Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα για τη Σκοπιά

Οργάνωση στην εποχή τών Αποστόλων; * Τι δείχνει το υπόμνημα της Ιστορίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά; * Το αποκρυφιστικό ξεκίνημα τής Σκοπιάς στον καιρό τών Ρώσσελ και Ρόδερφορδ * Οι διάδοχοι τών αποστόλων * Υπήρχε οργάνωση στην προ Χριστού εποχή;

Μέρος 2ο:

Είχε ο Θεός "πάντα μια οργάνωση";

Η εποχή τού Χριστού

 

Συνεχίζεται στο τρίτο μέρος:  Η εποχή τών Αποστόλων

 

 

Στο πρώτο μέρος αυτής τής έρευνας, είδαμε ότι ο Θεός ποτέ στην προ Χριστού ιστορία δεν είχε μία οργάνωση, όπως ισχυρίζεται η οργάνωση τής Σκοπιάς. Στο δεύτερο αυτό μέρος, θα δούμε αν ο Χριστός δίδαξε οτιδήποτε για κάποια οργάνωση:

 

1. Ο Ιησούς στέλνεται στα διασκορπισμένα πρόβατα τού Ισραήλ

Όταν έφθασε ο Ιησούς στο Ισραήλ, κάθε άλλο παρά οργανωμένο έθνος ήταν οι Ισραηλίτες. Τους κυβερνούσαν ξένοι. Δεν ασκούσαν όλοι την αληθινή λατρεία, και η πλειονότητα από αυτούς (ό,τι απόμεινε από τους απόγονους των εξορίστων, εφόσον ένας μεγάλος αριθμός τους δεν επέστρεψε ποτέ στην Παλαιστίνη), ήταν διασκορπισμένοι σε όλη την γη. Είχαν διασπαστεί στα πιστεύω τους και με τις παρεμβάσεις τους στον Μωσαϊκό Νόμο δημιούργησαν ένα πολύπλοκο σύστημα εντολών που ήταν αδύνατο να τις υπακούσει κάποιος. Η λατρεία στην Ιερουσαλήμ ήταν διεφθαρμένη από το εμπόριο. 

Παρά την κατάσταση αυτή, η διακονία του Ιησού ήταν και για τους Ιουδαίους και για τους Σαμαρείτες. Το είπε και ο Ίδιος λέγοντας ότι ήρθε για τα χαμένα πρόβατα του Ισραήλ (Ματθ.15:24). Παρά την απιστία τους και αποστασία τους, οι Ισραηλίτες τότε ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού, και τους εγκατέλειψε μόνο όταν απέρριψαν τον Μεσσία, και μόνο αυτούς που τον απέρριψαν. (Ματ.23:28)

 

2. Πώς επικοινωνούσε ο Θεός με τον Ισραήλ;

Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με παραδείγματα για το πώς ο Θεός επικοινωνούσε με τον λαό Του κατά τη διάρκεια τού Μωσαϊκού Νόμου. Σε μερικούς μίλησε απευθείας ( Γεν.46:14, Ιησούς του Ναυή 8:1) ή δια μέσω τών αγγέλων Του (Κριτ.6:11:11-24, κεφ.13) και σε μερικούς έστειλε οράματα και ενύπνια (Α Βασιλέων 3:5-15, 9:1-9, Ισα.1:1, Εζεκ.1:1) Αλλά τα περισσότερα μηνύματα δόθηκαν από τους προφήτες. Στο Εβραίους 1:1 αναφέρει ότι "ο Θεός μίλησε σε πολλές περιπτώσεις και με πολλούς τρόπους στους προπάτορές μας δια μέσου των προφητών".

Μεγάλοι προφήτες εμφανίζονταν στον Ισραήλ κυρίως όταν ο λαός ήταν άπιστος. Απλώς λάμβαναν τα μηνύματα από τον Θεό και τα μετέδιδαν στους άλλους. Αυτά τα μηνύματα ή προφητείες, προειδοποιούσαν τον λαό να αποστραφεί την ψευδή λατρεία και να δεχτεί τον Νόμο και την αληθινή λατρεία. Ποιος διόρισε αυτούς τους προφήτες; Δεν εκλέχθηκαν από τους ηγέτες του Ισραήλ, ούτε από τους ιερείς ή από κάποιον άλλο προφήτη. Διορίστηκαν απευθείας από τον Θεό και το Άγιο Πνεύμα Του. (Αριθ.11:24-29)

