Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Στατιστικές

Η αύξηση τού "υπολοίπου" τών 144.000 και το ψυχοπαθές "υπόλοιπο" * Οι "144.000" στην ιστορία * Τι πέτυχε η Σκοπιά στα τελευταία 10 χρόνια, με βάση τους βαπτισμένους της;

Μειώσεις κρυμμένες στις στατιστικές... αύξησης τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά

Η σέκτα τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά κλονίζεται!

Μετάφραση Ελληνίς

 

Πηγή: Το μεγαλύτερο μέρος τού άρθρου, αποτελεί μετάφραση από άρθρο τού JWfacts.com. από έγγραφο τού 2006, με τελευταία ενημέρωση τον Ιανουάριο τού 2017.

Αναδημοσίευση διαγραμμάτων και αποσπασμάτων σε μετάφραση, από την ιστοσελίδα: https://www.jwfacts.com/watchtower/statistics.php

 

 

Αυτό το άρθρο περιέχει μια λεπτομερή ανάλυση τών στατιστικών τής οργάνωσης τών Μαρτύρων του Ιεχωβά, η οποία παρουσιάζει με διαγράμματα, τους ετήσιους απολογισμούς τών ευαγγελιζομένων τής εταιρίας Σκοπιά από το 1960. Είναι ενδιαφέρον να πούμε, ότι μέσα από τις αυξήσεις που δημοσιεύει η Σκοπιά στις στατιστικές της, ο προσεκτικός αναλυτής, θα παρατηρήσει την κατάρρευση!

 

1. Η θρησκευτική αστάθεια τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά

Από το 1995, οι στατιστικές για την οργάνωση τής Σκοπιάς έχουν γίνει λιγότερο ενθαρρυντικές για τη Σκοπιά, σχεδόν σε κάθε ένδειξη. Πιο δραματική έχει γίνει η αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αποχωρούν από την οργάνωση και στον αριθμό των ωρών του κηρύγματος που απαιτείται για να αποκτηθεί ένας ακόμη ευαγγελιζόμενος, δηλαδή παραπάνω από 12.000 ώρες κηρύγματος.

Αμερικανικές μελέτες δείχνουν ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν την υψηλότερη αστάθεια παραμονής στην πίστη τους, από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία.

"Ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα αυτού που μπορεί να ονομαστεί "προσωπείο", είναι οι σχετικά μικροί Μάρτυρες του Ιεχωβά, με ποσοστό περίπου τα δύο τρίτα. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που μίλησαν στον Pew έπαψαν να είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά - αλλά η ομάδα προσελκύει περίπου τον ίδιο αριθμό προσήλυτων. "Ο άπιστος πιστός της Αμερικής David Van Biema ( news.yahoo.com 25 Φεβ 2008).

"Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν το χαμηλότερο ποσοστό παραμονής, από κάθε άλλη θρησκευτική παράδοση.  Μόνο το 37% όσων λένε ότι μεγάλωσαν ως Μάρτυρες του Ιεχωβά εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως Μάρτυρες του Ιεχωβά". (Religions.pewforum.org 8 Μαρ 2008).

Αυτή η δραματική αλλαγή στους ρυθμούς ανάπτυξης των Μαρτύρων του Ιεχωβά συμπίπτει με την αλλαγή τού δόγματος της γενιάς τού 1914, από το 1995, και στην πρόσβαση που έχουν πλέον οι οπαδοί τής Σκοπιάς και οι ενδιαφερόμενοι γι' αυτήν, σε πληροφορίες, μέσω διαδικτύου.

Στα 10 έτη από το 1996 ως το 2005 υπήρχαν 2.968.732 βαπτίσεις, ωστόσο η μέση αύξηση σε ευαγγελιζόμενους ήταν μόνο 1.439.672. Αυτό δείχνει ότι 1.529.060 σταμάτησαν να ευαγγελίζονται. Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τον ρυθμό των θανάτων, πάνω από ένα εκατομμύριο Μάρτυρες έφυγαν μέσα σε μια δεκαετία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις χρονιές από το 2006 ως το 2016, με 2.752.016 βαπτίσεις, αλλά με αύξηση ευαγγελιζόμενων μόνο 1.495.504, δηλαδή μια απώλεια της τάξεως των 1.256.512 ευαγγελιζομένων σε αυτή τη δεκαετή περίοδο.

Η πλειοψηφία τών αυξήσεων τής Σκοπιάς, προκύπτει από τις αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Το 2016, το 70% της αύξησης στους ευαγγελιζόμενους προήλθε από μόνο επτά χώρες, την Ανγκόλα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, τη Γκάνα, το Μεξικό, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία. Όμως οι αναπτυγμένες χώρες με το υψηλότερο επίπεδο πλούτου, εκπαίδευσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο ως προς την πληροφόρηση σχετικά με τη Σκοπιά, έχουν λίγη ή και καθόλου ανάπτυξη. Το 2016 πολλές από αυτές τις χώρες δήλωσαν λιγότερους ευαγγελιζομένους από τις περασμένες χρονιές, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας. (Σημείωση τής ΟΟΔΕ: Και τής Ελλάδας).

