβεβαίωσε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η αποκαλούμενη Βιβλική χρονολογία που χρησιμοποιείται από τη Σκοπιά είναι εσφαλμένη. Με βάση την αρχαία ιστορία, την αστρονομία, την αρχαιολογία και την ίδια τη Γραφή, παρουσιάζει (Σημ. ΟΟΔΕ: ως την έκδοση τής στιγμής που γραφόταν αυτό το άρθρο), δεκαεπτά γραμμές αποδείξεων που δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι η Ιερουσαλήμ έπεσε στον Βαβυλώνιο Ναβουχοδονόσορα το 587 π.Χ. και όχι το 607, υπονομεύοντας το όλο σύστημα εξουσίας της Σκοπιάς.

 

 

3. ‘Μη ανακαλυφθέντα στοιχεία’

Οι ηγέτες της Εταιρίας Σκοπιά γνωρίζουν την αδυναμία των επιχειρημάτων τους. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον αμύνονται με μακροσκελείς απαντήσεις ανακυκλώνοντας τις ίδιες ασθενείς απόψεις κάθε φορά. Ο Ρέϋμοντ Φρανς, προτού γίνει μέλος του Κυβερνώντος Σώματος, μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες διορίσθηκαν να προετοιμάσουν ένα Βιβλικό λεξικό με τίτλο ‘Βοήθημα Προς Κατανόηση της Βίβλου’. Αυτό το πληροφοριακό έργο χρειάσθηκε πέντε χρόνια για να συμπληρωθεί. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1969 και μέχρι σήμερα παραμένει ένα πολύ σημαντικό πληροφοριακό βοήθημα μέσα στο κίνημα της Σκοπιάς. Ένας διορισμός που δόθηκε στον Φρανς ήταν ένα άρθρο για τη χρονολογία, θέμα που θα κάλυπτε περίπου 20 σελίδες και είναι το πιο μακροσκελές και βαθύτερο θέμα στο εν λόγω βιβλίο. Θα παραθέσουμε απευθείας από το βιβλίο του Ρέϋμοντ Φρανς ‘Κρίση Συνείδησης’, για να δούμε τι ανακάλυψε κατά τη διερεύνηση του θέματος:

 

«Πολύ από αυτό το διάστημα δαπανήθηκε στο να καταβληθούν προσπάθειες να βρεθούν κάποιες αποδείξεις, κάποια ιστορική θεμελίωση γιατί το 607 π.Χ. είναι τόσο κρίσιμο στους υπολογισμούς μας για το 1914... Δεν βρήκαμε απολύτως τίποτε για να στηρίξουμε το 607 π.Χ. Όλοι οι ιστορικοί υποδείκνυαν μια χρονολογία 20 χρόνια μετά... Μολονότι το έβρισκα ανησυχητικό, ήθελα να πιστεύω ότι η δική μας χρονολογία ήταν η σωστή παρ’ όλες τις αντίθετες αποδείξεις... Έτσι κατά την προετοιμασία του υλικού για το βιβλίο Βοήθημα δαπανήθηκε πολύς χρόνος και χώρος στην προσπάθεια να μειωθεί η αξιοπιστία των αρχαιολογικών και ιστορικών αποδείξεων που θα καθιστούσαν λανθασμένο το 607 π.Χ. και θα μας έδιναν διαφορετική χρονική αφετηρία για τους υπολογισμούς μας, και συνεπώς, μια καταληκτική χρονολογία διαφορετική από το 1914».

 

