Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ειδήσεις που σας κρύβει η Σκοπιά

Διεθνές σκάνδαλο παιδεραστίας στη Σκοπιά * Και νέο διεθνές σκάνδαλο παιδεραστίας τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά * Με βίασαν στο Μπέθελ! - Ομοφυλόφιλοι στο Κυβερνόν Σώμα τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά * Ρώσσελ: Μια μοιχαλίδα "μέδουσα" * Η καθαρότητα τής Εκκλησίας * Γιατί το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διαφοροποιείται στους Μάρτυρες του Ιεχωβά;

2016 - Ανασκόπηση της χρονιάς:

Μάρτυρες του Ιεχωβά και κακοποίηση παιδιών

Σκοπιά εναντίον... Σκοπιάς!

Τζον Ρέντγουντ (John Redwood)

Μετάφραση από τα Αγγλικά: Ελληνίς

 

Πηγή: http://jwsurvey.org

 

 ...Τα γεγονότα που επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων Μαρτύρων του Ιεχωβά μέσα στο 2016 θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ογκώδες βιβλίο, επομένως θα αρκεστούμε σε μια διμερή σύνοψη με τις σημαντικότερες ειδήσεις που κάλυψε η συντακτική ομάδα του JW Survey.   

  

Κακοποίηση Παιδιών- μια περίληψη για το 2016

Δυστυχώς, το θέμα της κακοποίησης παιδιού μέσα στους κόλπους της εταιρείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά έχει συνεχόμενα απασχολήσει τους τίτλους ειδήσεων παγκοσμίως, πιέζοντας την JW Survey να δώσει προσοχή σε ένα τέτοιο αλλόκοτα δυσάρεστο θέμα. Στις 3 Ιανουαρίου του 2016, η συνεργάτης της JW Survey, Κάρεν Μόργκαν (Karen Morgan) εξέθεσε την ήδη καλά δημοσιοποιημένη υπόθεση του Ίαν Φίζυ (Ian Pheasey) από το Βάρβικ (Warwick) του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Φίζυ κακοποίησε σεξουαλικά και έπνιξε τουλάχιστον τρία κορίτσια Μάρτυρες του Ιεχωβά, με κάποια από τα κακουργήματα να έχουν λάβει χώρα μέσα στη δημόσια βιβλιοθήκη με το όνομα Κίνγκντομ Χολ (Kingdom Hall).  Όπως είναι τυπικό με υποθέσεις κακοποίησης παιδιών Μαρτύρων του Ιεχωβά, η εταιρεία δημόσια κατήγγειλε την κακοποίηση από μόνη της, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι οι πρεσβύτεροι και οι γονείς αποθαρρύνονται από το να καταγγέλλουν άμεσα τους ισχυρισμούς κακοποίησης στην αστυνομία και στις αρχές προστασίας του παιδιού, πράγμα που εμποδίζει τη δικαιοσύνη και διευκολύνει την κακοποίηση περισσοτέρων θυμάτων. O Φίζυ απέφυγε την απονομή δικαιοσύνης για περισσότερο από 25 χρόνια εξαιτίας της πολιτικής της Σκοπιάς.

Στις 7 Ιανουαρίου, η JW Survey υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιογραφικής κάλυψης θεμάτων παιδικής κακοποίησης με ένα σύντομο άρθρο αφιερωμένο στην υπέροχη ταινία «Σπότλαιτ» (Spotlight), η οποία είναι βραβευμένη με Όσκαρ και ενδεικτική αυτών των περιπτώσεων. Αυτή η ταινία αύξησε την επίγνωση της απίστευτης ερευνητικής δουλειάς που έκανε η εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ (Boston Globe) με το να εκθέσει το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ταινία αποθεώθηκε τόσο πολύ ώστε τα βραβεία που δόθηκαν να έχουν το δικό τους άρθρο στην ιστοσελίδα της Βικιπαίδεια.

Μόλις πέντε ημέρες αργότερα, η JW Survey δημοσιοποίησε τις νομικές τακτικές υπεκφυγής της Σκοπιάς στην περίπτωση της Στέφανι Φέσσλερ (Stephanie Fessler), μιας πρώην Μάρτυρος, η οποία είχε κακοποιηθεί την περίοδο που παρακολουθούσε τις συνάξεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην πόλη Spring Grove της πολιτείας Πενσυλβάνια (ΗΠΑ). Αυτή η ιστορία τράβηξε την προσοχή του δημοσιογράφου Τρέι Μπάντυ (Trey Bundy) της εφημερίδας Reveal News, ο οποίος είχε καλύψει τα σκάνδαλα κακοποίησης της εταιρείας Σκοπιά καθώς επίσης και τις συνοδευτικές νομικές στρατηγικές που είχαν σχεδιαστεί ώστε να καθυστερήσουν οι δικαστικές διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στις αρχές του 2015 η Αυστραλιανή Βασιλική Κομισιόν (Australian Royal Commission) αναγνώρισε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι ο χειρότερος παραβάτης στην πρόληψη και καταγγελία παιδικής κακοποίησης. Η JW Survey στις 29 Φεβρουαρίου δημοσιοποίησε ότι η Βρετανική Φιλανθρωπική Κομισιόν (UK Charity Commission) έχει ξεκινήσει μια παρόμοια έρευνα για τις πρακτικές των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι έχουν δώσει πικρές δικανικές μάχες ώστε να αποφευχθεί αυτή η έρευνα, αφού μια τέτοια έρευνα δοκιμάζει την πάγια θέση τους ως φιλανθρωπικού οργανισμού. Φοβούμενη την απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων (ή και περισσοτέρων) εξαιτίας ενδεχόμενης φορολογίας, η Σκοπιά έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην νομική της υπεράσπιση, έχοντας ήδη πληρώσει τεράστια ποσά σε διευθετήσεις υποθέσεων παιδικής κακοποίησης.