Αφού δεν υπήρχε διευθέτηση στον Νόμο που να διορίζει προφήτες, ή άλλη επίσημη διαδικασία που θα τους εξουσιοδοτούσε με αυτή την ιδιότητα, τότε εναπόκειτο στον κάθε Ισραηλίτη να αποφασίσει αν ο προφήτης που εμφανίζετο εκπροσωπούσε πραγματικά τον Θεό ή όχι. Για αυτό τον λόγο, ο Νόμος έδινε τρία σημάδια για αναγνώριση του αληθινού προφήτη: Α. Ο προφήτης θα πρέπει να μιλά στο όνομα του Θεού. Β. Η προφητεία να βγει αληθινή.  Γ.  Η προφητεία να προωθεί την αγνή λατρεία. Δευτ.18:20-22, 13:1-4

Η εργασία τού προφήτη, όπως μας περιγράφει η Αγία Γραφή, ήταν συχνά χωρίς κύρος ή δύναμη. Οι προφήτες δεν ήταν δημοφιλή πρόσωπα. Οι περισσότεροι, τους συμπεριφέρθηκαν άσχημα, και πολλοί διώχθηκαν άγρια ή και θανατώθηκαν από τους ηγέτες του έθνους Ισραήλ.

Ήταν οι προφήτες του Θεού οργανωμένοι σε ένα κεντρικό σώμα που έδινε κατεύθυνση στον λαό Ισραήλ; Η Αγία Γραφή αναφέρει ομάδες προφητών σε δύο περιπτώσεις, όπως στον Σαμουήλ 10:5,10 και Β΄ Βασιλέων 2:3, αλλά εκεί δεν ενέργησαν σαν αγωγός αποκλειστικής επικοινωνίας με τον Θεό, ούτε ως «κυβερνόν σώμα». Μάλιστα υπήρχαν περιπτώσεις που δεν γνώριζαν την ύπαρξη άλλων προφητών και πιστών λάτρεων του Θεού.

Για παράδειγμα στην διάρκεια των περιόδων του βορείου βασιλείου, ο Ηλίας πίστευε ότι ήταν ο μοναδικός δούλος του Θεού που δεν προσκύνησε τον Βάαλ στον Ισραήλ. Ο Θεός του απεκάλυψε ότι άλλοι 7 χιλιάδες δεν προσκύνησαν τον Βάαλ. (Α Βασιλ.19:18) Σίγουρα αυτά τα άτομα θα θεωρούνταν άπιστα (αποστάτες) προς τον βασιλέα τους που ήταν στην εξουσία. Σίγουρα δεν ήταν οργανωμένοι σε ομάδα, αλλά ζούσαν σιωπηλά έχοντας προσωπική πίστη στον Θεό ενώ ήταν περικυκλωμένοι από απίστους (αλλά ακόμα εκλεκτούς) ανθρώπους του Θεού!

Κατά την διάρκεια της προ-χριστιανικής περιόδου, η Αγία Γραφή αναφέρει ότι κάποια άτομα ήταν πιστά στον Θεό, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα και η ηγεσία του λαού ήταν άπιστοι. Και αυτό συνέβαινε και μέχρι που ήρθε ο Χριστός. Ένας δίκαιος άνδρας, ο Συμεών, είδε τον μικρό Ιησού και σε εκπλήρωση της προφητείας, του δόθηκε το Άγιο Πνεύμα. Επίσης και η Άννα ήταν μια πιστή προφήτης. (Λουκ.2:25-38)

 

3. Αρχίζει η Χριστιανική περίοδος

Η άφιξη του Ιησού ήταν ένας καινούργιος τρόπος επικοινωνίας του Θεού με τον άνθρωπο. Το Εβραίους 1:2 αναφέρει ότι ο Θεός στις τελευταίες ημέρες, μας μίλησε δια μέσω του Υιού Του, τον οποίο διόρισε κληρονόμο όλων των πραγμάτων, και δια αυτού δημιούργησε το σύμπαν. Μήπως ο Ιησούς Χριστός εγκαθίδρυσε μια ορατή οργάνωση που θα αντιπροσώπευε τα συμφέροντά Του στη γη; -2 Κορ.5:20

