Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Σύντομες Μελέτες, Μέθοδοι και Ιστορικά θέματα

Περίληψη γεγονότων πτώσης Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. || Χρονολόγηση γεγονότων και βασιλέων κατά το 587 π.Χ. || Χρονολογικοί πίνακες γύρω από το 587 π.Χ. || Η ερήμωση τής Ιερουσαλήμ το 587 || Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι || Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ρ. Νιούτον, «Ο Κανόνας Του Πτολεμαίου», και το «Έγκλημα τού Κλαύδιου Πτολεμαίου»

3ο Μέρος

Η μεθόδευση εκούσιας απόκρυψης του 587 π.Χ. από την εταιρία Σκοπιά

Ο "Πιστός και Φρόνιμος Δούλος" τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά φιμώνει την αλήθεια!

 
Μιχάλης Μαυροφοράκης
 
Απομαγνητοφώνηση από εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας, της σειράς εκπομπών: "Ορθοδοξία και Αίρεση", του Β΄ Βιβλικού και των συνεργατών του.

Ομιλία Νο 3. (ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ // ΕΠΟΜΕΝΗ)

(Εκφωνήθηκε για πρώτη φορά: 7-6-1991).

Ακούστε την από την ΟΟΔΕ και σε ηχητικό Αρχείο MP3

 

Η εταιρία Σκοπιά ΓΝΩΡΙΖΕΙ πολύ καλά (τουλάχιστον από το 1977), ότι το δόγμα της για το 607 π.Χ. είναι ψευδές, αλλά εξακολουθεί να ΕΞΑΠΑΤΑ τους οπαδούς της και να ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ κοινωνικά όσους μαθαίνουν την αλήθεια, για να τους κλείσει το στόμα! Δείτε τα γεγονότα!

 

1. Σύνδεση με τις δύο προηγούμενες μελέτες

Η παρούσα μελέτη αποτελεί συνέχεια της σειράς με γενικό τίτλο «Λάθη σε εσχατολογική χρονολόγηση», όπου αναλύεται, στην ουσία, η εσχατολογική χρονολόγηση που κάνουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Στις δύο προηγούμενες μελέτες αναλύσαμε με λεπτομέρεια τις δύο όψεις αυτού του αντικειμένου: τη δογματική και την ιστορική.

Παρουσιάσαμε μια πληθώρα από αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία και αποδείξεις εναντίον της χρονολογίας 607 π.Χ., που αποτελεί το θεμέλιο λίθο στο θρησκευτικο-οικονομικό οικοδόμημα που αποκαλείται «Εταιρεία Σκοπιά» και κατευθύνει τους λεγομένους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Προτιμήσαμε την οδό των αποδείξεων, έστω και αν ήταν αυτό λίγο κουραστικό και  βαρετό, αντί να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των βαρέων χαρακτηρισμών εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά, διότι πιστεύουμε ότι η τελευταία, μόνο εμπάθειες και έχθρα δημιουργεί, ενώ η πρώτη οδός οπλίζει τους χριστιανούς με την αλήθεια, αλλά και τους Μάρτυρες του Ιεχωβά μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουν την πλάνη τους και πόσο αντικειμενικά εσφαλμένη είναι η δογματική που πιστεύουν. Και όλο αυτό, επειδή η οδός αυτή δεν είναι χρωματισμένη από την προκατάληψη.

Συνεχίζουμε λοιπόν και στην παρούσα μελέτη, πάλι με την ίδια μέθοδο, δηλαδή τη μέθοδο των αδιάσειστων στοιχείων και αποδείξεων. Δίνουμε μία εικόνα για την ίδια την Εταιρεία «Σκοπιά», μέσα από την εσχατολογική της χρονολόγηση, δηλαδή το δόγμα του 607 π.Χ.-1914 μ.Χ.

 

2. Το ζητούμενο της παρούσας μελέτης

Θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το πραγματικό πρόσωπο της Εταιρείας «Σκοπιά», μέσα από τα εξής στοιχεία:

1ον : Γνωρίζει η Εταιρεία «Σκοπιά» τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες μελέτες; Και ποια είναι η στάση της απέναντι σ’ αυτή την ιστορική πραγματικότητα;

2ον : Πώς αντιμετωπίζει Μάρτυρες του Ιεχωβά που έχουν γνήσιες και ειλικρινείς αμφιβολίες έναντι της χρονολόγησης που διακηρύττει η Εταιρεία «Σκοπιά»;

3ον : Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί προκειμένου να υποστηρίξει την χρονολογία 607 π.Χ.;

4ον  : Το δόγμα της εσχατολογικής χρονολόγησης είναι πράγματι η μοναδική αποκάλυψη του Θεού στον Ρώσσελ, όπως ισχυρίζεται και μάλιστα με υπερηφάνεια η Εταιρεία «Σκοπιά»; Ποια είναι η ιστορία του; Και

5ονΤι πραγματικά προφήτευσε ο Ρώσσελ για το 1914 μ.Χ. Εκπληρώθηκαν αυτές οι προφητείες, όπως τώρα διακηρύττει η Εταιρεία «Σκοπιά», ή ο Ρώσσελ αποδείχθηκε ψευδοπροφήτης;

Σ’ αυτά τα ερωτηματικά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις στη συνέχεια της μελέτης αυτής.

Ας ξεκινήσουμε όμως με μια μικρή ανακεφαλαίωση των δύο προηγουμένων μελετών, ώστε να έχουμε μια συνολική εικόνα του πράγματος.

