Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Μέθοδοι της Σκοπιάς

Μάρτυρες του Ιεχωβά: Οι θρασύδειλοι θρησκόληπτοι κήρυκες // Απομόνωση τών οπαδών της Σκοπιάς // Η μεθόδευση εκούσιας απόκρυψης του 587 π.Χ. από την εταιρία Σκοπιά // Εκμετάλλευση τής ανευθυνότητας // Αντιμετώπιση ενός αιρετικού // 2ο Μέρος τής συζήτησης

1ο Μέρος τής συζήτησης

Μια αληθινή συζήτηση με Μάρτυρες του Ιεχωβά

Δείτε στην πράξη πώς αντιδρούν όταν ο συνομιλητής γνωρίζει τη Χριστιανική πίστη

 

Προ λίγου καιρού, είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο: "Μάρτυρες του Ιεχωβά: Οι θρασύδειλοι θρησκόληπτοι κήρυκες", όπου αναλύαμε τις μεθόδους και τις αντιδράσεις τών Μαρτύρων τής Σκοπιάς, όταν συναντούν κάποιον Χριστιανό που γνωρίζει την πίστη του, και που μπορεί και τους απαντάει. Κάποιος αναγνώστης μας λοιπόν, έστειλε σε συνεργάτη μας καταγραμμένη την ακόλουθη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συζήτηση, την οποία δημοσιεύουμε στη συνέχεια. Και πρόκειται για συζήτηση, όχι με "τυχαίο" Μάρτυρα τής Σκοπιάς, αλλά με "Σκαπανέα" τους, με κάποιον από αυτούς που ακόμα και οι ψευτο-πρεσβύτεροι τής Σκοπιάς καλούν στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με κάποιον δύσκολο συνομιλητή. (Γι' αυτό τη δημοσιεύουμε). Στη συζήτηση αυτή θα παρατηρήσετε πώς ακολουθείται πιστά η γραμμή τής οργάνωσης, και πώς εκτίθεται η άγνοια, ο φανατισμός και η κενότητα τών ανθρώπων αυτών, όταν συναντούν κάποιον Χριστιανό που "γνωρίζει"!

Τα πλαίσια τής συζήτησης

Ο "Νάσος" τής συζήτησης, είναι ένας αναγνώστης τής ιστοσελίδας μας, πιστός Ορθόδοξος, τον οποίο κάποιοι συνεργάτες μας έχουν γνωρίσει και προσωπικά. Ο άνθρωπος αυτός, εδώ και καιρό, "πολιορκείται" από Μάρτυρες τού Ιεχωβά, οι οποίοι διαρκώς τον καλούν σε συναθροίσεις τους, τον επισκέπτονται, και προσπαθούν να τον πείσουν υπέρ τής οργάνωσης.

Ο Νάσος, άνθρωπος απροκατάληπτος με αγάπη για την αλήθεια, εξ αιτίας όλων αυτών τών καταστάσεων, αποφάσισε να ασχοληθεί εκτενέστερα με την πίστη τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά. Μόνο που το έκανε ΣΩΣΤΑ. Δεν μελέτησε μόνο τα δικά τους έντυπα, αλλά και έντυπα και ιστοσελίδες που αναιρούν τις απόψεις τους, και έτσι σχημάτισε μια πολύ καλή εικόνα για όλους αυτούς και για την πίστη τους. Έτσι τον γνωρίσαμε κι εμείς.

Τον πρώτο καιρό, απλώς τους άκουγε, και "μάζευε" στοιχεία για την οργάνωσή τους, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ. Μετά, άρχισε να ρωτάει, με όλο και δυσκολότερες (γι' αυτούς) ερωτήσεις, έτσι ώστε τον "παρέδωσαν" στους "πρεσβυτέρους" τους, για να τον κατατοπίσουν καλύτερα, μια και οι ίδιοι δεν μπορούσαν. Και αυτοί όμως με τη σειρά τους, του σύστησαν να συζητήσει με τον "Θανάση", Σκαπανέα τών Μαρτύρων τής περιοχής εκείνης, (δηλαδή άνθρωπο που δαπανάει πολύ χρόνο για τον προσηλυτισμό τών άλλων), τον οποίο οι Μάρτυρες τής περιοχής έχουν ως "σημείο αναφοράς", όταν "τα βρίσκουν μπαστούνια" με Χριστιανούς που γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι, ο Νάσος βρέθηκε να συζητάει με τον "καλύτερό τους", στη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατέγραψε ΑΜΕΣΩΣ τη συζήτηση που είχε, και μας την έστειλε την ίδια μέρα.