Παρά τις συντριπτικές αποδείξεις περί του αντιθέτου, η ηγεσία της Εταιρίας Σκοπιά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η χρονολογία τους είναι «η πιο ακριβής Βιβλική χρονολόγηση που είναι διαθέσιμη». Στην έκδοση της Σκοπιάς ‘Γενηθήτω το Θέλημά Σου’, υπάρχει ένα Παράρτημα του 4ου Κεφαλαίου αφιερωμένο στην επιβεβαίωση της απάτης 607-1914. Ο μέσος Μάρτυρας του Ιεχωβά διαβάζοντας αυτό το παράρτημα θα ανακουφιστεί με τις επιδέξιες μισοαλήθειες που παρουσιάζονται. Με εσκεμμένο τρόπο αποκρύπτονται γεγονότα που σχετίζονται με τη Νεο-Βαβυλωνιακή ιστορία. Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η Εταιρία αναφέρει στη σελίδα 187: «Ακόμη και αν τα ανακαλυφθέντα στοιχεία είναι ακριβή, μπορεί να ερμηνεύονται εσφαλμένα από τους σημερινούς επιστήμονες ή να είναι ημιτελή ώστε ‘μη ανακαλυφθέντα μέχρι τώρα στοιχεία’ θα μπορούσαν να αλλοιώσουν δραματικά τη χρονολογία της περιόδου εκείνης».

 

Ο Γιόνσον, σχολιάζοντας την εκπληκτική [για το απόλυτο της διαστροφής της] δήλωση, αναφέρει στο βιβλίο του:

 

«Προφανώς, η Εταιρία Σκοπιά αναγνωρίζει πως όλες οι αποδείξεις που έχουν ανακαλυφθεί από τα μέσα του περασμένου αιώνα, ομόφωνα δείχνουν το έτος 587 π.Χ. αντί του 607 π.Χ., ως το δέκατο όγδοο έτος του Ναβουχοδονόσορα. Ανάμεσα στις χιλιάδες των εγγράφων που έχουν ανακαλυφθεί από την Νεο-Βαβυλωνιακή περίοδο δεν έχει βρεθεί η παραμικρή υποστήριξη για τη χρονολογία τους του 607 π.Χ.—εκ τούτου και η έκφραση ‘μη ανακαλυφθέντα στοιχεία’. Μια χρονολογία που πρέπει αναγκαστικά να βασιστεί σε ‘στοιχεία που δεν έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα’, επειδή καταρρίπτεται από όσα στοιχεία έχουν ανακαλυφθεί, βασίζεται πραγματικά πάνω σε ασθενές θεμέλιο. Αν μια ιδέα που την αντικρούει η συντριπτική μάζα των ανακαλυμμένων αποδείξεων πρέπει να διατηρηθεί με την ελπίδα πως ‘μη ανακαλυφθέντα ως τώρα στοιχεία’ θα την υποστηρίξουν στο μέλλον, τότε όλες οι ιδέες, όσο εσφαλμένες κι αν είναι, θα μπορούσαν να διατηρούνται με βάση την ίδια αρχή». —Οι Καιροί των Εθνών’, σελ.146147

 

Η όλη θεωρία των αποκαλούμενων ‘Καιρών των Εθνών’ ή των ‘επτά καιρών’ που αποτελούνται από 2520 χρόνια, είναι σαφώς ανοησία, και τούτο είναι απολύτως ξεκάθαρο σε μια διάνοια που δεν είναι δέσμια αιρετικού δογματισμού. Είναι πασιφανές ότι το 607, το 1914, το 1918 και το 1919 είναι προϊόν υπερβολικής φαντασίας. Μολαταύτα, αυτή η αβάσιμη χρονολογία είναι η βάση της πίστης εκατομμυρίων Μαρτύρων του Ιεχωβά. Ακόμη πιο απίστευτη είναι η διδασκαλία της Εταιρίας για τη ‘γενεά του 1914’.

 

 

4. ‘Η Γενεά τού 1914’

Ενώ καθόταν στο όρος των Ελαιών, οι μαθητές του Ιησού τον ρώτησαν για μελλοντικά γεγονότα γύρω από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και το τέλος του Ιουδαϊκού συστήματος, καθώς και της δευτέρας έλευσής του. Οι απαντήσεις του ήταν πολύ λεπτομερείς και περιελάμβαναν μερικές παραβολές όπως καταγράφονται στο ευαγγέλιο του Ματθαίου, κεφάλαια 24 και 25. Ενώ κάποιες από τις εκφράσεις του Ιησού αναφέρονταν σε γεγονότα που θα εκτυλίσσονταν μέσα σε λίγες δεκαετίες, περιελάμβαναν και ζητήματα που θα είχαν μακροπρόθεσμα εσχατολογική σημασία. Προείπε την επερχόμενη καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του μεγαλειώδους Ναού της καθώς και το τέλος του Ιουδαϊκού αιώνος ή συστήματος. Προειδοποίησε στο Ματθαίος 24:34: «Αληθώς σας λέγω, δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη, εωσού γείνωσι πάντα ταύτα». Και έτσι έγινε. Η γενεά που ζούσε τον καιρό που ο Ιησούς είπε αυτά τα λόγια είδε την Ιερουσαλήμ να καταστρέφεται το 70 μ.Χ από τους Ρωμαίους.