 

3. Διαπιστώσεις των δύο προηγούμενων μελετών μας

Κατ’ αρχήν διαπιστώσαμε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι μία εσχατολογική κίνηση για τους εξής λόγους:

1ον : όπως οι ίδιοι δηλώνουν, για να αιτιολογήσουν την ιστορική τους ανυπαρξία για τόσους αιώνες πριν από τον Ρώσσελ, δεν υπήρχε μέχρι τότε λαός του Θεού στη γη, λόγω γενικής αποστασίας. Επειδή όμως, λένε, φθάσαμε στον έσχατο καιρό, γι’ αυτό ο Θεός φώτισε τον Ρώσσελ να ιδρύσει την Εταιρεία «Σκοπιά» και να δημιουργήσει την κίνηση που σήμερα αυτοαποκαλείται «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Μόνο όσοι είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά, θα σωθούν από το σύντομα επερχόμενο τέλος του κόσμου.

2ον  : το ευαγγέλιο που κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν είναι το χριστιανικό ευαγγέλιο που κήρυτταν οι απόστολοι και όλοι οι άλλοι χριστιανοί στους επόμενους αιώνες. Η Εταιρεία «Σκοπιά» καταφέρεται εναντίον αυτού του Ευαγγελίου και όσων το κηρύττουν, με δριμύτητα, ενώ ισχυρίζεται ότι το πραγματικό ευαγγέλιο είναι εσχατολογικού χαρακτήρα. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κηρύττουν ότι, η βασιλεία του Θεού, εγκαθιδρύθηκε αόρατα στους ουρανούς το 1914 μ.Χ. και ότι τότε άρχισε και η Δευτέρα Παρουσία. Το ίδιο τους λοιπόν το ευαγγέλιο είναι εσχατολογικού χαρακτήρα και περιέχει τη χρονολογία 1914.

Στην πρώτη μελέτη αυτής της σειράς, είδαμε με λεπτομέρεια τους ερμηνευτικούς συλλογισμούς που επιχειρεί η Εταιρεία «Σκοπιά», για να καταλήξει στη χρονολογία 1914 μ.Χ. Ξεκινά από το όνειρο του Ναβουχοδονόσορ που περιγράφεται στο 4ο κεφάλαιο του Δανιήλ και αυθαιρετώντας ερμηνευτικά, υποθέτει ότι έχει και δεύτερη εκπλήρωση. Κάτι τέτοιο, όπως είδαμε, δεν υποστηρίζεται ούτε από τη λογική, ούτε μας το επιτρέπει η Αγία Γραφή. Η δεύτερη λοιπόν εκπλήρωση που υποθέτει η Εταιρεία «Σκοπιά», κάνει μια σειρά από ερμηνευτικά άλματα και πηγαίνει από το Ναβουχοδονόσορ στο Θεό, από το Θεό στους επίγειους εκπροσώπους του, τους βασιλείς της Δαυιδικής δυναστείας, από αυτούς στην Ιερουσαλήμ όπου ήταν η έδρα ασκήσεως της εξουσίας τους και από την κατά γράμμα Ιερουσαλήμ στην επουράνια. Σαν να ήταν λίγες όλες αυτές οι υποθέσεις που κάνουν προσθέτουν ακόμη και τις εξής: οι επτά καιροί στο όνειρο του Ναβουχοδονόσορ ήταν έπτα έτη από 365 ημέρες το καθένα και μάλιστα κάθε ημέρα, πρέπει να υπολογιστεί σαν ένα προφητικό έτος. Έτσι, αντιστοιχίζουν την περίοδο των επτά καιρών της αρρώστιας του Ναβουχοδονόσορ, σε μια περίοδο 2.520 ετών. Πάλι αυθαίρετα συνδέουν αυτή την περίοδο με τους «καιρούς των εθνών» που αναφέρονται στο Λουκά 21:24, ότι η Ιερουσαλήμ θα ήταν καταπατούμενη από τα έθνη και τοποθετούν την έναρξη αυτής της περιόδου στο έτος 607 π.Χ., οπότε, κατά την εσφαλμένη γνώμη τους, καταστράφηκε η Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορ. Προσθέτοντας λοιπόν στο 607 π.Χ. τα 2.520 χρόνια, φθάνουν στη χρονολογία 1914 μ.Χ., που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της πίστεώς τους.

Στην προηγούμενη μελέτη ασχοληθήκαμε εξονυχιστικά με το δεύτερο σκέλος που αφορά στη χρονολογία 1914 μ.Χ. και αυτό ήταν η ιστορική ακρίβεια των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ότι η καταστροφή της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορ συνέβη το 607 π.Χ. Παρουσιάσαμε μια σειρά από ιστορικά, αρχαιολογικά και αστρονομικά δεδομένα που συνδέονται με την Nεοβαβυλωνιακή περίοδο, στην οποία εντάσσεται το γεγονός της καταστροφής της Ιερουσαλήμ. Αναφερθήκαμε σε περίπου 20 ανεξάρτητες γραμμές αποδείξεων και όλες τους μαζί με τις δεκάδες χιλιάδες πινακίδες σφηνοειδούς γραφής, καταδεικνύουν μονοσήμαντα και τελεσίδικα το έτος 587 π.Χ. και όχι το έτος 607 π.Χ.

Η Εταιρεία «Σκοπιά», έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της κατά 20 ολόκληρα χρόνια. Κηρύττει μια χρονολογία που είναι ιστορικά και επιστημονικά εντελώς εσφαλμένη και ανυπόστατη. Έτσι λοιπόν, έστω και αν κανείς αποδεχθεί ολόκληρο τον ερμηνευτικό συλλογισμό της Εταιρείας «Σκοπιά», παραμερίζοντας ή αδιαφορώντας για τα λογικά άλματα και τους ερμηνευτικούς ακροβατισμούς της, φθάνει στη χρονολογία 1934 μ.Χ. και όχι στο 1914. Και μόνο λοιπόν αυτά τα ιστορικά και διεθνώς αναμφισβήτητα στοιχεία αρκούν για να αποκαλυφθεί η πλάνη της Εταιρείας «Σκοπιά» χωρίς ούτε μία δογματική αντιπαράθεση.