Όταν ο Ιησούς ενθάρρυνε τους μαθητές του να είναι άγρυπνοι, ο Πέτρος ρώτησε αν έλεγε αυτή την παραβολή σε αυτούς, ή απευθήνετο σε όλους. Ο Ιησούς απάντησε  «Ποιος είναι ο πιστός και φρόνιμος δούλος τον οποίο ο Κύριός του, έβαλε υπεύθυνο για να προμηθεύει την τροφή στους δούλους Του, στον κατάλληλο καιρό; Θα ήταν καλά για τον δούλο εκείνο, όταν ο Κύριός του τον βρει να το κάνει αυτό όταν επιστρέψει». Ο Ιησούς, τους έδειξε επίσης ότι θα υπήρχαν διάφορες πιθανότητες, (ακόμα και ανυπακοής) για τους δούλους και κατάληξε: «Ο υπηρέτης που γνωρίζει το θέλημα του Κυρίου του, και δεν κάνει το θέλημα του Κυρίου του, θα τιμωρηθεί με πολλά ραβδίσματα. Αλλά αυτός που δεν το γνωρίζει και κάνει πράγματα που αξίζουν τιμωρία θα κτυπηθεί με λίγα ραβδίσματα. Σε όποιον έχουν δοθεί πολλά, θα ζητηθούν πολλά, και από αυτόν που του έχουν εμπιστευτεί πολλά, πιο πολλά θα ζητηθούν» Λουκάς 12:41-48

Η Σκοπιά χρησιμοποιεί την ρητορική ερώτηση του Ιησού με το παράλληλο εδάφιο του Ματθαίος 24:44-51 σαν την βάση της εξουσίας της, ως τον μοναδικό "πιστό και φρόνιμο δούλο", υπεύθυνο για τα όλα τα υπάρχοντα του Κυρίου. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι αυτή η παραβολή αναφέρεται σε πολλές θρησκευτικές οργανώσεις, από τις οποίες η κάθε μια τους αντιλαμβάνεται τα ζητήματα αυτά με τον δικό της τρόπο. Θα είχε νόημα μόνο σαν υπερβολή για τον κάθε διορισμένο από τον Κύριο Επίσκοπο, να παραμένει μόνιμα άγρυπνος και να προσέχει την συμπεριφορά του έναντι στους άλλους Χριστιανούς τής Εκκλησίας του, έχοντας υπ' όψιν ότι μια μέρα θα λογοδοτήσουν όλοι στον Κύριό τους για τις πράξεις τους.

 

4. Ήταν οι απόστολοι το "Κυβερνόν Σώμα";

Αν ο Ιησούς ήθελε να εγκαθιδρύσει έναν «αγωγό επικοινωνίας» δια μέσου του οποίου θα αύξανε και θα αποκάλυπτε την κατανόηση των Γραφών, οι πρώτοι που έπρεπε να ήταν σε αυτό τον ρόλο θα ήταν οι απόστολοί του, οι οποίοι θα περιμέναμε να μας αποκάλυπταν το «νέο φως». Όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Μερικοί μόνο από τους αποστόλους εμφανίζονται στην Αγία Γραφή. Μάλιστα μόνο 3 έγραψαν μέρος της. Οι: Ματθαίος, Πέτρος και Ιωάννης. Άλλοι από τους 12 δεν είχαν τόση συμμετοχή στην εξάπλωση της Χριστιανοσύνης όση είχαν ο Παύλος, ο Βαρνάβας, ο Σίλας και ο Τιμόθεος. Το μεγαλύτερο μέρος τής Καινής Διαθήκης γράφτηκε από πρόσωπα που δεν ήταν από τους 12, όπως ο Παύλος, ο Μάρκος, ο Λουκάς, ο Ιάκωβος και ο Ιούδας.

Η ζωή του Ιησού, ο θάνατος και η ανάστασή του, εκπλήρωσαν πολλές προφητείες που δεν τις κατανόησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής του. Το ίδιο και οι ακόλουθοί Του, χρειάστηκαν βοήθεια για να τις κατανοήσουν. Πώς αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τον Χριστό σαν Μεσσία; Σύμφωνα με το Λουκάς 24:13-35 ο Ιησούς την ίδια μέρα που αναστήθηκε, εμφανίσθηκε σε 2 μαθητές του στον δρόμο για την Εμμαούς, σε έναν άνδρα ονόματι Κλεόπα και πιθανόν της γυναίκας του. Αρχίζοντας από τον Μωυσή και τους προφήτες, τους εξήγησε (όχι στους 11) αυτά που ανάφεραν οι Γραφές σχετικά με τον Ιησού. Αυτή ήταν μια ολοκληρωμένη εξήγηση, για το πώς οι Ιουδαϊκές προφητείες εκπληρώνονταν πάνω στον Ιησού. Ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα θεϊκής αποκάλυψης. Αφού ο Ιησούς έφαγε μαζί τους, έφυγε. Αυτοί πήγαν στην Ιερουσαλήμ να πουν στους αποστόλους τι έγινε και ενώ τους περιέγραφαν το περιστατικό, ο Ιησούς τους αποκαλύφθηκε.