 

Η Σκοπιά πιστεύει ότι ο Ιησούς ανέλαβε βασιλική εξουσία και επέστρεψε αόρατα το 1914, όταν ο κόσμος εισήλθε στον καιρό του τέλους. Αυτό ξεκίνησε μια περίοδο χρόνου παρόμοια με αυτήν του τέλους της Ιουδαϊκής εποχής στην οποία αναφέρθηκε ο Ιησούς τον πρώτο αιώνα. Η Εταιρία Σκοπιά διδάσκει ότι η γενεά των ατόμων που θα ήταν αρκετά μεγάλα για να δουν και να κατανοήσουν τα γεγονότα του 1914 δεν θα παρήρχετο μέχρι το τέλος του αιώνος ή τη συντέλεια του συστήματος πραγμάτων. Αυτή η άποψη χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει και να αποδείξει την όλη θεωρία του 1914. Με άλλα λόγια, αν το 1914 είναι αυτό που υποστηρίζουν, τούτο συνεπάγεται ότι ο κόσμος πρέπει να τελειώσει μέσα ‘σ’ αυτή τη γενεά’. Προκύπτει τότε το ερώτημα: ‘Εάν η γενεά εξαντληθεί και παρέλθει, συνεπάγεται αυτό ότι το 1914 και οι συνακόλουθες διδασκαλίες είναι λάθος;’.

 

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση θα καθίσταται προφανής καθώς θα εξετάζουμε τη διδασκαλία των Μαρτύρων σ’ αυτό το θέμα. Για να είμαστε συνεπείς είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τον ορισμό της ‘γενεάς’ που δίνει η ίδια η Εταιρία Σκοπιά και να δούμε τι έχει πει η εταιρία σχετικά με τη γενεά. Στο δικό της λεξικό της Γραφής ‘Βοήθημα Προς Κατανόηση της Βίβλου’, στη σελίδα 641, ορίζουν τη σημασία μιας τυπικής γενεάς:

 

«Σήμερα, όπως και στις ημέρες του Μωυσή οι άνθρωποι μπορούν υπό ευνοϊκές συνθήκες να φτάσουν τα 70 ή 80 χρόνια. Ο Μωυσής έγραψε: «Αυτές καθαυτές οι ημέρες των χρόνων μας είναι εβδομήντα χρόνια, και αν υπάρχει ευρωστία ογδόντα χρόνια, εντούτοις, εμμένουν σε προβλήματα και οδυνηρά πράγματα διότι γρήγορα περνάει, και εμείς πετάμε μακριά. Ψαλμ. 90:10) Κάποιο άνθρωποι μπορούν ζουν περισσότερο, αλλά ο Μωυσής διατύπωσε το γενικό κανόνα».

 

Η Εταιρία έχει ξακαθαρίσει εξαρχής ότι η γενεά δεν πρέπει να κατανοηθεί ως συμβολική, αλλά ως κατά γράμμα. Υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς δεν χρησιμοποίησε τον όρο με συμβολικό τρόπο.