Ας δούμε όμως τον απόηχο των τόσο σημαντικών στοιχείων:

 

4. Ποιοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ αυτά τα στοιχεία;

Το πρώτο ερώτημα που ξεπηδά αυθόρμητα είναι το εξής: άραγε γνωρίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, εναντίον του 607 π.Χ. και επομένως του 1914 μ.Χ.; Η απάντηση είναι πως η συντριπτική τους πλειονότητα δεν τα γνωρίζει, διότι απλούστατα, η Εταιρεία «Σκοπιά», ή αλλιώς η ηγεσία των Μαρτύρων του Ιεχωβά που εδρεύει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όχι μόνο δεν τους τα έχει παρουσιάσει ποτέ μέσω των εντύπων της, αλλά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα συγκαλύψει και να βρει έμμεσους τρόπους να αποδείξει ότι το 607 π.Χ. είναι η ορθή χρονολογία για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Έτσι λοιπόν, έρχεται στο νου μας το αμέσως επόμενο ερώτημα που είναι παραλλαγή του προηγούμενου: Άραγε γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της Εταιρείας «Σκοπιά», όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, εναντίον του 607 π.Χ.; Και μια τόσο σημαντική, καυτή και καθοριστική για την εντιμότητα της Εταιρείας «Σκοπιά» ερώτηση, καλό και δίκαιο είναι, να μην την απαντήσουμε με υποθέσεις και υποκειμενικές κρίσεις, αλλά να αφήσουμε να μιλήσουν και πάλι τα στοιχεία και η ιστορία.

Όπως είναι πολύ φυσικό, πολλοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήρθαν αντιμέτωποι με την ορθότητα αυτής της χρονολογίας, που είναι τόσο σημαντική για την πίστη τους.

 

5. Πώς η Σκοπιά έκλεισε το στόμα του Γιόνσον και όσων γνωρίζουν, για το 607 π.Χ.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Σουηδός Κάρλ Όλαφ Γιόνσον. Ας παρακολουθήσουμε την ιστορία του, έτσι όπως την αναφέρει στο βιβλίο του «The Gentiles Times reconsidered» που σε μετάφραση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι «Οι καιροί των Εθνών αναθεωρημένοι».

Ο Γιόνσον ήταν ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά για πάνω από 25 χρόνια, πολύ δραστήριος στο κήρυγμα, ήταν ολοχρόνιος σκαπανέας, δηλαδή αφιέρωνε περίπου 100 ώρες κάθε μήνα κηρύττοντας και παράλληλα, ήταν πρεσβύτερος σε μια από τις συναθροίσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Η ιστορία ξεκίνησε για τον Γιόνσον το 1968, όταν στα πλαίσια του κηρύγματος που έκανε και παρουσίαζε τη διδασκαλία των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε κάποιο κύριο, εκείνος τον προκάλεσε να του αποδείξει ότι είναι ορθή η ημερομηνία 607 π.Χ., που υποδεικνύει η Εταιρεία «Σκοπιά», ως το έτος καταστροφής της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορ. Μάλιστα του επέστησε την προσοχή, ότι όλοι οι σύγχρονοι ιστορικοί, τοποθετούν το γεγονός αυτό στο 587 π.Χ. και όχι στο 607 π.Χ. Από τότε λοιπόν ο Γιόνσον ξεκίνησε μια έρευνα, η οποία διήρκεσε 7 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή ως το 1975. Όσο περισσότερο ερευνούσε, τόσο αυξανόταν το βάρος των αποδείξεων εναντίον της χρονολόγησης της Εταιρείας «Σκοπιά», οπότε αφού συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία, αποφάσισε να συγγράψει μια συστηματική διατριβή και να τη στείλει στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας «Σκοπιά» στο Μπρούκλιν.

Η διατριβή ετοιμάστηκε και στάλθηκε το 1977 στο Κυβερνών Σώμα, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο θα λέγαμε της Εταιρείας «Σκοπιά», που είναι η ηγεσία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Περιείχε, χονδρικά, τα ιστορικά στοιχεία που αναφέραμε στην προηγούμενη μελέτη, βέβαια με πολύ περισσότερη ανάλυση και βιβλιογραφία. Η εξέλιξη των γεγονότων παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Από την αλληλογραφία που επακολούθησε με το Κυβερνών Σώμα, έγινε ξεκάθαρο πως και εκείνοι επίσης, δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τις αποδείξεις εναντίον του 607 π.Χ. Στην πραγματικότητα, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 1980, δεν κατέβαλλαν καμία τέτοια προσπάθεια. Στο μεταξύ του επέστησαν έντοντα την προσοχή, να μην αποκαλύψει τα ευρήματά του σε άλλους. Για παράδειγμα σε επιστολή τους με ημερομηνία 17/1/1978 του έγραψαν: «όμως, άσχετα με το πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η επιχειρηματολογία που τη στηρίζει, προς το παρόν, πρέπει να θεωρούνται προσωπικές σου απόψεις. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλάς ή να προσπαθείς να το προωθείς σε άλλα μέλη της εκκλησίας».