Τα παρακάτω νούμερα υπογραμμίζουν σημαντικές τάσεις, και δείχνουν μια σημαντική πτώση στην ανάπτυξη τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά και την αύξηση στα ποσοστά των αποχωρήσεων. Οι τάσεις είναι σημαντικότερες από τους επί μέρους αριθμούς, εξ αιτίας των περιορισμών, στο πόσα μπορούν να κατανοηθούν σε κάθε ξεχωριστή στατιστική.

Για παράδειγμα, «οι ώρες του κηρύγματος που απαιτούνται για κάθε βάπτιση» είναι περιορισμένης σημασίας, γιατί δεν μπορεί να καθοριστεί πόσες βαπτίσεις έγιναν σε νεοενδιαφερόμενους από την περιοχή, σε σχέση με το πόσα ήταν τα παιδιά που μεγάλωσαν ως Μάρτυρες του Ιεχωβά και βαπτίσθηκαν. Ο αριθμός για τους ευαγγελιζόμενους περιλαμβάνει κι εκείνους που δεν έχουν ακόμη βαπτισθεί (Ευαγγελιζόμενοι είναι οι βαπτισμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά, όπως επίσης και οι αβάπτιστοι που έχουν τα προσόντα να γίνουν κήρυκες. (Σκοπιά 11 8/15 σελ. 22). Γι' αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί πόσοι από τους ευαγγελιζόμενους συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, ως το βάπτισμα.

Επιπλέον, η Σκοπιά έχει αλλάξει τα κριτήρια με τα χρόνια, όπως στο ότι μείωσε τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται να θεωρείται κάποιος ευαγγελιζόμενος σε μόλις 15 λεπτά το μήνα για κάποια άτομα, αλλά και το χρόνο που απαιτείται για να θεωρείται κάποιος σκαπανέας.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι Ευαγγελιζόμενοι τής Σκοπιάς, όπως και οι Σκαπανείς, μπορούν πλέον να είναι περισσότεροι στον αριθμό, απ' ό,τι σε παλαιότερα χρόνια, αν και πλέον έοχυν λιγότερο χρόνο επιδόσεων.

 

2. Υπολογισμοί Ευαγγελιζομένων

Οι πιο σημαντικές στατιστικές είναι οι ποσοστιαίες αυξήσεις, οι οποίες δείχνουν σημαντικές μειώσεις τών ποσοστών, από το 1995.

Στα πέντε έτη πριν από το 1975, ο αριθμός των ευαγγελιζομένων αυξανόταν με έναν μέσο ρυθμό 15% ανά έτος.

Κατά τη διάρκεια του 1980 και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ανάπτυξη συνεχίσθηκε με πάνω από 5% ανά έτος.

Αυτό έχει πλέον πέσει σε ποσοστό ανάμεσα σε 1-3%, δηλαδή περισσότερο από την ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού στα 1,2%. Ένας μεγάλος αριθμός νέων Ευαγγελιζόμενων είναι έφηβοι που ανατράφηκαν ως Μάρτυρες του Ιεχωβά. Αυτό δείχνει ότι γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ώρες κηρύγματος κάθε χρόνο, που δαπανούν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά, απλώς φέρνουν νέους ανθρώπους στην Κοινότητα της Σκοπιάς, για να αντικατασταθούν τα παιδιά τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά που αποχωρούν.

 

 

Η ακόλουθη γραφική παράσταση υπογραμμίζει την επίπτωση μιας τέτοιας μείωσης στον αριθμό των Μαρτύρων του Ιεχωβά και δηλώνει με σαφήνεια τη σημασία τής σύνθετης ανάλυσης.

Η αναλογία της ανάπτυξης των ευαγγελιζομένων έχει πέσει από έναν μέσο όρο 5,64% ανά έτος στα 15 χρόνια πριν από το 1995, σε 2,45% στα έτη από το 1995 ως το 2014.

Εάν η ανάπτυξη είχε παραμείνει πάνω από 5%, οι 4.950.344 Μάρτυρες το 1995 θα είχαν αυξηθεί στα 14 εκατομμύρια το 2014. Αντιθέτως, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος από 8 εκατομμύρια το 2014 - μια διαφορά της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παράγοντες προσηλυτισμού και διαδικτυακής επιμόρφωσης, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση μόνο κατά 2 εκατομμύρια, αντί για τα 8 εκατομμύρια, δηλαδή ένα τέταρτο από αυτό που αναμενόταν το 1995.

 

3. Τεχνητή άνοδος τών αριθμών

• Η άνοδος στον αριθμό των ευαγγελιζομένων τείνει να είναι απότομη σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως μετά από γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου (Δίδυμοι Πύργοι) 2001, σεισμούς ή παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, αλλά αυτές οι απότομες αυξήσεις είναι βραχύβιες.