 

«Η γενεά του εδαφίου Ματθαίος 24:34 περιλαμβάνει άτομα που ζούσαν τον καιρό που άρχισε ο πόλεμος στον ουρανό. Όλοι όσοι ζούσαν ή ήρθαν στο προσκήνιο εκείνον περίπου τον καιρό είναι μέρος της γενεάς». Ξύπνα! 22-9-1962, σελ. 27,στην Αγγλική

 

Διδάσκεται ότι άτομα που είδαν την έναρξη των γεγονότων του 1914 θα δουν επίσης τη συντέλεια του συστήματος πραγμάτων:

 

«Σύμφωνα με τα λόγια του Ιησού, τουλάχιστον ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός, και πιθανόν πολλοί, από τη γενεά που ζούσε όταν η μεγάλη του προφητεία άρχισε να εκπληρώνεται το 1914, θα ιδή ‘να γείνωσι πάντα ταύτα’, περιλαμβανομένης και της καταστροφής της ψευδούς θρησκείας και των πολιτικών συστημάτων αυτού του κόσμου, μαζί με όλους τους φίλους και υποστηρικτάς των». Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 1966, σελ. 518

 

Όταν έγινε η παραπάνω δήλωση το 1966, η Σκοπιά προωθούσε το έτος 1975 ως την τελευταία της πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου. Η θεωρία της ‘γενεάς’ είχε στενή σχέση με την υποστήριξη της θεωρίας του 1975, διότι θα ήταν Μάρτυρες του Αρμαγεδδώνος.

 

 

5. Η Γενεά πάει… πάει… πέρασε

Σ’ ένα άλλο άρθρο, γραμμένο σε Ξύπνα! του 1966, αναφερόταν ότι ο νεαρότερος της ‘γενεάς του 1914’ θα ήταν πάνω από 60 ετών. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενήλικης γενεάς είχε ήδη παρέλθει στο θάνατο. Στη βάση αυτού του γεγονότος, το άρθρο κατέληγε:

 

«Ο χρόνος, λοιπόν, που απομένει είναι οπωσδήποτε περιορισμένος, και είναι πολύ σύντομος. Σημειώστε, επίσης, ότι ο Ιησούς δήλωσε εύστοχα ότι ‘δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη εωσού γείνωσι πάντα ταύτα’. Έτσι δεν πρέπει να αναμένουμε τη παρέλευση όλων των μελών της γενεάς. Το τέλος του πονηρού συστήματος πραγμάτων θα έρθει προτού όλα τα μέλη παρέλθουν».—Ξύπνα 8 Οκτωβρίου 1966, σελ. 326, στην Αγγλική

 

Τα επόμενα λίγα χρόνια έμοιαζαν με αντίστροφη μέτρηση. Ξανά και ξανά οι εκδόσεις της Εταιρίας υπενθύμιζαν στους αναγνώστες τα περί της ‘γενεάς του 1914’. Το 1968, η Σκοπιά ανέφερε ότι η γενεά ήταν κατά προσέγγιση ηλικίας 70 ετών και ότι το νεότερο μέλος της γενεάς του 1914 θα ήταν περίπου 15 ετών το 1914. Ανέφερε ξεκάθαρα ότι η γενεά είχε γεννηθεί στη στροφή του αιώνα.

 

Τρία χρόνια αργότερα, το 1971, τυπώθηκε η ακόλουθη σίγουρη δήλωση»

 

«Η γενεά που ζούσε το 1914 όταν ‘αυτά άρχισαν να γείνωνται’ έχει τώρα γεράσει. Στον μισό και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, ο αριθμός της γενεάς εκείνης έχει σημαντικά ελαττωθεί. Κι εντούτοις, ‘πάντα’ όσα προελέχθησαν από τον Ιησού για τις ημέρες μας πρέπει να γίνουν πλήρως ‘πριν παρέλθει η γενεά αυτή’. Αυτό σημαίνει ότι ο ορισμένος καιρός για την πλήρη εκπλήρωσή τους πρέπει να είναι πλησίον, πολύ πλησίον». Ξύπνα! 8 Απριλίου 1972, σελ. 26

 

Ακόμη κι όταν πέρασε το 1975 και το τέλος δεν ήρθε, η Εταιρία συνέχισε ανένδοτα να τονίζει τη θέση της ως προς το ποια ήταν η γενεά και σε ποιους αναφερόταν. Το 1978, αναφέρθηκε:

 