Επιπροσθέτως, σε άλλη επιστολή με ημερομηνία 15/5/1980 του δήλωναν: «είμαστε βέβαιοι, πως αντιλαμβάνεσαι, πως δεν θα ήταν κατάλληλο να αρχίσεις να εκθέτεις τις απόψεις σου και τα συμπεράσματά σου σχετικά με τη χρονολογία που διαφέρουν από τις δημοσιεύσεις της Εταιρείας, ώστε να εγείρεις ερωτήματα και προβλήματα, μεταξύ των αδελφών». Από τις δηλώσεις αυτές, είναι φανερό σε ένα ανεπηρέαστο και αντικειμενικό παρατηρητή, πως η ηγεσία της Εταιρείας και ενήμερη ήταν και προσπαθούσε με την τακτική αυτή να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει απληροφόρητους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, συγκαλύπτοντας τα στοιχεία εναντίον του 607 π.Χ. Ωστόσο, ο Γιόνσον ήταν προκατειλημμένος υπέρ της Οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αφού την υπηρετούσε πιστά 2,5 δεκαετίες, έχοντας αφιερώσει τα πάντα σ’ αυτό του το πιστεύω. Δεν κατάλαβε τις δόλιες προθέσεις της Εταιρείας «Σκοπιά». Έτσι, αποδέχθηκε τη συμβουλή, νομίζοντας ότι ήθελαν περισσότερο χρόνο για να επανεξετάσουν τα στοιχεία. Άλλωστε, αυτή ήταν η μόνιμη απάντηση που λάβαινε συνεχώς μέχρι τότε.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα το όλο θέμα έλαβε μια εντελώς διαφορετική τροπή: στις αρχές Αυγούστου του 1978, ο Άλμπερτ Σόντερ, μέλος του Κυβερνώντος Σώματος, δηλαδή της ολιγομελούς ηγεσίας της Εταιρείας «Σκοπιά», είχε μια συνάντηση με τους αντιπροσώπους των Γραφείων των Τμημάτων της Εταιρείας, δηλαδή με υπευθύνους από διάφορες χώρες. Στη συνάντηση εκείνη, είπε στο ακροατήριο ότι διεξαγόταν μια εκστρατεία μέσα από τις τάξεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά, όσο και απέξω, για να ανατραπεί η χρονολογία της Εταιρείας 607 π.Χ. έως 1914 μ.Χ. Δήλωσε επί λέξει: «η Εταιρεία όμως, δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει αυτή τη χρονολογία». Ύστερα από τρεις εβδομάδες κάλεσαν τον Γιόνσον σε ακρόαση ενώπιον δύο αντιπροσώπων της Εταιρείας «Σκοπιά» στη Σουηδία. Του είπαν ότι είχαν την ευθύνη για την ακρόαση κατόπιν διορισμού τους από το τοπικό γραφείο του Τμήματος της Εταιρείας, διότι οι υπεύθυνοι στα κεντρικά γραφεία, ήταν βαθιά ανήσυχοι για την διατριβή που είχε συγγράψει. Και βέβαια, του επέστησαν για μια ακόμη φορά την προσοχή να μη διαδώσει καμιά από τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει. Του είπαν επίσης, ότι η Εταιρεία δεν χρειαζόταν και δεν ήθελε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά να επιδίδονται ατομικά σε τέτοιου είδους έρευνες. Στο σημείο αυτό και πριν συνεχίσουμε την αφήγηση, ας κάνουμε μερικές σκέψεις πάνω στα προηγούμενα.

Είναι φανερό για όποιον διαθέτει καθαρό μυαλό, πως πρόκειται για μια Οργάνωση που απαιτεί τυφλή υποταγή και αποδοχή των δογμάτων της και αφαιρεί από τα μέλη της την ελευθερία της κρίσης και της έρευνας. Είναι κάτι άλλωστε, που το έχει δηλώσει και μέσα από τα έντυπά της. Αυτό όμως είναι κάτι το φοβερό. Κάτι που δεν διανοήθηκαν να επιχειρήσουν ούτε και οι σκληρότεροι δικτάτορες. Αυτοί επέβαλαν απαγορεύσεις στις πράξεις ή στα λόγια των ανθρώπων. Η Εταιρεία όμως απαγορεύει στους οπαδούς της και τις σκέψεις, τις αμφιβολίες και τις κρίσεις ή την έρευνα σε θέματα που η ίδια έχει εκφραστεί μέσω των εντύπων της. Παράλληλα βέβαια, βλέπουμε και το στοιχείο της λογοκρισίας που επιβάλει έντεχνα και δόλια με το να του απαγορεύει να διαδίδει ή να μοιράζεται με άλλους τις αμφιβολίες του, ή τα στοιχεία της έρευνάς του.

Ένα άλλο σημείο που θέλουμε να τονιστεί, είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί. Δεν θα είχε κάποιος αναγνώστης άδικο, αν ξενιζόταν και του φαινόταν περίεργοι οι όροι «Οργάνωση», «Εταιρεία», «Γραφεία», «Τμήματα», «Κυβερνών Σώμα». Κάθε άλλο παρά χριστιανική εκκλησία θυμίζουν.  Αντίθετα, άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν μια πολυεθνική εμπορική εταιρεία, ή ίσως μια διεθνή πολιτική οργάνωση. Οι προϊστάμενοί τους δε χειροτονούνται όπως στη χριστιανική εκκλησία, αλλά λαμβάνουν διορισμό από τα γραφεία της Εταιρείας. Και αυτό, δεν είναι παρά ένα μικρό παράδειγμα της αλλοίωσης του χριστιανικού πνεύματος, φρονήματος και πρακτικής, που η Εταιρεία «Σκοπιά», όχι μόνο έχει επιβάλει στους οπαδούς της, αλλά και τους έχει πείσει να αγωνίζονται και πολλές φορές να θυσιάζονται γι’ αυτήν.