• Η οργάνωση της Σκοπιάς με τεχνητό τρόπο αύξησε τα νούμερα το 2002 με το να επιτρέψει στους ευαγγελιζόμενους να καταγράφουν έργο έστω και 15 λεπτών κηρύγματος σε ένα μήνα.

"Εξασφαλίστε ότι όσοι είναι πολύ περιορισμένοι εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας τους, ή επειδή έχουν αποκλεισθεί, και εκείνοι που είναι προσωρινά περιορισμένοι εξαιτίας σοβαρών ασθενειών ή τραυματισμών, έχουν επίγνωση της διάταξης που τους επιτρέπει να αναφέρουν χρόνο υπηρεσίας στον αγρό 15 λεπτών, εάν δεν είναι σε θέση να αναφέρουν μια πλήρη ώρα κατά τη διάρκεια ενός μηνός. ("Η διακονία μας τής Βασιλείας" Οκτωβρίου 2002, σελ. 8, Αγγλική έκδοση).

 

4. Η μείωση τών Βαπτίσεων στη Σκοπιά

Ο αριθμός των βαπτίσεων έφτασε στο αποκορύφωμα των 375.000 το 1997. Από τότε έχει συμβεί μια ταχεία πτώση της τάξης του 30% σε έναν μέσο όρο 250.000 βαπτίσεων ανά έτος. Όταν συγκρίνουμε τις βαπτίσεις με την αύξηση του μέσου όρου των ευαγγελιζομένων, υπάρχει ένας όγκος 100.000 ανθρώπων που λείπουν από τους αριθμούς, για κάθε έτος, όπως προκύπτει από μια λεπτομερέστερη έρευνα.

Οι βαπτίσεις είναι λιγότερες από τις μισές σε σχέση με αυτές της δεκαετίας του 1990, όταν συγκριθούν ως ποσοστό με το μέσο όρο των ευαγγελιζομένων.

Προς μεγάλη μας εντύπωση, ο αριθμός των βαπτίσεων πέφτει σε δυσανάλογο βαθμό, με την διπλάσια σε σχέση με αυτόν, αύξηση του αριθμού των ευαγγελιζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε δύο ανθρώπους που βαπτίζονται στη Σκοπιά, σχεδόν ένας ευαγγελιζόμενος αποχωρεί.

 

5. Ώρες κηρύγματος ανά απόπειρα προσηλυτισμού

Το 1969 υπήρχε μια βάπτιση για κάθε 1.963 ώρες κηρύγματος. Κατά τη διάρκεια του 1980 είχε ανέβει στις 3.000 ώρες. Σε 15 χρόνια από το 1997 ως το 2011, ο αριθμός των ωρών κηρύγματος που απαιτείται ανά βάπτιση αυξήθηκε από τις 3.000 στις 6.000, μια αύξηση 100%.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των ωρών που απαιτείται για έναν επιπρόσθετο ευαγγελιζόμενο. Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στους μάρτυρες που εγκαταλείπουν τη Σκοπιά, ο αριθμός των ωρών κηρύγματος που απαιτείται για έναν ευαγγελιζόμενο διπλασιάστηκε από 4.000 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε πάνω από 8.000 το 2000. Η διαφορά ανάμεσα στις 4.000 ώρες που χρειαζόταν η Σκοπιά για έναν νέο Ευαγγελιζόμενο, και στις 12.000 που χρειαζόταν το 2014, είναι μια αλλαγή της τάξεως του 300% σε μόλις 20 χρόνια.

 

6. Ποσοστά προσηλυτισμού

Η πιο θλιβερή διαπίστωση για το Κυβερνόν Σώμα τής Σκοπιάς, πρέπει να είναι η πτώση στα ποσοστά του προσηλυτισμού, με γρήγορο ρυθμό - τα ποσοστά δηλαδή, όσων εν τέλει βαπτίζονται, από αυτούς που κάνουν Γραφική Μελέτη. Αυτά έχουν πέσει δραματικά.

Ο ετήσιος αριθμός των βαπτιζόμενων, συγκρινόμενος με το μέσο όρο όσων παρακολουθούν μηνιαία Γραφική Μελέτη, από 1 στους 5 (22%) που ήταν πριν από το 1975, έπεσε σε 1 στους 33 (3%) στις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990 ο ρυθμός προσηλυτισμού ήταν συνεχόμενα στο 8%. Αυτό έχει μειωθεί σταθερά, σε λιγότερο από 3% το 2014. (Σημειωτέον ότι αυτά είναι ποσοστά που προήλθαν από σύγκριση, και όχι ακριβή, καθώς βασίζονται στο «μέσο όρο όσων παρακολουθούν μηνιαίες Γραφικές Μελέτες, και κάποιες από αυτές εκτείνονται για χρόνια, ενώ άλλες για λιγότερο από ένα χρόνο).