«Έτσι, όσον αφορά την εφαρμογή στον καιρό μας, η γενεά λογικά δεν θα εφαρμοζόταν στα μωρά που γεννήθηκαν κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εφαρμόζεται στους ακολούθους του Χριστού και άλλους που ήταν σε θέση να παρατηρήσουν αυτόν τον πόλεμο και άλλα πράγματα που έπρεπε να συμβούν σε εκπλήρωση του σύνθετου ‘σημείου’. Μερικά από αυτά τα άτομα ‘δεν θα παρέλθουν’ εωσότου συμβούν όλα όσα προφητεύθηκαν, περιλαμβανομένου του τέλους του παρόντος πονηρού συστήματος».—Σκοπιά 1 Οκτωβρίου 1978, σελ. 31, στην Αγγλική

 

 

6. Καλά… ίσως…

Μετά το 1978, η Εταιρία άρχισε να υπεκφεύγει. Σύμφωνα και με το δικό της ορισμό οι περισσότεροι άνθρωποι της γενεάς του 1914 ήταν ογδόντα ετών και πάνω. Χρειάζονταν έναν ελαστικότερο ορισμό. Σε μια αξιοσημείωτη χαμαιλεοντική δήλωση τον Μάρτιο του 1981, η Σκοπιά επικαλείται αναφορά γνωστού Αμερικανικού περιοδικού (U.S. News and World Report) που βεβαιώνει ότι στα παιδιά από την ηλικία των10 ετών ένα γεγονός δημιουργεί μόνιμη εντύπωση στη μνήμη τους, και αυτό συνεπώς σήμαινε ότι υπήρχαν κάπου 13 εκατομμύρια Αμερικανοί που ζούσαν και είχαν αναμνήσεις από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρθρο στη συνέχεια έλεγε πως κι αν ακόμη ο κόσμος επιζούσε μέχρι το 2000, θα υπήρχαν και τότε επιζώντες της γενεάς του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.—Σκοπιά 1 Μαρτίου 1981, Ελληνική

 

Για να διευρύνουν το επιχείρημά τους, σημείωναν την ανασκόπηση ενός βιβλίου με τίτλο ‘Η Γενεά του 1914’, του Ρόμπερτ Γουώλ, στο περιοδικό The Economist’, που έκανε το εξής σημαντικό σχόλιο:

 

«Τελικά ο κος Γουώλ εκφράζει τις δικές του απόψεις για τη γενεά του 1914. Σ’ ένα σαφές και σύντομο τελευταίο κεφάλαιο υποδεικνύει ότι οι γενεές δεν μπορούν να προσδιοριστούν μαθηματικά με αρίθμηση ετών, αλλά συνδέονται γύρω από μεγάλες ιστορικές κρίσεις από τις οποίες ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το ύψιστο παράδειγμα».—Αυτό εναρμονίζεται πολύ ωραία με τη Γραφική άποψη που δέχονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά για τη ‘γενεά του 1914.—Σκοπιά 1 Μαρτίου 1981, σελ. 31, στην Ελληνική

 

Μολονότι συμφωνούμε με τον κύριο Γουώλ ότι είναι δύσκολο να ορίσουμε μαθηματικά τη γενεά, η Εταιρία Σκοπιά λέγοντας ότι αυτή είναι και η δική της άποψη προσπαθεί μάταια να κερδίσει λίγα ακόμη χρόνια. Το γεγονός είναι ότι πίστευαν και δίδασκαν πως η γενεά ήταν σε ηλικία κατανόησης το 1914 και ότι είχαν γεννηθεί στη στροφή του αιώνα.

 