Ας επιστρέψουμε όμως μετά από το σύντομο αυτό σχόλιο στην εξιστόρηση και αφήγηση των γεγονότων.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο Γιόνσον με τους αντιπροσώπους της Εταιρείας «Σκοπιά», παραιτήθηκε από πρεσβύτερος στην τοπική εκκλησία, στέλνοντας μια μακροσκελή επιστολή στους συμπρεσβυτέρους του, που τους εξηγούσε τους λόγους. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο, να μας περιγράψει το αποτέλεσμα: «γρήγορα διαδόθηκε μεταξύ των Μαρτύρων αδελφών μου, σε διάφορα μέρη της Σουηδίας, ότι είχα απορρίψει την χρονολογία της Εταιρείας. Τους επόμενους μήνες εγώ και άλλοι που είχαμε αμφισβητήσει αυτή τη χρονολογία, γίναμε αντικείμενο επίκρισης, τόσο σε ιδιωτικές συζητήσεις, όσο και από το βήμα Αιθουσών Βασιλείας (Σημ. ΟΟΔΕ: Οίκοι συναθροίσεων των Μαρτύρων του Ιεχωβά) και των συνελεύσεων ή συνεδρίων των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Μας δυσφημούσαν, μας περιέβαλαν με τους πιο αρνητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «στασιαστές», «αλαζόνες», «ψευδοπροφήτες», «ψευδοπροφήτες που απεργάζονται τη δική τους μηδαμινή χρονολογία» και «αιρετικούς». Μας ονόμασαν «επικίνδυνα στοιχεία της εκκλησίας», «πονηρούς δούλους», «βλάσφημους», καθώς και «ανήθικους», «άνομους». Σε ιδιωτικές συνομιλίες μερικοί από τους Μάρτυρες αδελφούς μας, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους περιοδεύοντες αντιπροσώπους της Εταιρείας «Σκοπιά», υπαινίσσονταν επίσης πως βρισκόμασταν σε δαιμονική επήρεια, ότι «κατακλύσαμε την Εταιρεία με επικρίσεις» και ότι θα έπρεπε να είχαμε αποκοπεί από καιρό. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα της οργανωμένης δυσφήμησης που υφιστάμεθα τότε. Βέβαια, πολλά, απέφυγαν να τα εκφράσουν δημόσια για ευνόητους νομικούς λόγους.

Η εκστρατεία κατασυκοφάντησης δεν ήταν απλώς τοπικό φαινόμενο. Είχε τη συγκατάθεση του Κυβερνώντος Σώματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Τούτο φαίνεται από το γεγονός ότι παρόμοιες δηλώσεις ειπώθηκαν στο περιοδικό «Σκοπιά». Σε επιστολή που έστειλα στον Άλμπερτ Σρόντερ με ημερομηνία 6/12/1978, περιέγραψα τη νέα στροφή των γεγονότων, επέσυρα την προσοχή του στο λυπηρό γεγονός πως παρόλο που η διατριβή μου στάλθηκε στην Εταιρεία, γραμμένη με την πιο μεγάλη περίσκεψη και την πιο μεγάλη ειλικρίνεια, ωστόσο έγινα θύμα λασπολογίας, εξευτελισμού και δολοφονίας της προσωπικότητός μου». Εδώ τελειώνει η παράθεση των λόγων του Γιόνσον. Ρωτούσε λοιπόν την Εταιρεία «Σκοπιά», στο πρόσωπο του Σρόντερ, πώς είναι δυνατό να απομακρύνεται η προσοχή από το φλέγον ζήτημα, την εγκυρότητα δηλαδή της χρονολογίας 607 π.Χ. και να κατευθύνεται στο πρόσωπο που έγειρε το εν λόγω ζήτημα, ώστε τελικά να θεωρείται ως πρόβλημα το πρόσωπο και όχι το ζήτημα. Το ερώτημα του αυτό, δεν πήρε ποτέ απάντηση. Μέχρι το καλοκαίρι του 1981, η Εταιρεία δεν κατέβαλε καμία πρόσθετη προσπάθεια να ανασκευάσει τα επιχειρήματα. Απλά, αναμασούσε τα προηγούμενα. Τότε λοιπόν, εμφανίστηκε μια σύντομη συζήτηση του θέματος «607 π.Χ.», σαν παράρτημα του βιβλίου «Ελθέτω η Βασιλεία Σου». Αλλά και αυτό, δεν προσέθετε τίποτε στα αρχικά επιχειρήματα. Μάλιστα, καθένας που έχει σπουδάσει προσεκτικά το θέμα της αρχαίας χρονολόγησης, διακρίνει πως πρόκειται για ασθενική προσπάθεια να διασωθεί μια αστήρικτη θέση, με απόκρυψη των γεγονότων.

Από όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως, είναι φανερό και κατάδηλο ότι η Εταιρεία «Σκοπιά», μεταχειρίζεται κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπίσει τα θεμελιώδη δόγματά της και μάλιστα, ένα δόγμα όπως είναι η χρονολογία 607 π.Χ.-1914 μ.Χ., που πάνω του στηρίζεται ολόκληρη η ύπαρξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Μέχρι στιγμής είδαμε ότι υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία εναντίον αυτής της χρονολογίας και ότι η Εταιρεία «Σκοπιά» σφάλλει. Είδαμε όμως παράλληλα ότι είναι εν γνώσει της το γεγονός αυτό. Αναφερθήκαμε διεξοδικά σε μία μόνο περίπτωση, αυτή του Γιόνσον και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλές, από όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Απέναντι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Εταιρεία αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Δεν ενδιαφέρεται διόλου για την αλήθεια. Ωστόσο, στην αρχή δείχνει πάντα ένα ωραίο πρόσωπο, συμβουλεύοντας τους αμφισβητίες ερευνητές να μη κοινοποιούν τα στοιχεία τους στα υπόλοιπα μέλη. Αυτό το κάνει για να κερδίσει κάποιο χρόνο, ενώ παράλληλα κάνει κάποιες απειλητικές συστάσεις περί αποκοπής, αλλά απαλά στην αρχή, ώστε να μη θεωρηθούν προσωπικές απειλές. Για να γίνουμε πιο σαφείς, ο ενδιαφερόμενος αρχίζει και αναλογίζεται τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν αποκοπή του από την Οργάνωση. Υπάρχουν επιπτώσεις εσχατολογικές για το τι θα γίνει αν στο μεταξύ έρθει το τέλος του κόσμου, ο Αρμαγεδώνας και τον βρει μακριά από την Οργάνωση. Άλλωστε η Εταιρεία «Σκοπιά», προωθεί το σλόγκαν μεταξύ των Μαρτύρων του Ιεχωβά «καλύτερα λάθος με την Οργάνωση, παρά σωστοί μακριά απ’ αυτήν»!!! Αληθινά φοβερό αγαπητοί αναγνώστες.

