Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Νέο Φως

Οι "περιπέτειες" τού Πιστού και Φρόνιμου Δούλου στη δογματική της Σκοπιάς * Η Σκοπιά επιχειρηματολογεί... εναντίον τής σημερινής της θέσης για το "Νέο Φως" * Άλλαζαν οι απόστολοι το Ευαγγέλιο που κήρυτταν όπως η Σκοπιά; * Η γενεά του 1914 και η πόρτα που ανοιγοκλείνει * Η ανάσταση των Σοδόμων

6ο Μέρος:

Ο «Πιστός και Φρόνιμος Δούλος»

της Εταιρίας «Σκοπιά» τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά

Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς

 

Πηγή: Φυλλάδιο τής Ι. Μητρ. Πειραιώς.

 

Το παρόν άρθρο εντάσσεται στην ακόλουθη ομάδα άρθρων, που στο σύνολό τους αναιρούν τις παρερμηνείες τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά για την ταλαιπωρημένη αυτή παραβολή, στην οποία προσπαθεί η ηγεσία τής Σκοπιάς να στηρίξει την εξουσία της:

Άρθρα:

 

Ένα από τα βασικά και σημαντικά ψευδή «δόγματα» της εταιρίας «Σκοπιά» των μαρτύρων του Ιεχωβά είναι ο «πιστός και φρόνιμος δούλος».

 

Με την προηγούμενη "κατανόηση" τής Εταιρίας Σκοπιά προτού αλλάξει και αυτό το δόγμα, τον «δούλο» απαρτίζουν το υπόλοιπο των 144.000 «χρισμένων» κατά την «Σκοπιά», μετά την δήθεν Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού και την εγκαθίδρυση τής δήθεν Βασιλείας του, αοράτως το 1918.

Καθάρισε δήθεν τον «ναό» δηλαδή, την εταιρία, ανέστησε δήθεν τους κοιμηθέντες εν Κυρίω και έχρισε το «υπόλοιπο» των 144.000 ως τον «πιστό δούλο» για να διαχειρίζεται τα υλικά αγαθά και να παρέχει στους οπαδούς τής «Σκοπιάς» την κατάλληλη τροφή στον κατάλληλο καιρό.

Ο «πιστός δούλος» είναι ο «αγωγός του Θεού», ο μόνος δήθεν εκπρόσωπoς επικοινωνίας με τον Θεό, μέσω του οποίου ρέουν οι βιβλικές αλήθειες από τον θρόνο του Θεού στην γη. Αυτοί οι «χρισμένοι» έχουν «ουράνια ελπίδα» και θα συγκυβερνήσουν με τον Ιησού Χριστό από τον ουρανό στην χιλιετή βασιλεία του. Είναι «τέκνα Θεού» και «αδελφοί του Ιησού Χριστού».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η «Σκοπιά» έλεγε περί «πιστού δούλου» ότι ήταν όλοι οι χρισμένοι. Όμως ο ιδρυτής της εταιρίας «Σκοπιά» Κάρολος Ρώσσελ δήλωνε ότι αυτός ο ίδιος είναι «ο πιστός δούλος».

Διαβάζουμε στο «Τετελεσμένο Μυστήριο» (1917-1923) σελ. 7: «και απεδείχθη ότι ούτος εξαπεστάλη παρά Θεού εις την γενεάν ταύτην».

Επίσης στο βιβλίο «Η κιθάρα του Θεού» (1921) σελ. 272 γράφει: «άνευ αμφιβολίας ο ποιμήν Ρώσσελ εξεπλήρωσε το αξίωμα δια το οποίον ο Κύριος προνόησε και περί του οποίου ελάλησε και συνεπώς ήτο ο «πιστός και φρόνιμος δούλος».

Στη συνέχεια όμως έρχεται η αλλαγή: «O Ιησούς είναι ο προμηθευτής της πνευματικής τροφής… Μέσω ενός ορατού οργάνου ή αντιπροσωπείας επάνω στη γη (που) την χρησιμοποιεί για την δημοσίευση τής αλήθειας. Η αντιπροσωπεία αυτή ονομάζεται «πιστός και φρόνιμος δούλος» και είναι το πνευματικό υπόλοιπο τών αδελφών του Χριστού».