Πριν την ανάληψή του στους ουρανούς, ο Ιησούς τόνισε στους 11 ότι τους δόθηκε η εξουσία να φροντίσουν για όλα τα ζητήματα. Στο Ματθαίος 28:18-20 αναφέρει ότι του «δόθηκε όλη η εξουσία στον ουρανό και την γη». Γι’ αυτό λοιπόν «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, διδάσκοντες αυτούς να φυλάττουν όσα σας παράγγειλα. Και ιδού, εγώ θα είμαι μαζί σας έως την συντέλεια του αιώνος» Εάν λοιπόν ο ίδιος ο Χριστός χρειάσθηκε να λάβει εξουσία, και αν έλαβαν από τον Χριστό εξουσία οι Απόστολοι, η Σκοπιά από ποιον έλαβε εξουσία; Από τον Ρώσελ; Και ο Ρώσελ από πού την έλαβε;

Ο Ιησούς είπε στους αποστόλους Του πριν από τον θάνατό Του, ότι θα τους έστελνε τον Παράκλητο, βοηθό και σύμβουλο, ο οποίος θα τους βοηθούσε μένοντας μαζί τους, όταν Αυτός θα πήγαινε στους ουρανούς: «Θα ζητήσω από τον Πατέρα μου να σας στείλει άλλον Παράκλητο, για να είναι μαζί σας – το Πνεύμα της αληθείας…Θα τον γνωρίσετε γιατί ζει ανάμεσά σας και θα μείνει μαζί σας.¨ - Ιωάννης 14:16-17.  Μιλώντας αργότερα για το έργο που θα επιτελούσε το Άγιο Πνεύμα συνέχισε: ¨Όταν το Πνεύμα της αληθείας έλθει, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Δεν θα μιλά από μόνο Του αλλά θα μιλά για αυτά που ακούει, και θα σας πει τι θα μέλλει να γίνει. Θα φέρει δόξα σε μένα με το να πάρει από αυτό που είναι δικό μου και θα σας το γνωστοποιήσει. – Ιωάννης 16:13-15

Μήπως το Άγιο Πνεύμα θα ενεργούσε για μια μικρή περίοδο μιας γενεάς στην αρχή της Χριστιανικής εκκλησίας τον πρώτο αιώνα, ωσότου οργανώσει τη Χριστιανική Εκκλησία Του ο Χριστός, η οποία θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του Αγίου Πνεύματος, και δια μέσου αυτής θα έδινε πνευματική καθοδηγία και θα προμήθευε την πνευματική τροφή στους Χριστιανούς εκ μέρους του Ιησού; Η απάντηση είναι: «όχι». Ο Ιησούς είπε ότι το Πνεύμα θα ήταν για πάντα μαζί τους και δεν χρειάζονταν αντικατάσταση.

Επειδή ο Ιησούς ήταν σε συνεχή επαφή με τους μαθητές του μετά την ανάστασή του, Αλλά και το Άγιο Πνεύμα έμενε μαζί τους, δεν υπήρχε λόγος για μια κεντρική οργανωμένη ομάδα ατόμων που θα έδιναν καθοδηγία. Διαφορετικά ο Ιησούς δεν θα έλεγε: ¨Όπου δύο ή τρεις συναγμένοι εις το όνομα μου εγώ είμαι εν μέσω αυτών. -Ματθαίος 18:20.

Περισσότερα όμως για τους αποστόλους, θα δούμε στο τρίτο μέρος τής σειράς αυτής.

Μεγάλο μέρος της μελέτης αυτής έγινε από τον Τομ Κάμπιν έναν πρώην Μάρτυρα του Ιεχωβά που υπηρέτησε τη Σκοπιά στα κεντρικά γραφεία στο Μπρούκλιν, από το 1968 ως το 1980. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η σειρά αυτή τών θεμάτων απαιτεί περισσότερη λεπτομέρεια και ανάλυση, γιατί το θέμα είναι τεράστιο. Όμως μια και κάναμε την μετάφραση, θεωρήσαμε καλό να τη χρησιμοποιήσουμε προσωρινά ως βάση για την ανάπτυξη τού θέματος, στοιχειωδώς χρήσιμη για τους "Μάρτυρες τού Ιεχωβά". Βέβαια διορθώσαμε όσα σημεία εντοπίσαμε, στα οποία δεν γνώριζε κάτι ο αρχικός συγγραφέας. Ευελπιστούμε με τον καιρό να δημοσιεύσουμε πληρέστερη ανάλυση, από Ορθόδοξες πηγές.

Έρευνα - Κείμενο

Μορφέας.

 

Είχε ο Θεός πάντα μια οργάνωση; Μέρος 3ο: Η εποχή τών Αποστόλων

Δημιουργία αρχείου: 19-2-2003.

Τελευταία ενημέρωση: 25-7-2022.

ΕΠΑΝΩ