Υπάρχουν όμως επιπτώσεις και οικονομικές και κοινωνικές. Αναλογίζεται λοιπόν ο ενδιαφερόμενος με την κατάλληλη πάντοτε προτροπή των πρεσβυτέρων τα εξής: τι θα γίνει αν αποκοπώ; Ποιες θα είναι οι συναναστροφές μου και οι παρέες μου; Θα μείνω μόνος, διότι μέχρι τώρα όλοι οι γνωστοί μου προέρχονται από τον χώρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αν με διώξουν και αυτοί, τι θα γίνω; Θα απομακρυνθώ ακόμη και από τους γονείς μου. Πιθανό να χάσω και τη δουλειά μου, αν ο εργοδότης είναι και αυτός Μάρτυρας του Ιεχωβά. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τα φοβερά διλήμματα που κάποιος αντιμετωπίζει λόγω του ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι μια κλειστή και περιθωριοποιημένη ομάδα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι, σιγά σιγά να υποκύψει σ’ αυτό το τεράστιο βάρος πιέσεων και να διαπράξει τον συνειδησιακό συμβιβασμό εναντίον της αληθείας και του σωστού. Αν όμως συνεχίσει τον αγώνα, τότε η Εταιρεία «Σκοπιά», επιστρατεύει άλλα μέσα και μεθόδους. Δε στρέφεται εναντίον των ιδεών του, αλλά εναντίον του προσώπου του. Τον διαβάλει και τον συκοφαντεί. Ποτέ βέβαια η ίδια αλλά πάντοτε βάζοντας άλλους ανωνύμους Μάρτυρες του Ιεχωβά, που είναι φανατικοί καλοθελητές της. Αυτή η λασπολογία έχει δύο στόχους:

1ον : να συντρίψει την προσωπικότητά του και να τον κάνει ανίσχυρο για οποιοδήποτε περαιτέρω αγώνα και

2ον : (εξίσου σημαντικό): αν εξακολουθήσει να επιμένει στις απόψεις του, τότε να τον έχει καταστήσει βδελυρό και αναξιόπιστο στα μάτια όλων των υπολοίπων οπαδών, ώστε κανείς Μάρτυς του Ιεχωβά να μην έχει διάθεση να ακούσει τίποτα απ’ αυτόν για τις απόψεις του. Άλλωστε, έτσι αδρανοποιεί και τους γνωστούς και φίλους του που είναι μέλη της Οργάνωσης να αντιδράσουν στην αποκοπή του που θα επακολουθήσει.

Βλέπουμε λοιπόν με πόση μεθοδικότητα προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε αντίθετη άποψη που θα αναφανεί και μαζί μ’ αυτή την προσωπικότητα του φορέα της.

Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι η αποκοπή του από την Οργάνωση, γεγονός που είναι απόφαση κλειστών θρησκευτικών δικαστηρίων, τύπου «Ιεράς Εξετάσεως», όπου συχνά το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, δεν ανακοινώνονται δημόσια και οι λεπτομερείς αιτίες της αποκοπής, πράγμα που ενισχύει και καλλιεργεί τη λασπολογία και τις διαδόσεις φημών. Θα περίμενε κανείς, αυτό να είναι το τελικό βήμα. Και σε πολλές περιπτώσεις είναι. Αν όμως το ζήτημα έχει πάρει έκταση, τότε η Εταιρεία «Σκοπιά», μέσω των εντύπων της πλέον, της βασικής της ισχύος, προσπαθεί, έχοντας το μονόλογο, να ισχυροποιήσει με κάποια επιχειρηματολογία τις απόψεις της. Η μεθοδεία της πλάνης που υιοθετεί, δεν την εμποδίζει να χρησιμοποιήσει και το ψεύδος, ή την διαστρέβλωση της αλήθειας, ακόμη και δημοσίως μέσω των ίδιων της των εντύπων. Ειδικά για ένα θέμα που κλονίζει τα θεμέλιά της, όπως είναι αυτό που συζητούμε σ’ αυτή τη σειρά μελετών, δηλαδή η χρονολογία 607 π.Χ. Και αυτό ακριβώς, θα αποδείξουμε στη συνέχεια.

 

6. Διαστρέβλωση λόγων επιστημόνων από τη Σκοπιά

Στο παράδειγμα του βιβλίου της «Ελθέτω η Βασιλεία Σου», η Εταιρεία «Σκοπιά», για να υποστηρίξει ότι η Νεοβαβυλωνιακή χρονολογία είναι αμφισβητήσιμη και άρα δικαίως προωθεί την δική της, αλλοιωμένη κατά είκοσι ολόκληρα χρόνια, παραθέτει ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Η Βίβλος και η εγγύς ανατολή». Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από μια πασίγνωστη αυθεντία στην ιστορία της αρχαίας εγγύς ανατολής, τον καθηγητή Edward Campbell junior, σε συνεργασία με τον εξίσου διακεκριμένο καθηγητή, David Friedman. Όταν λοιπόν ρωτήθηκαν αν πράγματι έχουν αμφιβολίες για την χρονολόγηση της Νεοβαβυλωνιακής περιόδου, ο Δρ. Campbell απάντησε: «είμαι κατάπληκτος από τον τρόπο που η Εταιρεία «Σκοπιά», χρησιμοποίησε τους χρονολογικούς καταλόγους που διαμορφώσαμε ο Friedman και εγώ» και λίγο πιο κάτω συμπληρώνει: «δεν υπάρχει ούτε ψήγμα γνωστής μου απόδειξης που να υπαινίσσεται την πιθανότητα πως οι χρονολογίες που υπάρχουν στο βαβυλωνιακό χρονικό έχουν αλλοιωθεί». Ο Δρ. Friedman στην απάντησή του, αφού συμφώνησε πλήρως με τον Δρ. Campbell αναφέρει και τα εξής: «οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, προφανώς θέλουν να ξαναγράψουν ολόκληρη την ιστορία του καιρού και να μεταβάλλουν τις χρονολογίες με δραματικό μάλλον τρόπο. Τα γεγονότα δεν τους επιτρέπουν κάτι τέτοιο». Εδώ τελειώνει η παράθεση του Δρ. Friedman.