Και ενώ, με δυσκολία αντιστοιχεί μία Γραφική Μελέτη για κάθε ευαγγελιζόμενο, για τον κάθε μήνα, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό φθάνει στο βάπτισμα. Παρά τις Γραφικές Μελέτες που διπλασιάσθηκαν, φθάνοντας στα 9 εκατομμύρια μέσα στην εικοσαετία από το 1995 έως το 2014, ο αριθμός των βαπτίσεων μειώνεται, πέφτοντας από τις 350.000 ανά έτος στη δεκαετία του 1990, σε μια στατικότητα της τάξης των 275.000.

 

7. Αύξηση βαπτίσεων σε σύγκριση με τους ευαγγελιζόμενους

Αυτό το γράφημα υπογραμμίζει την χαμηλή αύξηση βαπτίσεων, ως προς τα ποσοστά των ευαγγελιζομένων.

 

8. Αύξηση στις συναθροίσεις

Ο αριθμός των συναθροίσεων παρέχει καλύτερη πηγή στοιχείων, συγκριτικά με άλλες χριστιανικής ομολογίας ομάδες, καθώς ο αριθμός για «τον μέσο ευαγγελιζόμενο» δεν περιλαμβάνει τους νέους και όσους απλά ενδιαφέρονται, αλλά που δεν αναφέρουν ώρες κηρύγματος. Ο μέσος όρος των ευαγγελιζομένων ανά συνάθροιση, έχει αυξηθεί από 52 το 1970 στο 68 από το 2010.

 

 

9. Ο αριθμός αυτών που αποχωρούν

Τα ακόλουθα γραφήματα είναι μόνο προσεγγίσεις, καθώς περιλαμβάνουν παγκόσμιο μέσο υπολογισμό σε νούμερα όπως οι θάνατοι και οι αποκοπές. Ωστόσο, ξεσκεπάζουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τάσεις.

Αφαιρώντας την αύξηση τού μέσου όρου των ευαγγελιζομένων από τον αριθμό όσων βαπτίσθηκαν κάθε χρόνο, μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των Μαρτύρων του Ιεχωβά που αποχωρούν κάθε χρόνο. Οι αριθμοί που προκύπτουν παρουσιάζουν επιδείνωση, καθώς υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που καθίστανται ανενεργοί κάθε χρόνο από όσο φαίνεται παρακάτω, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από εκείνους που αρχίζουν και πάλι να κηρύττουν μετά από μια ανενεργή περίοδο.

Ελλείποντες Ευαγγελιζόμενοι

Έτος

Μέσος Όρος Ευαγγελιζομένων

Βαπτίσεις

Ευαγγελιζόμενοι προηγούμενου έτους + Βαπτίσεις

Αριθμός που λείπει κάθε χρόνο

1962

920.920

69.649

   