Εάν χρησιμοποιήσουμε τον Γραφικό ορισμό της γενεάς που βρίσκεται στον Ψαλμό 90:10, τον οποίο χρησιμοποιεί η Εταιρία Σκοπιά—αυτές καθαυτές οι ημέρες των χρόνων μας είναι εβδομήντα χρόνια, και αν υπάρχει ευρωστία ογδόντα χρόνια—αυτό θα μας επέτρεπε να υπολογίσουμε μια μάξιμουμ ηλικία ογδόντα ετών εξαιτίας της ευρωστίας μερικών ανθρώπων και της καλής τους υγείας. Ενώ υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις—μερικά άτομα ζουν πάνω από τα 80—η Εταιρία πάντα τόνιζε ότι η γενεά δεν θα παρήρχετο, υπονοώντας μια ακμάζουσα γενεά και όχι μια πλήρως γερασμένη. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την ηλικία των ογδόντα χρόνων ως το ανώτατο όριο της γενεάς, και αν χρησιμοποιήσουμε τα κριτήρια της Εταιρίας Σκοπιά για τη γενεά που έχει γεννηθεί στη στροφή του αιώνα (το 1900), πρέπει να συμπεράνουμε ότι αυτή η γενεά του 1914 έχει παρέλθει το 1980! Εντούτοις, Στη Σκοπιά 1 Μαρτίου 1981 που αναφέρθηκε προηγουμένως, αναφέρουν ότι και αν ακόμη ο κόσμος επιζούσε μέχρι την επόμενη στροφή του αιώνα (το 2000), θα υπήρχαν ακόμη επιζώντες της ‘γενεάς του 1914’ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιώντας το δικό τους σημείο αναφοράς, μας ζητούν να πιστέψουμε ότι άτομα ηλικίας 100 ετών θα θεωρούνται ‘γενεά που δεν έχει παρέλθει! Ήμαρτον Θεέ μου!

 

 

7. Ο Σπούτνικ

Λέγεται ότι όταν ένα άτομο πνίγεται, θα πιαστεί από οτιδήποτε φτάνει σε μια μάταιη προσπάθεια να κρατηθεί στην επιφάνεια. Το Κυβερνών Σώμα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να υποστηρίξει την τελευταία προφητεία που της απέμεινε, μελετά πιθανές αλλαγές που μόνο απελπισμένοι άνθρωποι θα μελετούσαν. Ο Ρέϋμοντ Φρανς, στο βιβλίο του ‘Κρίση Συνείδησης’ αποκαλύπτει ότι στις 17 Φεβρουαρίου 1980, τρία μέλη του Κυβερνώντος Σώματος παρουσίασαν στα υπόλοιπα μέλη του σώματος ένα έγγραφο για να το εξετάσουν. Πρότειναν λοιπόν, να μην εφαρμόζεται ‘αυτή η γενεά’ στους ανθρώπους που ζούσαν το 1914, αλλά σ’ εκείνους που ζούσαν το 1957!

 

Γιατί το 1957; Διότι αυτό ήταν το έτος που ο πρώτος Ρωσσικός Σπούτνικ εκτοξεύθηκε στο διάστημα! Αυτοί οι τρείς άνδρες πίστευαν ότι αυτό το γεγονός σηματοδότησε την έναρξη ουράνιων φαινομένων που αποτελούσαν την αρχή της εκπλήρωσης των λόγων του Ιησού στο Ματθαίος 24: 29: «Ευθύς δε μετά την θλίψιν των ημερών εκείνων ο ήλιος θέλει σκοτισθή και η σελήνη δεν θέλει δώσει το φέγγος αυτής, και οι αστέρες θέλουσι πέσει από του ουρανού και αι δυνάμεις των ουρανών θέλουσι σαλευθή». Κατέληξαν σ’ αυτή την εξήγηση λέγοντας: «Έτσι, η ‘γενεά αύτη’ θα αναφερόταν στη σύγχρονη ανθρωπότητα που ζει καλά πληροφορημένη από το 1957 και μετά». (Κρίση Συνείδησης, σελ.408) Με την εισήγησή τους δεν απέρριπταν το θεμελιώδες 1914. Αυτό θα παρέμενε σαν το «τέλος των Καιρών των Εθνών» και της ενθρόνισης του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, ‘αυτή η γενεά’ δεν θα άρχιζε παρά το 1957!