Άλλη μια λοιπόν σκοταδιστική μέθοδος που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Εταιρείας «Σκοπιά», εναντίον της αλήθειας, εναντίον του φωτός: Η Διαστρέβλωση! Και μάλιστα, αυτή η μέθοδος, είναι αρκετά συνηθισμένη και διαδεδομένη, κυρίως μέσω των εντύπων που εκδίδει η Εταιρεία «Σκοπιά». Μερικές φορές για παράδειγμα, όταν αναπτύσσει κάποιο δογματικό θέμα, προκειμένου να υποστηρίξει τις απόψεις της και να διασύρει την αρχαία Εκκλησία και τους Πατέρες, παραθέτει μερικά αποσπάσματα από αυτούς. Όπως και στην περίπτωση των καθηγητών Campbell και Friedman, που αναφέραμε προηγουμένως, απομονώνει έντεχνα ορισμένα κομμάτια από τα γραπτά τους, αδιαφορώντας εσκεμμένα για τη συνάφεια του υπολοίπου κειμένου και του πνεύματος των γραφομένων και αφού τα παραθέσει, συνήθως τα διακωμωδεί και χλευάζει τους συγγραφείς τους, αγιοποιώντας τον εαυτό της και διατρανώνοντας τις απόψεις της.

 

7. Πλύση εγκεφάλου και περιθωριοποιηση από τη Σκοπιά

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι μια πολύ κλειστή και περιθωριοποιημένη ομάδα. Η Εταιρεία «Σκοπιά», αλλά και εμείς οι υπόλοιποι, η κοινωνία δηλαδή, έχουμε δημιουργήσει και συντηρούμε αυτή την απομόνωση. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί, είναι αποκλεισμένοι από πλευράς πληροφόρησης. Όλη τους η πληροφόρηση, προέρχεται αποκλειστικά από την Εταιρεία, η οποία και καυχιέται γι’ αυτό. Τους βομβαρδίζει με ένα τεράστιο όγκο ύλης που ο μέσος Μάρτυρας του Ιεχωβά, δεν προλαβαίνει όχι να τα αφομοιώσει, αλλά ούτε καν να τα διαβάσει όλα. Και αυτός ο βομβαρδισμός έντυπης ύλης από την Εταιρεία «Σκοπιά», είναι συνεχής και εβδομαδιαίος. Αυτό, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, αν συνδυαστεί με τις συχνότατες συναθροίσεις, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και την υποχρέωση ν αφιερώνουν και κάποιο χρόνο στο έργο, δηλαδή στο κήρυγμα και τη δημόσια προώθηση των εντύπων της Εταιρείας, στο να μην υπάρχει ελεύθερος χρόνος σε ένα Μάρτυρα του Ιεχωβά, να κάνει προσωπική έρευνα ή να αποκτήσει πληροφόρηση εκτός από αυτήν που του δίνεται μέσω της Εταιρείας. Αλλά και αν θα μπορούσε να βρει το χρόνο, η Εταιρεία τον αποτρέπει. Φέρνει σαν επιχειρήματα γι’ αυτό, ότι δεν χρειάζεται άλλη πληροφόρηση, διότι αφενός η Εταιρεία του καλύπτει όλες του τις ανάγκες με έγκυρες, έγκαιρες και σύγχρονες πληροφορίες για όλα τα θέματα και αφετέρου, οι πληροφορίες αυτές είναι ήδη φιλτραρισμένες από τα κοσμικά, όπως λένε, στοιχεία. Δηλαδή, όπως πάλι οι ίδιοι λένε, είναι μασημένη τροφή. Είναι φανερό πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η μονόπλευρη πληροφόρηση, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πλύση εγκεφάλου. Αλλά θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, πώς είναι δυνατό να είναι μονόπλευρα πληροφορημένοι τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με τόσο κόσμο στο κήρυγμα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν πηγαίνουν στο κήρυγμα για να ακούσουν και να μάθουν, ούτε να κάνουν διάλογο. Πηγαίνουν αντίθετα για να πουν. Μάλιστα, στο ειδικό μάθημα που τους γίνεται κάθε εβδομάδα για το πώς να κηρύττουν τους τονίζεται με έμφαση το γεγονός πως αν κάποιος που συναντήσουν στο κήρυγμα έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις εναντίον της Εταιρείας «Σκοπιά», τότε πρέπει να αποχωρήσουν σύντομα, διότι δεν είναι «κατάλληλο έδαφος» και θα χάσουν δήθεν το χρόνο τους.