1963

956.648

62.798

990.569

33.921

1964

1.001.870

68.236

1.019.446

17.576

1965

1.034.268

64.393

1.070.106

35.838

1966

1.058.675

58.904

1.098.661

39.986

1967

1.094.280

74.981

1.117.579

23.299

1968

1.155.826

82.842

1.169.261

13.435

1969

1.256.784

120.905

1.238.668

-18.116

1970

1.384.782

164.193

1.377.689

-7.093

1971

1.510.245

149.808

1.548.975

38.730

1972

1.596.442

163.123

1.660.053

63.611

1973

1.656.673

193.990

1.759.565

102.892

1974

1.880.713

297.872

1.850.663

-30.050

1975

2.062.449

295.073

2.178.585

116.136

1976

2.138.537

182.587

2.357.522

218.985

1977

2.117.194

114.786

2.321.124

203.930

1978

2.086.698

88.361

2.231.980

145.282

1979

2.097.070

106.102

2.175.059

77.989

1980

2.175.403

113.779

2.203.172

27.769

1981

2.247.486

119.836

2.289.182

41.696

1982

2.342.634

138.540

2.367.322

24.688

1983

2.501.722

161.896

2.481.174

-20.548

1984

2.680.274

179.421

2.663.618

-16.656

1985

2.865.183

189.800

2.859.695

-5.488

1986

3.063.289

225.868

3.054.983

-8.306

1987

3.237.751

230.843

3.289.157

51.406

1988

3.430.926

239.268

3.468.594

37.668

1989

3.624.773

263.855

3.670.194

45.421

1990

3.846.311

301.518

3.888.628

42.317

1991

4.071.954

300.945

4.147.829

75.875

1992

4.289.737

301.002

4.372.899

83.162

1993

4.483.900

296.004

4.590.739

106.839

1994

4.695.111

314.818

4.779.904

84.793

1995

4.950.344

338.491

5.009.929

59.585

1996

5.167.258

366.579

5.288.835

121.577

1997

5.353.078

375.923

5.533.837

180.759

1998

5.544.059

316.092

5.729.001

184.942

1999

5.653.987

323.439

5.860.151

206.164

2000

5.783.003

288.907

5.977.426

194.423

2001

5.881.776

263.431

6.071.910

190.134

2002

6.048.600

265.469

6.145.207

96.607

2003

6.184.046

258.845

6.314.069

130.023

2004

6.308.341

262.416

6.442.891

134.550

2005

6.390.016

247.631

6.570.757

180.741

2006

6.491.775

248.327

6.637.647

145.872

2007

6.691.790

298.304

6.740.102

48.312

2008

6.829.455

289.678

6.990.094

160.639

2009

7.046.419

276.233

7.119.133

72.714

2010

7.224.930

294.368

7.322.652

97.722

2011

7.395.672

263.131

7.519.298

123.626

2012

7.538.994

268.777

7.658.803

119.809

2013

7.698.377

277.344

7.807.771

109.394

2014

7.867.958

275.581

7.975.721

107.763

2015

7.987.279

260.273

8.143.539

156.260

2016

8.132.358

264.535

8.247.552

115.194

 

Ο αριθμός τής αύξησης τών ευαγγελιζομένων, είναι μόνο ο μισός, από όσους θα περίμενε κανείς, ανάλογα με το πόσοι έχουν βαπτισθεί, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν τη μεγαλύτερη αστάθεια από οποιαδήποτε συμβατική θρησκεία.

«Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι οι πλέον “ασταθείς”». Υπολογιζόμενοι ως λιγότεροι από το 1% των Αμερικανών ενηλίκων, το ένα τρίτο των μελών τους φεύγει από την ομάδα, και τα δύο πέμπτα ακολουθούν άλλη θρησκεία. (Τα ρεύματα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας: Μετασχηματιζόμενα μετά τη γέννηση. 1 Ιουλίου 2003. www.ctlibrary.com/le/2003/summer/19.7.html  όπως εμφανίσθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2007).

Το σχόλιο στο περιοδικό Leadership υποστηρίζεται από την ακόλουθη ανάλυση των εκθέσεων των ευαγγελιζομένων της Σκοπιάς, οι οποίες συγκρίνουν τον αριθμό των βαπτιζομένων με την αύξηση στο μέσο όρο των ευαγγελιζομένων.

 

 

Αν υπολογίσουμε τον αριθμό όσων έχουν πεθάνει τότε τα νούμερα βγάζουν πιο πολύ νόημα. Έχω υπολογίσει το μέσο όρο θνησιμότητας γύρω στο 0,85% ανά έτος, βασιζόμενος σε πενταετή πληροφόρηση για το μέσο όρο από την cia.gov.au.

Αυτή η μέθοδος του καθορισμού του αριθμού που αποχωρεί από τη Σκοπιά είναι ο τρόπος με τον οποίο και η οργάνωση επίσης, υπολογίζει αυτόν τον αριθμό, όπως φαίνεται σε άρθρο της, του 1967.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια 323.986 νέοι ευαγγελιζόμενοι της Βασιλείας απέδωσαν συμβολικά την αφοσίωσή τους στον Ιεχωβά με τη βάπτισή τους. Κι όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μια αύξηση, κατά μέσο όρο, μόνο 174.088 σε πρεσβύτερους. Τι συνέβη στους υπόλοιπους 149.898; Όταν κάποιος αφαιρέσει το 1% που φυσιολογικά πεθαίνει κάθε χρόνο, απομένουν ακόμη 100.000 άνθρωποι που έχουν σταματήσει να κηρύττουν τα τελευταία 5 χρόνια». (Σκοπιά 1967 Μάρτιος 1, σελ 150, Αγγλική έκδοση).

Μετά τον υπολογισμό των θανάτων, ο αριθμός που γίνεται ανενεργός κάθε χρόνο είναι και πάλι κατά 20% πλεονασματικός, από εκείνον των βαπτιζομένων.

 

10. Αδρανείς Μάρτυρες τού Ιεχωβά

Ο αριθμός των ανενεργών, εκείνων που έχουν πάψει να είναι ευαγγελιζόμενοι, περιλαμβάνει:

  • Ανθρώπους που αποστασιοποιούνται / αποθαρρύνονται.
  • Ανθρώπους που έχουν πεθάνει.
  • Ανθρώπους που έχουν σταματήσει εθελοντικά να κηρύττουν.

Εκείνοι που δεν πιστεύουν πια ότι η πίστη τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά είναι η αλήθεια και σταματούν να κηρύττουν χωρίς να απομακρυνθούν, (συνήθως για να είναι σε θέση να διατηρούν επαφή με τα μέλη της οικογενείας τους), αναφέρονται από τους πρώην Μάρτυρες του Ιεχωβά ως Αδρανείς. Η κατηγορία αυτή έχει σημειώσει σημαντική αύξηση από το 1995. Ωστόσο, αυτή είναι και η πλέον ευμετάβλητη ομάδα. Πολλοί ανενεργοί είναι αβέβαιοι για τις πεποιθήσεις τους και επανενεργοποιούνται σε περιόδους κρίσης, από φόβο ότι θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας.