Στην υποδειγματική αυτή συζήτηση, όπου ο Χριστιανός ήταν πλήρως κατατοπισμένος στα θέματα τής συζήτησης, ενώ ο Μάρτυρας (όπως πάντα), περίμενε να συναντήσει κάποιον πιο άσχετο από τον εαυτό του, μπορείτε να δείτε:

1. Την άγνοια τού "Σκαπανέα" τών Μαρτύρων.

2. Το φανατισμό, την πώρωση και τον τρόμο τής γυναίκας του απέναντι στην αλήθεια.

3. Τη διαρκή προσπάθειά του να αποφύγει τα θέματα που αγνοεί.

4. Την προσπάθειά του να ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ τι πραγματικά διδάσκει η θρησκεία του σε διάφορα θέματα, ώστε να μη στριμωχθεί αργότερα.

5. Τη διαρκή προσπάθειά του να ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ όλα αυτά τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ θέματα, που κυριολεκτικά καταποντίζουν την οργάνωση.

6. Την προσπάθειά του να "κερδίσει χρόνο" ώστε να μη φανεί η δογματική γύμνια τής οργάνωσής τους.

7. Πώς αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα, που διαρκώς προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν ως " ασήμαντες λεπτομέρειες", (μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν απάντηση), στη συνέχεια προδίδονται αποκαλώντας τα "ΣΤΕΡΕΑ ΤΡΟΦΗ", δηλαδή κατά τον απόστολο Παύλο, "τροφή τών τελείων" (Εβραίους 5/ε: 14)!

Τέλος, μπορείτε απ' αυτή τη συζήτηση να εντοπίσετε τα σημεία εκείνα που ΤΡΕΜΟΥΝ οι Μάρτυρες τής Σκοπιάς, και που σίγουρα θα εκτεθούν αν τους τα παρουσιάσετε σωστά, σε μια συζήτηση.

 

Ακολουθεί το απόσπασμα τής επιστολής που έστειλε ο Νάσος στον συνεργάτη μας, το οποίο περιέχει τη συζήτηση. Για ευνόητους λόγους, τα ονόματα έχουν αλλαχθεί:

 

Η συζήτηση τού Χριστιανού με τον Μάρτυρα τής Σκοπιάς

"...Σήμερα πήγα στη συνάθροιση γιατί με είχαν καλέσει λόγω της ομιλίας που θα έκαναν σε παγκόσμιο επίπεδο με θέμα "Υπάρχει αληθινή θρησκεία από την άποψη του Θεού;" (κάπως έτσι). Είχαν κάνει μεγάλη προπαγάνδα απευθυνόμενοι προς πολύ κόσμο. Όταν τελείωσε η συνάθροιση και μετά τις χαιρετούρες, σιγά - σιγά έφυγαν και τελικά έμεινα μόνος με τον Θανάση και τη γυναίκα του που θα έκλειναν την αίθουσα. Η ώρα ήταν περίπου 10 και τελικά γύρισα σπίτι μου τώρα που σου γράφω.