 

Το γεγονός είναι ότι αυτό το ζήτημα του δόγματος της ‘γενεάς του 1914’ είναι ακόμη σε ισχύ (το 1990 που γράφθηκαν αυτά τα λόγια), και κάθε Μάρτυρας του Ιεχωβά πρέπει να το δεχθεί. Όσοι έχουν αμφιβολίες γι αυτό το δόγμα και μιλάνε σε άλλους, μια δικαστική επιτροπή από πρεσβυτέρους είναι έτοιμη να τους αποκόψει με την κατηγορία της αποστασίας. Εντωμεταξύ, δεν γνωρίζουμε αν το Κυβερνών Σώμα μελετά κάποιον παράδοξο ή αλλόκοτο τρόπο ώστε να διευρύνει το μήκος της ‘γενεάς του 1914’.Ομως, πρέπει να συνειδητοποιούν ότι η ΄γενεά’ τελειώνει και χωρίς αμφιβολία πρέπει να προτείνουν κάποιο ΄νέο φώς’. (σημείωση Μεταφραστή: Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 1990 πριν τις αλλαγές που επήλθαν στο δόγμα αυτό το 1995, το 2008 και το 2010)

 

Πρόσφατα κατέστη φανερό ότι μια τέτοια αλλαγή είναι στα σκαριά. Η Εταιρία Σκοπιά έχει τη συνήθεια να μη μνημονεύει μια διδασκαλία (που είναι υπό κατάργηση) για κάμποσο καιρό ώστε όταν αυτή αλλάξει να μειωθεί η επίδρασή της. Μέχρι πρόσφατα αυτή η δήλωση ήταν τυπωμένη στο εσώφυλλο του περιοδικού Ξύπνα:

 

«Γιατί Εκδίδεται το Ξύπνα! Το Ξύπνα! ενημερώνει ολόκληρη την οικογένεια. Δείχνει πώς να αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματα. Αναφέρει τις ειδήσεις, περιγράφει τη ζωή των ανθρώπων σε πολλές χώρες, εξετάζει τη θρησκεία και την επιστήμη. Αλλά δεν σταματά εκεί. Ερευνά βαθιά κάτω από την επιφάνεια και επισημαίνει το πραγματικό νόημα που υπάρχει πίσω από τα σύγχρονα γεγονότα, ωστόσο παραμένει πάντοτε πολιτικά ουδέτερο και δεν εξυψώνει τη μια φυλή πάνω από την άλλη. Και το πιο σπουδαίο είναι ότι αυτό το περιοδικό οικοδομεί την εμπιστοσύνη στην υπόσχεση του Δημιουργού για έναν ειρηνικό και ασφαλή νέο κόσμο, προτού παρέλθει η γενιά που γνώρισε τα γεγονότα του 1914».

 

Από τον Ιανουάριο του 1987, χωρίς καμιά εξήγηση, η δήλωση αυτή εξαφανίσθηκε από το εσώφυλλο του Ξύπνα! Καθώς αυτό το άρθρο οδεύει προς το τυπογραφείο, η οργάνωση της Σκοπιάς τοποθέτησε εκ νέου τη δήλωση αυτή στο τεύχος 8 Μαΐου 1988, αναμφίβολα, εξαιτίας της αυξανόμενης κριτικής. Μήπως πρόκειται να δούμε να μειώνονται τα άρθρα σχετικά με τη γενεά του 1914; Μήπως πρόκειται να δούμε βαθμιαία υποστηρικτικά άρθρα που θα οδηγούν σε νέα κατεύθυνση; Η Εταιρία Σκοπιά μπορεί να αλλάξει τη χρονολογία του 607 π.Χ. στην ιστορικά ορθή θέση του 587 π.Χ. και να μετακινήσει το 1914 στο 1934 (δύσκολο πολύ). Ίσως μπορεί να προσπαθήσει να προσδώσει συμβολική σημασία στην όλη θεωρία, μολονότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αξιοσημείωτη Γραφική γυμναστική και πολύ πειστική επιχειρηματολογία από μέρους της.

 

Ίσως η Εταιρία απλά παγώσει το όλο ζήτημα προς το παρόν και ν’ αφήσει το θέμα να ξεχαστεί στις διάνοιες των πιστών. Μόνο το μέλλον θα δείξει τι θα κάνουν επ’ αυτού, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αλλαγή πρέπει να γίνει και θα γίνει σχετικά με τη ‘γενεά του 1914’.

Μετάφραση από Συνεργάτη

Δημιουργία αρχείου: 20-3-2012.

Τελευταία μορφοποίηση: 29-12-2016.

ΕΠΑΝΩ