Τα έτη 1983/4/5 και 2009 έχουν αρνητικό πρόσημο για όσους γίνονται ανενεργοί, κάτι που δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι επανήλθαν από όσους σταμάτησαν να είναι ευαγγελιζόμενοι. Είναι πιθανόν το αποτέλεσμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να οφείλεται στην επιστροφή όσων είχαν φύγει εξ αιτίας της αποτυχίας των προβλέψεων του 1975. Επίσης, το 2009, φαίνεται ότι η οικονομική αβεβαιότητα και οι φήμες για το τέλος του κόσμου έφεραν πίσω έναν αριθμό ανενεργών.

Τα παρακάτω γραφήματα επιχειρούν να προσδιορίσουν τον αριθμό που σταματά εθελοντικά το κήρυγμα. Οι αρνητικοί αριθμοί σε κάποιες χρονιές, δείχνουν μια καθαρή ανανέωση των ευαγγελιζομένων, καθώς κάποιοι που σταμάτησαν να "ευαγγελίζονται" τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζουν να κηρύττουν εκ νέου. Αυτές οι περίοδοι επανενεργοποίησης φαίνονται να ακολουθούν περιόδους κρίσης, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2001 ή οι σεισμοί και η παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2009. Μόλις οι κρίσεις ξεθωριάζουν από τη μνήμη, αυτά τα αδύναμα άτομα γίνονται ξανά ανενεργά.

Αυτό είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα γραφήματα, που δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποχώρησαν από τη Σκοπιά, τριπλασιάστηκε σε ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Για τα 10 έτη από το 1986 έως το 1995 το ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο 12%. Για τα 10 έτη από το 1996 έως το 2005 είχε αυξηθεί σε 41%. Το ποσοστό αποχώρησης μειώθηκε μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, ακολουθούμενη από το έτος 2014, την 100ή επέτειο από την εποχή που η Σκοπιά ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς πήρε την ουράνια κυριαρχία. Ο αριθμός των αποχωρήσεων αυξήθηκε και πάλι το 2015 και αναμφίβολα θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε με τον ακόλουθο τρόπο:

Βαπτίσεις

  • Μικρότερη αύξηση από τους ευαγγελιζομένους
  • Μείον 1,00% αποθαρρυμένοι
  • Συν 0,33% επαναδραστηριοποιημένοι
  • Μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας = μη καταγεγραμμένοι / ανενεργοί

 

11. Κατανομή των βαπτίσεων, αυξήσεις και ο αριθμός που απομένει

Το 1997 ήταν η αιχμή της μακράς περιόδου της ετήσιας αύξησης των βαπτίσεων. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι ο αριθμός των βαπτίσεων άρχισε να πέφτει από εκείνη την εποχή, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που σταμάτησαν το κήρυγμα άρχισε να αυξάνεται. Μέχρι το 1995, ο αριθμός αυτών που έπαψαν να είναι ευαγγελιζόμενοι, (το κίτρινο τμήμα) ήταν ένα μικρό κλάσμα σε σύγκριση με την αύξηση των ευαγγελιζομένων (μπλε στήλη). Έκτοτε, ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν ανενεργοί αυξήθηκε σε βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβη την αύξηση των ευαγγελιζομένων, όπως συνέβη το 1999.

Για λόγους ακρίβειας, αυτό το γράφημα λαμβάνει υπόψη το ποσοστό θνησιμότητας όπως εξηγήθηκε προηγουμένως.

 

12. Κατανομή στην Ηπειρωτική Ευρώπη (2011) και θρησκευτικές καταβολές

Η σύγκριση του αριθμού των Μαρτύρων του Ιεχωβά με την Ηπειρωτική Ευρώπη, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο εξαρτώνται οι πιθανότητες να ανήκουν στη θρησκεία αυτή, λόγω τόπου γέννησης. Η Αμερική έχει μακράν τον υψηλότερο κορεσμό Μαρτύρων, με έναν Μάρτυρα για κάθε 249 ανθρώπους. Ακολουθεί η Ευρώπη και η Ωκεανία. Αυτές είναι όλες παραδοσιακά χριστιανικές ήπειροι και γίνεται αμέσως εμφανές ότι η επιτυχία των Μαρτύρων του Ιεχωβά εξαρτάται από την επιτυχία του Χριστιανισμού που προϋπήρχε εκεί πριν από αυτούς.

Η Αφρική έχει περίπου το ήμισυ του ποσοστού των Μαρτύρων της Ευρώπης, ο οποίος ακολουθείται από την Αφρική, που είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένος μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Οι χώρες της χριστιανικής Αφρικής έχουν υψηλά επίπεδα πυκνότητας Μαρτύρων, παρόμοια με τη Λατινική Αμερική.

Στην ινδουιστική / μουσουλμανική περιοχή της Ασίας / Μέσης Ανατολής υπάρχει ένα μικρό κλάσμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, που υποδηλώνεται από την ψηλή πράσινη στήλη. Παρά τον πληθυσμό άνω των 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία / Μέση Ανατολή, ο αριθμός των ευαγγελιζομένων αυξήθηκε μόνο κατά 12.399.