Θα σου μεταφέρω λοιπόν γραπτώς όλα όσα είπαμε:

Θ= Θανάσης

Ν= Νάσος

Σ= Σοφία (η σύζυγός του)

Ν= Πρώτη ερώτηση: Για πες μου Θανάση αν σε ένα ζευγάρι ο ένας είναι Μάρτυρας και ο άλλος όχι, τι θα γίνει στην Ανάσταση και στον επίγειο Παράδεισο. Ο μάρτυρας θα πάρει άλλο σύντροφο για την αιωνιότητα, γιατί ο Χριστός απευθυνόμενος στους Σαδουκαίους τους λέγει ότι "πλανώνται και δεν γνωρίζουν ούτε τη Γραφή ούτε την δύναμη του Θεού, αφού στην Ανάσταση δεν παντρευόμαστε αλλά είμαστε σαν τους αγγέλους στον ουρανό" (Ματθαίος 22/κβ: 29,30). Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που ένας στο ζευγάρι έχει ουράνια ελπίδα και ο άλλος επίγεια. Τι είδους ευτυχία θα έχει ο εναπομείνας στη γη; θα ξαναπαντρευτεί;

Θ= ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ, αλλά ο Θεός θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι.

Κάπως θα το λύσει το θέμα, (σου λέω ως πρώτη απάντηση), αλλά σου υπόσχομαι θα το ερευνήσω και θα σου πω.

Ν= θα περιμένω.

Δεύτερη ερώτηση: Ο Χριστός λέγει πως δεν πρέπει να θαυμάζουμε τα θαύματα του γιατί όποιος πιστεύει σ' Αυτόν ου μόνον το της συκής κλπ, αλλά "θα κάνει τα έργα (= θαύματα) που Αυτός κάνει και μάλιστα και μεγαλύτερα" (Ιωάννης 14/ιδ: 12). Ποιοι είναι αυτοί που θα κάνουν κατά δήλωση του Χριστού μεγαλύτερα θαύματα από αυτόν, και μέχρι πότε θα τα κάνουν; Διότι η Σκοπιά λέγει ότι τα θαύματα σταμάτησαν με το θάνατο των Αποστόλων. Σε ποιους αναφέρεται ο Χριστός και μέχρι ποιο χρονικό σημείο θα γίνονται θαύματα;

Δείξε μου από την Αγία Γραφή, ότι αυτό που λέει η Σκοπιά είναι σωστό.

Θ= Για το πρώτο (ποιοι είναι) θα το ερευνήσω και θα σου πω. Για το δεύτερο, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ. Θα το κοιτάξω και θα σου πω. Επίσης λέει η Σκοπιά ότι πιθανόν θα σταμάτησαν με τον θάνατο των Αποστόλων.

Ν= ΟΧΙ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥ! Η Σκοπιά λέει ότι σταμάτησαν τα θαύματα. Ερεύνησέ το και πες μου πού το λέει η Γραφή.

Θ= ΘΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ.

Ν= Θα περιμένω.

Τρίτη ερώτηση: Ας υποθέσουμε ότι πας σε ένα σπίτι -το δικό μου- και σου ανοίγω. Μου λες ότι εσύ ως Μάρτυρας, δέχεσαι "μόνο ό,τι λέγει ο λόγος του Θεού που είναι η Γραφή", και μου τη δείχνεις. Μου λες ότι "δεν παραδέχεσαι παραδόσεις ανθρώπων αλλά μόνο τη Γραφή". Πες μου σε παρακαλώ, πού λέει η Γραφή ποια είναι τα βιβλία της;

Θ= Ο Θεός φρόντισε να φτιαχθεί ο κανόνας της Γραφής.

Ν= Το έγραψε αυτό ο Θεός μέσα στη Γραφή;

Θ= ΌΧΙ. Κάποιοι άνθρωποι του Θεού έφτιαξαν τον κανόνα.

Ν= Παραδέχεσαι λοιπόν Θανάση μου ότι διαβάζεις παραδεδομένα από ανθρώπους, διότι αυτοί επέλεξαν ποια βιβλία θα έχει η Γραφή. Καταφεύγεις σε εξωγραφικές πηγές για το ποια βιβλία θα παραδεχθείς.

Θ= Ναι, αν έχουμε ένα βιβλίο που ο συγγραφέας του δεν είναι εδώ θα πρέπει να βρούμε τρόπο να δούμε ποια κεφάλαια του βιβλίου έγραψε ο συγγραφέας και ποια δεν έγραψε.

Ν= ΑΡΑ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥ, ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ. ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ.

ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ;

Θ= Τριαδιστής του 4ου αιώνα. Από την αποστασία και μετά.