Η δοξασία αυτή, ότι το πνευματικό υπόλοιπο των «χρισμένων» αδελφών τού Ιησού είναι ο «δούλος», διατηρήθηκε αρκετά χρόνια, μέχρι το έτος 2013 που αλλάζει και πάλι με το «νέο φως».

Έτσι η «Σκοπιά» (15/7/13 σελ. 7) γράφει: «Ήρθε η νέα κατανόηση κατόπιν προσεκτικής μελέτης, στοχασμού και προσευχής, έγινε αντιληπτό ότι η «κατανόηση μας» γύρω από τα λόγια του Ιησού για τον «πιστό και φρόνιμο δούλο» πρέπει να διασαφηνιστεί». Και στη σελ. 21 συνεχίζει: «ο πιστός δούλος πρέπει να απαρτίζεται από χρισμένους Χριστιανούς στη γη που αποκαλούνται «Βασίλειο ιεράτευμα» και έχουν διοριστεί να διακηρύξουν εκτεταμένα τις αρετές εκείνου που τους κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως». Και συμπληρώνει ερωτώντας:

«Μήπως απαρτίζουν τον «πιστό και φρόνιμο δούλο» όλοι οι χρισμένοι στην γη; Όχι, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν όλοι οι χρισμένοι κάποιο λόγο στη διανομή της πνευματικής τροφής στους ομοπίστους παγκόσμια» και θέτοντας το ερώτημα ποιος είναι ο «πιστός δούλος» απαντά: Μόνο τα μέλη του «κυβερνώντος σώματος» είναι ο «πιστός και φρόνιμος δούλος». Το υπόλοιπο τών χρισμένων απαρτίζουν τον «σύνθετο δούλο».

Είναι γνωστό ότι μετά τον θάνατο του τελευταίου προέδρου της «Σκοπιάς» Μίλτον Χένσελ όλη την εξουσία ανέλαβε το «κυβερνάν Σώμα» της «Σκοπιάς», το οποίο παρέχει την πνευματική τροφή στον «σύνθετο δούλο» και στον «πολύ όχλο» των οπαδών της.

Εν συνεχεία και στη σελ. 22 του ίδιου τεύχους συμπληρώνει πότε ο «σύνθετος δούλος» θα αναλάβει διορισμό και ποια θα είναι η ανταμοιβή του: «Όσοι απαρτίζουν τον «σύνθετο δούλο» θα αναλάβουν τον διορισμό δηλαδή να είναι υπεύθυνοι σε όλα τα υπάρχοντα του Ιησού όταν λάβουν την ουράνια ανταμοιβή τους. Αυτή η ανταμοιβή θα γίνει όταν ο Ιησούς έρθει κατά την διάρκεια της μεγάλης Θλίψης, θα βρει ότι ο «πιστός δούλος» υπήρξε όσιος όσον αφορά τη διανομή της πνευματικής τροφής, θα τον κάνει υπεύθυνο σε όλα τα υπάρχοντά του. Μαζί με τους υπολοίπους από τους 144.000 θα συμμετάσχουν στην τεράστια εξουσία του Χριστού».

Και πάλι η «Σκοπιά» αντιφάσκει γιατί γράφει ότι μόνο το «κυβερνόν Σώμα» είναι ο «πιστός δούλος». Πώς λοιπόν ο «σύνθετος δούλος» που δεν είναι «αγωγός του Θεού» θα παρέχει πνευματική τροφή στους οπαδούς;

Οι νεώτεροι οπαδοί τής «Σκοπιάς» που δεν γνωρίζουν ότι η εταιρία τους βομβαρδίζει συνεχώς με νέες κατανοήσεις, ας γνωρίζουν ότι η εταιρία πριν από αρκετά χρόνια έγραφε: (Σκοπιά, 15/2/68, σελ. 25): «Άλλα πρόβατα διορίστηκαν βοηθοί προκειμένου να βοηθούν την τάξη του «πιστού δούλου» για τα επίγεια συμφέροντα. Και αυτό γιατί οι τελευταίοι ηλικιωμένοι χρισμένοι μάρτυρες ολοκληρώνουν την επίγεια πορεία τους».