Κάντε κλικ εδώ για μια περίληψη των αριθμητικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως αυτά ελήφθησαν από τις ετήσιες εκδόσεις 2011 και 2012.

 

13. 5ετή στοιχεία

Συγκρίνοντας τα στοιχεία σε χρονικά πλαίσια 5 χρόνων, εξισορροπούνται κάποιες από τις διακυμάνσεις. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποκαλύπτεται να λείπουν κάθε πέντε χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς που έχουν βαφτιστεί.

 

14. Μακροπρόθεσμες κορυφαίες τιμές

Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης ήταν στη δεκαετία του 1970 και η μεγαλύτερη αριθμητική ανάπτυξη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα μακροπρόθεσμα στοιχεία δείχνουν δραματική μείωση του ποσοστού αύξησης συγκρίνοντας τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με τον 21ο αιώνα.

 

 

 

15. Συμμετοχή στην Ανάμνηση

Για πληροφορίες σχετικά με αυτούς που παίρνουν από τα "εμβλήματα" κατά την γιορτή τής Ανάμνησης, δείτε το άρθρο μας ΕΔΩ.

Η αύξηση τών παρευρισκομένων στην Ανάμνηση, συνδέεται στενά με την αύξηση των ευαγγελιζομένων και αντιπροσωπεύει περίπου 2,6 φορές τον αριθμό τού μέσου όρου ευαγγελιζομένων.

Είναι ενδιαφέρον ότι η διαφορά ήταν 2.0 στη δεκαετία του 1960, αλλά σταθερά αυξήθηκε μέχρι να σταθεροποιηθεί στα 2,6 από τη δεκαετία του '80.

Πολλοί από αυτούς τους παρευρισκόμενους μπορεί να θεωρηθούν ως καιροσκόποι, καθώς πιστεύουν ότι αν ο Αρμαγεδδών δείξει να πλησιάζει, θα προλάβουν "να πηδήξουν ξανά στο σκάφος"  τής οργάνωσης για "σωτηρία".

 

16. Σημειώσεις για τον τρόπο με τον οποίο προέρχονται οι στατιστικές

Οι ακόλουθες στατιστικές πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση ορισμένων από τα παραπάνω:



Α. Αριθμός αποθαρρυμένων ετησίως - 1,00% 

Αυτό βασίζεται στην Σκοπιά 1 Ιουλίου 1992 σελ. 19.

«Τα τελευταία χρόνια οι αποθαρρυμένοι παγκοσμίως ήταν περίπου το 1% των ευαγγελιζομένων».

Το ένα τοις εκατό είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Για παράδειγμα, η Σκοπιά 1 Ιανουαρίου τού 1986, σ. 13, (Αγγλική έκδοση), δήλωσε:

"Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο έτος, 36.638 άτομα έπρεπε να αποστασιοποιηθούν από τη χριστιανική εκκλησία".

Το 1985 ο μέσος όρος ευαγγελιζομένων ήταν 2.865.183, με αποτέλεσμα 36.638 να αντιπροσωπεύουν το 1,28%.

"Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του υπηρεσιακού έτους 1986, 37.426 έπρεπε να αποστασιοποιηθούν από τη χριστιανική εκκλησία". Σκοπιά 15 Σεπτεμβρίου 1987, σ. 13 (Αγγλική έκδοση).

Ο αριθμός αυτός, αντιπροσωπεύει το 1,22% τών Ευαγγελιζομένων τού 1986.



Β. Ο αριθμός όσων επανήλθαν - 0,33% 

Έχει χρησιμοποιηθεί ένας μέσος όρος τού 1/3 του αριθμού των αποστασιοποιημένων, που επανεντάχθηκαν στη συνέχεια. Αυτό βασίζεται στα ακόλουθα σχόλια:

"36.671 πρόσωπα έπρεπε να αποκοπούν για διάφορα είδη σοβαρών αδικημάτων. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, επανεντάχθηκαν 14.508 άτομα". Σκοπιά 1 Αυγούστου 1974, σ. 466 Αγγλική έκδοση.

Αυτό ισοδυναμεί με επαναφορά του 39,6%.

"Κατά τη διάρκεια της πέριόδου 1958-1959, υπήρχαν 6.552 άτομα που είχαν απομακρυνθεί από την κοινωνία τού Νέου Κόσμου τών Μαρτύρων του Ιεχωβά για διάφορους λόγους ... και υπήρχαν 1.597 ... που επανήλθαν". Σκοπιά 1 Δεκεμβρίου 1960, σελ.728, Αγγλική έκδοση.

Αυτό ισοδυναμεί με μόνο το 24% που αποκαταστάθηκε.

 

Γ. Ο αριθμός θνησιμότητας

Το παγκόσμιο ενημερωτικό βιβλίο της CIA χρησιμοποιήθηκε για υπολογισμούς που περιλαμβάνουν το ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίου πληθυσμού, με το esa.un.org/unpp/index.asp?panel=2 παρέχοντας το μέσο όρο των ποσοστών σε περιόδους 5 ετών. Όπου ενδείκνυται, τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των Μαρτύρων που πεθαίνουν κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μην διογκωθούν οι αριθμοί που παραμένουν.