Ν= Αφού δεν ήταν πιστός λάτρης του Θεού, πώς τον εμπιστεύεσαι για τον κανόνα της ΓΡΑΦΗΣ, που αυτός και άλλοι ομόπιστοί του έφτιαξαν;

Σ= Νάσο ΚΟΛΛΑΣ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.

Ν= Δεν είναι λεπτομέρειες Σοφία μου. Πες μου κάτι: Το ξέρεις ότι η Παλαιά Διαθήκη έχει άλλα 10 βιβλία; Ξέρεις ποιοι τα έβαλαν μέσα και όχι έξω; Ξέρεις ποιοι τα έβγαλαν;

Θ= "Όλη η Γραφή θεόπνευστος" (Β΄ Τιμόθεον 3/γ: 16). Θα τα δούμε εκεί όλα. Πάρε το βιβλίο.

Ν= Δε λέγει όλη η Γραφή το αρχαίο κείμενο. λέει: "Πάσα θεόπνευστη γραφή είναι ωφέλιμη", και λοιπά. το λέει ο Παύλος στήκετε και κρατείτε κλπ ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι' επιστολής κλπ. (Β΄ Θεσσαλονικής 2/β: 15). Να που ο Παύλος λέγει ότι υπάρχει κι άλλος "λόγος" του Θεού. Προφορικός. Αλλά και ο Ιωάννης λέει δε θα χωρούσε ο κόσμος όλος από τα βιβλία.

Θ= ΘΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.

Σ= Ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει και κάποιο που δεν είναι τέλειος.

Ν= Μα οι Τριαδιστές καθοδηγούνται από την ειδωλολατρεία, τη φιλοσοφία και το Σατανά κατά τη Σκοπιά. Είναι πολύ λεπτό το θέμα της Γραφής. Ποιος μας την εγγυάται;

Θ= Θα τα κοιτάξω αυτά που λες.

Ν= Όταν λέτε τη λέξη "Κύριος", ποιον εννοείτε;

Σ= Εξαρτάται από τη συζήτηση.

Ν= Όταν μιλάτε για το Θεό Ιεχωβά τον λέτε Κύριο;

Θ+Σ= Ναι, Κύριος είναι ο Ιεχωβά. Απόλυτος Κύριος

Ν= Ο Παύλος έχει διαφορετική γνώμη. Λέει: "Σ' εμάς ένας ο Θεός, ο Πατήρ, και ένας Κύριος ο Χριστός" (Ρωμαίους 10/ι: 12,13). Άρα ο Πατήρ δεν είναι Κύριος. Είναι Θεός αλλά όχι Κύριος.

Ποιος κάνει το λάθος;

Σ= Νάσο κολλάς σε λεπτομέρειες. Τα πράγματα είναι απλά. ο Χριστός είναι ο Κύριος της Εκκλησίας. Με αυτή την έννοια το λέγει ο Παύλος. Προσπαθεί να καταλάβουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Ν= Όχι, είναι ξεκάθαρος. Μη τον ερμηνεύεις όπως θέλεις. Ή ο Χριστός είναι και Ο Θεός και Κύριος και ταυτόχρονα ο Πατήρ είναι ο Θεός και ο Κύριος, ή ο Πατήρ δεν είναι Κύριος. Ο Παύλος είναι ξεκάθαρος. Οφείλεις να διαλέξεις.

Θ= Καλά, θα το δούμε ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ τώρα. ΘΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ.

Ν= Θα περιμένω.

Τέταρτη ερώτηση: Τι είναι το Άγιο Πνεύμα;

Θ= Η ενεργός δύναμη του Θεού

Ν= Σοφία τι είναι το Άγιο Πνεύμα;

Σ= Δε σου απαντώ. (Αρχίζει να μη θέλει να συνεχιστεί η συζήτηση).

Ν= Θανάση τι είπες ότι είναι το Άγιο Πνεύμα;

Θ= Η ενεργός δύναμη του Θεού.