Επίσης στην Σκοπιά, 1/2/99, σελ. 19, διαβάζουμε: «Καθώς ο αριθμός του χρισμένου υπολοίπου στη γη έχει μειωθεί, η πνευματική επίβλεψη όλων των Εκκλησιών έχει ανατεθεί σε ώριμους αδελφούς από το μεγάλο πλήθος». Αυτοί θα είναι η τάξη του Αρχηγού: «Η τάξις του Αρχηγού δεν συμβολίζει τους χρισμένους. Οι Πρεσβύτεροι με επίγεια ελπίδα, οι οποίοι έχουν διοριστεί από το Άγιο Πνεύμα προετοιμάζουν την τάξη του Αρχηγού με την προοπτική να υπηρετήσει αργότερα σε θέση διαχείρισης στον νέο κόσμο» (Σκοπιά, 1/3/99, σελ. 16).

Είναι φανερό ότι η προετοιμασία της διάδοχης των «χρισμένων» έγινε από το 1968 με την «τάξη τού αρχηγού» και των άλλων προβάτων και τώρα από τον «σύνθετο δούλο». Όπως όμως γράφει, τα άτομα αυτά που έχουν επίγεια ελπίδα, πώς τώρα βρέθηκαν να είναι «χρισμένα»; Αυτό το παραδέχεται και η εταιρία, λέγοντας ότι οι χρισμένοι του 1918 είναι υπερήλικες ή ακόμη ότι δεν ζουν και έτσι έγινε η αντικατάσταση τους από «άλλα πρόβατα» οπαδούς.

Το ερώτημα όμως είναι πότε χρίστηκαν και από ποιόν. Οι πρώτοι «χρισμένοι» χρίστηκαν, κατά την εταιρία, το 1918 από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο Φρέντερικ Φρανς, αντιπρόεδρος της εταιρίας, όταν ρωτήθηκε το 1970 για μέλη του υπολοίπου απάντησε: «Όχι, όχι άλλες προσθήκες. Αυτό το κάλεσμα τερματίστηκε πριν από καιρό μεταξύ των ετών 1931-1935». «Βαπτισμένα άτομα που ανήκουν στο χρισμένο υπόλοιπο δεν είναι δυνατόν να συμβεί» (Σκοπιά, 1/2/99, σελ. 19).

Παρατηρούμε λοιπόν ότι το «κυβερνόν σώμα» της «Σκοπιάς» βρέθηκε σε αδιέξοδο με τα μέλη του «υπολοίπου των χρισμένων», γι' αυτό εισάγει τον «σύνθετο δούλο», για να υπάρχουν μερικοί «χρισμένοι» μέχρι το τέλος. Έτσι ο «σύνθετος δούλος» αναλαμβάνει τη θέση του «πιστού δούλου» και προφανώς αποτελείται από οπαδούς της «Σκοπιάς», δηλαδή τον «πολύ όχλο».

Αυτό φαίνεται και από τον αριθμό όσων παίρνουν τα «εμβλήματα» κατά την «Ανάμνηση». Αντί ο αριθμός τους να ελαττώνεται, αυξάνει συνεχώς. Όμως οι οπαδοί, εγκλωβισμένοι στην «Σκοπιά», χωρίς θέληση και σκέψη, υπακούουν τυφλά στον «πιστό δούλο» της εταιρίας χωρίς καμιά αντίρρηση με το φόβο της «αποκοπής» αν διαφοροποιηθούν.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, «ο στύλος και εδραίωμα της αληθείας», καθοδηγούμενη από το Άγιο Πνεύμα διδάσκει και ερμηνεύει το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, όπως ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός το εδίδαξε και όπως οι Απόστολοι το εκήρυξαν. Δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο τάξεις. Όλοι οι Χριστιανοί οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος έχουμε μία πίστη και μία ελπίδα επουράνια, όπως και οι δίκαιοι τής Παλαιάς Διαθήκης. Επιζητούμε μία επουράνια πατρίδα και όχι γήινη, επιζητούμε και αγωνιζόμεθα για την Βασιλεία των Ουρανών (Εφεσίους δ', 4 / Εβραίους ιγ', 14).

(Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ).

Δημιουργία αρχείου: 16-10-2019.

Τελευταία ενημέρωση: 16-10-2021.

ΕΠΑΝΩ