Υπάρχει όμως και δεύτερο σκέλος στην απομόνωση και στη μονόπλευρη πληροφόρηση. Η Εταιρεία «Σκοπιά», φροντίζει να χαρακτηρίζει όλους τους διαφωνούντες με αυτήν. Και αν μεν ανήκουν στην τάξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά, τους χαρακτηρίζει ως «αποστάτες» και τους αποκόπτει και στη συνέχεια, στηριζόμενη δήθεν στην Αγία Γραφή, απαγορεύει με την απειλή της αποκοπής και οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα μέλη της να ανταλλάξει και ένα απλό χαιρετισμό με τους αποστάτες. Αν όμως δεν ανήκουν στις τάξεις της, τότε φροντίζει να τους σπιλώσει στα μάτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά, είτε χαρακτηρίζοντας ως σατανοκίνητο τον χώρο που ανήκουν, είτε μερικές φορές σπιλώνοντας και λασπολογώντας και τους ίδιους προσωπικά. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να χαρακτηριστεί σατανική αυτή η μέθοδος ολοκληρωτικού αποκλεισμού των Μαρτύρων του Ιεχωβά από την αλήθεια, η απομόνωσή τους στα εσφαλμένα δόγματα που εκάστοτε εφευρίσκει και υιοθετεί η Εταιρεία «Σκοπιά». Παράλληλα, αποτελεί και μια στυγνή καταδυνάστευση της ελευθερίας του προσώπου η οποία δε συμβαίνει στο Μεσαίωνα, αλλά, δυστυχώς στον 21ο αιώνα, συγκεκαλυμμένη κάτω από το όνομα του Θεού. Με όλα όσα γράφτηκαν μέχρι τώρα, ελπίζουμε πως δώσαμε μερικά στοιχεία για να σχηματίσει κανείς ένα σκίτσο της Οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Είδαμε ότι η κεντρική διδασκαλία που προωθεί η Εταιρεία «Σκοπιά», είναι εσχατολογικού χαρακτήρα και έχει ως κύριο άξονα την ημερομηνία 607 π.Χ.-1914 μ.Χ. Το ευαγγέλιο που κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, στηρίζεται με άλλα λόγια στη χρονολογία 607 π.Χ. Αυτή η χρονολογία και η ερμηνεία που συνδέεται με αυτή, διαπιστώσαμε με αναλυτικό τρόπο πως δεν υποστηρίζεται από την Αγία Γραφή, αλλά την εξάγει η Εταιρεία «Σκοπιά» κακοποιώντας και διαστρεβλώνοντας την Αγία Γραφή. Είδαμε όμως παράλληλα και μάλιστα από μία σωρεία ιστορικών μαρτυριών, ότι η χρονολογία 607 π.Χ., είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη και από επιστημονικής πλευράς. Κανείς σύγχρονος ιστορικός δεν τοποθετεί την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορ στο 607 π.Χ., αλλά 20 χρόνια αργότερα στο 587 π.Χ. Αυτό και μόνο το γεγονός τινάζει την Εταιρεία «Σκοπιά» στον αέρα. Είδαμε όμως στην παρούσα μελέτη πως αυτά τα στοιχεία είναι όχι μόνο γνωστά στους υπευθύνους της Εταιρείας «Σκοπιά», αλλά και φέραμε αποδείξεις για το τι κάνουν προκειμένου να τα κρατήσουν άγνωστα στη μάζα των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Διαστρεβλώνουν τα λόγια των ειδικών επιστημόνων, λασπολογούν και διώκουν καθένα που θα τολμήσει έστω και να αμφιβάλλει για τη χρονολογία αυτή, υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου τους οπαδούς τους μέσω της συνεχούς και υπερβολικής σε όγκο τροφοδοσίας με έντυπη ύλη, που είναι γεμάτη από μονόπλευρη πληροφόρηση. Τους αποθαρρύνουν να έρχονται σε επαφή με άλλες πηγές πληροφόρησης όπως άλλα ιστορικά και θεολογικά βιβλία, ενώ παράλληλα τους έχουν αποκλείσει κάθε δίοδο επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν αντίθετες θέσεις από αυτές της Εταιρείας «Σκοπιά».

Πιστεύουμε πως με τις μελέτες αυτές δόθηκε μια μικρή εικόνα του ποια είναι η Εταιρεία «Σκοπιά» και ποιες είναι οι μέθοδοί της. Καλούμε από γνήσιο ενδιαφέρον κινούμενοι όσους Μάρτυρες του Ιεχωβά διαβάσουν την μελέτη αυτή, να ελέγξουν τα στοιχεία που δώσαμε και να αποκτήσουν μια προσωπική και σε βάθος εικόνα της Εταιρείας «Σκοπιά». Θα διαπιστώσουν με απέχθεια ότι οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης «κατακρατούσιν την αλήθειαν εν αδικία» [Ρωμ.1:18].

Όσο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ας έχουν υπόψη όλα τα παραπάνω, όταν συμβαίνει να συναντούν Μάρτυρες του Ιεχωβά που προσπαθούν να τους κηρύξουν δήθεν το ευαγγέλιο. Ας αναλογίζονται ότι αυτό το «ευαγγέλιο» της Εταιρείας «Σκοπιά», είναι ανάθεμα κατά τον Απόστολο Παύλο μαζί με τους φορείς του. Ας μη παρασύρονται από το ευγενικό χαμόγελο με το οποίο παρουσιάζεται η Εταιρεία «Σκοπιά», «έσωθεν όμως γέμουσιν εξ αρπαγής και ακρασίας» [Ματθ.23:25].

Απομαγνητοφώνηση: Ν. T.

 

Διαβάστε την ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ιστορική μελέτη του Γιόνσον, που συντάραξε τη Σκοπιά στη δεκαετία του 1970, και που οδήγησε τη Σκοπιά να τον εξοντώσει ηθικά και κοινωνικά: Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι

Διαβάστε επίσης, τις μεθοδεύσεις της Σκοπιάς για την εξόντωση Μαρτύρων του Ιεχωβά ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, που έμαθαν την αλήθεια για το 1914 και το 607: Αναζητώντας την Αλήθεια

Δημιουργία αρχείου: 26-2-2009.

Τελευταία μορφοποίηση: 28-9-2016.

ΕΠΑΝΩ