Ν= Έχω δύο ενστάσεις:

Πρώτο: ο Παύλος λέει: "κηρύσσομεν Χριστόν Θεού Δύναμιν και Θεού Σοφίαν" (Α΄ Κορινθίους 1/α΄ 23,24). Πού λέγει η Αγία Γραφή ότι το Πνεύμα είναι η ενεργός δύναμη του Θεού; Δείξε μου ένα χωρίο. Γιατί ο Παύλος τον ΧΡΙΣΤΌ ονομάζει Θεού Δύναμη και όχι το Πνεύμα. Γιατί η Οργάνωση έχει άλλη γνώμη από τον Παύλο;

Και δεύτερον, ο Παύλος όχι μόνο έχει άλλη γνώμη για το ποιος είναι η δύναμη του Θεού, αλλά στη Β΄ Κορινθίους 6/στ: 4-7, ξεχωρίζει τη δύναμη του Θεού από το Άγιο Πνεύμα.

Εξηγήστε μού τα, σας παρακαλώ.

Θ= Παίρνω τώρα χαρτί και μολύβι να σημειώσω τα εδάφια. ΘΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΩΡΑ.

Σ= Κολλάς σε λεπτομέρειες. ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ, Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΔΕ ΘΕΛΩ ΑΛΛΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.

Ν= Σοφία μου, εγώ δεν έρχομαι να σου πω τι είναι το Άγιο Πνεύμα. Μη νευριάζεις. Αφού έχεις καταλήξει και έχεις ερευνήσει και ο Θανάσης λέει θα τα ερευνήσει και θα μου πει, πες μου, και πες μας εσύ, ώστε να μη περιμένω με την αγωνία. Χαίρομαι που μου λες ότι έχεις ερευνήσει και έχεις καταλήξει.

Πες και σε εμένα να τελειώνουμε με αυτή την απορία μου.

Σ= θα μείνεις με τις απορίες, διότι διυλίζεις τον κώνωπα. Αντί να κοιτάξεις ποια είναι η αληθινή θρησκεία μέσω των έργων που κάνει, κοιτάς αυτές τις λεπτομέρειες. Δε θέλω άλλο συζήτηση μαζί σου. (Σημειώση Νάσου: μέχρι τώρα ήταν μελιστάλακτη μαζί μου, ονειρευόταν να με δει "Πρεσβύτερο").

Ν= Λεπτομέρειες δεν είναι. Πρέπει να δω αν η Οργάνωση συμφωνεί με τον Παύλο ή όχι. Τι διαφορετικό κάνω από αυτό που έκαναν οι Βεροιείς; (Πράξεις 17/ιζ: 11).

Θ= ΘΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ (ταυτόχρονα ψάχνει στο βιβλίο "Συζητάτε", και γι' αυτό και για το λήμμα "θαύματα").

Ν= Θανάση, μην μου ετοιμάζεις τίποτα από κανένα άλλο έντυπο. Δέχομαι μόνο τη Γραφή χωρίς κανένα βοήθημα. Πες μου απαντήσεις μόνο μέσα από τη Γραφή.

Θ= Εντάξει θα το ερευνήσω και θα σου πω.

Ν= Γιατί οι συγγραφείς της Γραφής σε διάφορα σημεία εφαρμόζουν τα ίδια λόγια και πράγματα, άλλοι στον Ιεχωβά και άλλοι στο Χριστό;

Θ= Δείξε μου ένα.

Ν= Ορίστε: Ιωάννης 12/ιβ: 37κ.ε. και Ησαΐας 6/στ: 1. (Του τα δείχνω. Εκεί μπερδεύεται και δεν μπορεί να διακρίνει ότι ο Ιωάννης ανακατεύει την όραση του Ησαΐα ενώ μιλάει για το Χριστό. Από τη ΜΝΚ το "μίλησε ο Ησαϊας γι' αυτόν", μου λέει ότι μιλάει για τον Ιεχωβά και μετά ξαναπιάνει τον Χριστό.

(Προσπαθώ να του το εξηγήσω αλλά δεν το καταλαβαίνει, ότι σε όλη την παράγραφο ο Ιωάννης μιλάει για το ότι στο "μίλησε γι' αυτόν αφού είδε τη δόξα του", και ότι  εννοεί τον Χριστό. Μου λέει:)

Θ= Μιλάει για τον Ιεχωβά αφού αυτόν είδε και μετά ξαναπιάνει το Χριστό.