 

Δ. Μέσος όρος και ανώτατο όριο Ευαγγελιζομένων

Χρησιμοποιώ γενικά τους μέσους όρους ευαγγελιζομένων, και όχι το ανώτατο όριό τους, καθώς το ανώτατο όριο ευαγγελιζομένων, είναι ένας ανακριβής αριθμός λόγω του τρόπου με τον οποίο η Εταιρεία Σκοπιά συλλέγει αυτά τα δεδομένα. Για παράδειγμα, εάν ένας Ευαγγελιζόμενος ξεχάσει να υποβάλει "δελτίο έργου" τον Ιανουάριο και υποβάλλει τις εκθέσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, η έκθεση του Ιανουαρίου δεν διορθώνεται. Και οι δύο αναφορές προστίθενται στον Φεβρουάριο, δημιουργώντας μια τεχνητή κορυφή.

"Το "ανώτατο όριο Ευαγγελιζομένων", είναι ο υψηλότερος αριθμός εκθέσεων έργου για κάθε μήνα του έτους υπηρεσίας και μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστερημένες αναφορές που δεν έχουν προστεθεί στην αναφορά του προηγούμενου μήνα. Με τον τρόπο αυτό ορισμένοι ευαγγελιζόμενοι μπορεί να μετρηθούν δύο φορές, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ευαγγελιζομένων που μοιράστηκαν στο υπουργείο, αλλά ξεχάσαμε να το αναφέρουμε". (Σκοπιά 15 Αυγούστου 2011, σ. 22)

Η χρήση μέσου όρου Ευαγγελιζομένων βοηθάει στην εξομάλυνση αυτού του σφάλματος.

 

17. Συμπέρασμα

Η Σκοπιά εξηγεί ότι οι έσχατες ημέρες έχουν παραταθεί τόσο, εξαιτίας τού ότι ο Ιεχωβά επιθυμεί την μετάνοια όλων.

"«Ας μη σας διαφεύγει αυτό το γεγονός, αγαπητοί, ότι μία ημέρα είναι για τον Ιεχωβά σαν χίλια χρόνια και χίλια χρόνια σαν μία ημέρα. Ο Ιεχωβά δεν αργοπορεί όσον αφορά την υπόσχεσή του, όπως μερικοί θεωρούν την αργοπορία, αλλά είναι υπομονετικός μαζί σας επειδή δεν θέλει να καταστραφεί κανείς αλλά όλοι να φτάσουν σε μετάνοια». (Β΄ Πέτρου 3: 8, 9)...

Ωστόσο, ο Θεός δεν ευαρεστείται στο θάνατο του πονηρού. Απεναντίας, τον ευχαριστεί να βλέπει τους ανθρώπους να μετανοούν, να επιστρέφουν από τις κακές οδούς τους και να εξακολουθούν να ζουν. (Ιεζεκιήλ 33:11) Κατά συνέπεια, κάνει υπομονή και φροντίζει να διακηρύττονται τα καλά νέα σε όλη τη γη ώστε να δοθεί στους ανθρώπους κάθε ευκαιρία να ζήσουν". -Σκοπιά 1 Φεβρουαρίου 2006, σελ.18.

Αν μόνο οι ενεργοί Μάρτυρες του Ιεχωβά σωθούν τότε τα λόγια του Πέτρου και τα σχόλια της Σκοπιάς για την υπομονή του Θεού δεν βγάζουν νόημα. Κατά μέσο όρο πάνω από 200.000 άνθρωποι γεννιούνται κάθε μέρα, αλλά ο αριθμός των ενεργών Μαρτύρων αυξάνει κατά 224 (ημερήσια αύξηση των ευαγγελιζομένων κατά το 2005). Για κάθε μέρα που αργοπορεί ο Αρμαγεδώνας απαιτείται ο Ιεχωβά να καταστρέψει ακόμη 200.000 ανθρώπους.

Έχει δηλωθεί από τη Σκοπιά, ότι "ο Ιεχωβά προωθεί την ανάπτυξη της κοινωνίας της Σκοπιάς", με προβλέψεις ότι η αυξητική ορμή θα συνεχιστεί. Όμως οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτό πια δεν αληθεύει. Θα χρειαστεί τεράστια αλλαγή πολιτικής για τη Σκοπιά ώστε να έχει ελπίδα να αλλάξει αυτή την τροπή των πραγμάτων και να αρχίσει να αυξάνει με αξιοσημείωτους ρυθμούς.

 

Άλλες στατιστικές


Australian Publisher Statistics 

Britain Publisher Statistics 

United States Publisher Statistics 

Towerwatch.com/witnesses/statistics

Δημιουργία αρχείου: 28-6-2017.

Τελευταία ενημέρωση: 28-6-2017.

ΕΠΑΝΩ