Ν= Διαβασέ το καλά.

Θ= Θα το διαβάσω προσεκτικά στο σπίτι. Αλλά τότε πώς ερμηνεύεται το: "Είπεν ο Κύριος τω Κυρίω μου"; κλπ (Ψαλμός 109/ρθ: 1).

(Δεν κατάλαβα πώς του ήρθε αυτός ο Ψαλμός, έπιασα όμως την ευκαιρία).

Ν= Θανάση μου, μόνος σου άνοιξες τώρα μεγάλο θέμα. Όχι μόνο αυτό το εδάφιο που μόλις πρόφερες, αλλά πάμπολα έχω να σου δείξω στο ότι ο Γιαχβέ μιλάει σε άλλο Γιαχβέ, στέλνει ο Γιαχβέ άλλο Γιαχβέ, τους παρακολουθεί τις δραστηριότητες τρίτος Γιαχβέ, κλπ. Γεμάτος ο Ζαχαρίας και άλλοι. Γιατί το Γιαχβέ δεν είναι όνομα προσώπου. Είναι όνομα ουσίας[*]. Μια οικογένεια έχει το επίθετό της. Επίθετο είναι το Γιαχβέ κατά κάποιο τρόπο.

Θ= ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΔΑΦΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.

Ν= Θανάση μου ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΦΕΡΩ, αλλά, σου έκανα τόσες ερωτήσεις. Φεύγω απόψε χωρίς καμία απάντηση. Αφού δεν τα ξέρετε, τι βγαίνετε να τα πείτε στους άλλους από πόρτα σε πόρτα;

Θ= Ξέρουμε πολλά που είναι βασικά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν ενδεχομένως κάποτε.

Πού ξέρεις, μπορεί ο Θεός κάποτε να θέλει να μας αποκαλύψει το πώς "φτιάχτηκε" (πώς υπάρχει δηλαδή). Δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια. Για την αλήθεια δεν φτάνει ούτε όλη η αιωνιότητα. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει είναι πώς θα ζήσεις για πάντα.

Ν= Διαφωνώ γιατί αλλιώς έχει λάθος η Γραφή που λέει ότι "η αλήθεια παραδόθηκε άπαξ στους Αγίους" (Ιούδα 1/α: 3).

Σ= Είμαστε άγιοι;

Ν= Ακριβώς αυτό σας λέω. Πάψτε το κήρυγμα και ψάξτε αν υπάρχουν άγιοι που ξέρουν την αλήθεια.

Σ= Η Οργάνωση ποτέ δεν είπε ότι δεν κάνει λάθη. Κάνει και η Οργάνωση λάθη.

Ν= ΚΑΝΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΘΗ; ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΘΗΤΗ; Εγώ θα σου αποδείξω πως τέτοια πράγματα έχει πει η Οργάνωση.

Θ= Πάντως Νάσο δες την ουσία και μη μένεις σε λεπτομέρειες. Σου λέμε ότι θα έρθει κατακλυσμός και ιδού η Κιβωτός μπες μέσα. Εσύ βλέπεις ότι ψιχαλίζει και αντί να μπεις, ζητάς λεπτομέρειες.

Ν= Θανάση μου, πρώτον, αν έρθεις στο σπίτι μου και μου μιλάς να μπω στην Οργάνωση διότι αρχίζει ο Αρμαγεδώνας και εγώ κοιτάξω από το παράθυρο και δω ότι αρχίζουν να πέφτουν πύρινες μπάλες από τον ουρανό θα μπω. Όταν όμως κοιτάξω από το παράθυρο και δω ότι όλα είναι καλά, θα πρέπει να μου απαντήσεις μέσα από τη Γραφή για τις απορίες που έχω και πρέπει να με πείσεις ότι η Κιβωτός = Οργάνωση ΔΕΝ ΜΠΑΖΕΙ ΝΕΡΑ. Αλλιώς πώς θα γίνει;

Επίσης σοκάρομαι πολύ που ο Θεός μέσω της μόνης Οργάνωσής του στη γη ύστερα από 2000 χρόνια Χριστού, μας έχει ακόμα στο σκοτάδι σε πολλά σημεία.

Σ= ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕ ΘΕΛΩ ΑΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΥΣΤΑΖΩ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΛΛΟ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ.

Ν= Σοφία μου ας ξενυχτήσουμε για την αλήθεια. Όσο γι' αυτό που μόλις είπες, ξέρεις πολύ καλά πως δεν ήμουν ποτέ ΜΑΡΤΥΡΑΣ για να είμαι αποστάτης τώρα.

Απορίες έχω που δεν μου τις λύσατε απόψε.

Σ= Εγώ δεν έχω υπομονή μαζί σου. Μίλα με το Θανάση. Και να σου πω, εσύ έτσι όπως μας τα είπες απόψε, δεν έχεις γάλα, έχεις "στερεά τροφή" (Εβραίους 5/ε: 14). Πήγαινε να τη δώσεις στους Ορθοδόξους που δεν ξέρουν τίποτα. Τι έρχεσαι σ' εμάς; Μάλλον είσαι του αντιαιρετικού αγώνα. Έχεις πάει και στους Πεντηκοστιανούς; ή μόνο σε εμάς έρχεσαι;

Ν= Δεν υπάρχει κανένας αντιαιρετικός αγώνας. Μου κολλάς αυτή τη ρετσινιά επειδή ζητάω απαντήσεις μόνο μέσα από τη Γραφή; Γιατί εσείς αυτό δεν κάνετε σε όποιον πάει να σας πει τη γνώμη κάποιου άλφα ή βήτα πατέρα, επισκόπου, δασκάλου; Δεν του λέτε ότι παραδέχεστε μόνο τη Γραφή; Γιατί τσαντίζεσαι μαζί μου; Δώστε μου τις απαντήσεις που σας ζητάω. Πείστε με για την αλήθεια σας.

Γιατί μόνο εκείνους που λέτε ότι έχουν μεσάνυχτα, και όχι και εμένα, που λέτε ότι έχω "στερεά τροφή";

Σ= συγγνώμη παραφέρθηκα. Δεν είσαι αποστάτης, αλλά η νοοτροπία σου, ο τρόπος σκέψης σου, είναι αποστατικός. Έτσι κάνουν και αυτοί. Πιάνονται από ένα εδάφιο μόνο και λένε τα δικά τους. Είναι σαν το Σατανά στην Εδέμ όταν μιλούσε με την Εύα.

Ν= Δεν καταλαβαίνω αυτά που λες. Δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα αποστάτη. Ούτε συμφωνώ, ούτε πιστεύω αυτά που διάφοροι αντιαιρετικοί αγώνες έχουν πει για εσάς, ή ακόμα και δικοί μας ιερείς, ενώ δεν είναι αλήθεια. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΔΑΦΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΩ ΔΙΚΑ ΜΟΥ. Μου είπες προηγουμένως ότι δεν μπορείς να μπεις στη σκέψη του Παύλου που έγραψε κάποια πράγματα. Δηλαδή μου είπες να πάω να βρω τον Παύλο εκεί που είναι. Σύμφωνα με το σκεπτικό σου δεν θα πρέπει να διαβάζουμε καθόλου την Αγία Γραφή.

Θ= Θέλω να τα ξαναπούμε. Περιμένω αυτά που μου είπες ότι θα μου φέρεις.

Ν= Και εγώ περιμένω τις απαντήσεις που μου υποσχέθηκες.

 

Καληνυχτιστήκαμε και φύγαμε.

 


*Λέγοντας "όνομα ουσίας", είναι προφανές ότι μιλάμε για όνομα τών ακτίστων ενεργειών που είναι "αχώριστες με την ουσία", και όχι για την ουσία αυτή καθεαυτή, καθώς η ίδια η ουσία τού Θεού είναι αμέθεκτη και απερίγραπτη (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: "Περί Ακτίστων Ενεργειών" 8).

 

2ο Μέρος τής συζήτησης

Δημιουργία αρχείου: 27-4-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 26-4-2016.

ΕΠΑΝΩ