Εν μέσω αυτού του ενοχλητικού για τη Σκοπιά σκανδάλου, o ακτιβιστής και συγγραφέας της JW Survey, Λόυντ Έβανς (Lloyd Evans) παρήγαγε ένα περιεκτικό μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ με τον τίτλο: «Μάρτυρες του Ιεχωβά και Παιδική Κακοποίηση- Υπάρχει πρόβλημα;» (υπάρχει σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο)

Μόλις φάνηκε ότι η σφοδρή δυσφήμιση των Μαρτύρων του Ιεχωβά εξαιτίας των σκανδάλων παιδικής κακοποίησης είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, στις 7 Μαρτίου, η JW Survey δημοσιοποίησε άλλη μια ρηξικέλευθη δικαστική απόφαση, αυτή τη φορά στην πολιτεία Ντελαγουέαρ (Delaware). Η δράστης Κάθεριν Χάρις Κάρμιν Γουάιτ (Katheryn Harris Carmean White) δικάστηκε για επανειλημμένες σεξουαλικές επαφές με έναν δεκατετράχρονο Μάρτυρα, αλλά οι πρεσβύτεροι της Σκοπιάς Γουίλιαμ Πέρκινς (William Perkins) και Τζόελ Μαλτσάνσιν (Joel Mulchansingh)  κάλυψαν την κακοποίηση αμέσως μόλις ενημερώθηκαν και ποτέ δεν ειδοποίησαν  τις αρμόδιες αρχές. Ο δικηγόρος της Σκοπιάς Φράνσις Μακναμάρα (Francis McNamara)  υπερασπίστηκε τη σύναξη και τους πρεσβύτερους, δοκιμάζοντας να ισχυριστεί αξιώσεις περί ιερατικών προνομίων σε μια πολιτεία όπου οι πρεσβύτεροι και οι ιερείς εξαιρούνται πλήρως από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις καταγγελίας για παιδική κακοποίηση στην αστυνομία ή στη χριστιανική αστυνομία (CPA-Christian Police Association) της Αμερικής. Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, απέκοψαν το δεκατετράχρονο θύμα από τη σύναξη, βασανίζοντας περαιτέρω και ως αποστάτη το νεαρό παιδί που είχε παραπλανηθεί από την Γουάιτ (White). Η Γουάιτ (White) καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών, ενώ οι δικηγόροι της Σκοπιάς υπέφεραν την ήττα τους στα χέρια της δικαστικού  Μέρι Μ. Τζόνστον (Mary M. Johnston),  η οποία απέρριψε την αίτηση της Σκοπιάς να θέσει την υπόθεση ως μη εκδικάσιμη. 

Εντωμεταξύ, πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κανάλι BBC δημοσιοποίησε άλλο ένα σχετικό σκάνδαλο, που αυτή τη φορά αφορούσε στην καταστροφή ευαίσθητων εγγράφων, τα οποία ήταν αναγκαία ως αποδείξεις για τις υποθέσεις κακοποίησης που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στη Βρετανία και τα οποία είχαν αποκρυφθεί με δάκτυλο της Σκοπιάς. Ως σήμερα, αναφορές για κακοποιήσεις Μαρτύρων συνεχίζουν να εισρέουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Έρευνας Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης (Independent Inquiry Into Child Sexual Abuse). Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο καταστροφικό θα είναι όλο αυτό για τη Σκοπιά.

Η Σκοπιά προσπάθησε να ασκήσει έφεση ώστε να αποφευχθεί η έρευνα της Βρετανικής Φιλανθρωπικής Κομισιόν (UK Charity Commission), αλλά λόγω του ότι η JW Survey προχώρησε στη δημοσιοποίηση στοιχείων στις 15 Μαρτίου, η Σκοπιά έχασε την έφεση, επιτρέποντας έτσι στην Κομισιόν να συνεχίσει την έρευνα.

Ένα ακόμη πιο μεγάλο αγκάθι για την Σκοπιά αποτελεί το σκάνδαλο μεγατόνων της Καλιφόρνια στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην πρεσβύτερος Μάρτυρας του Ιεχωβά Γκονζάλο Κάμπος (Gonzalo Campos), που παρενόχλησε μεγάλο αριθμό παιδιών. Ακολούθησε η παύση της αρμοδιότητάς του από τη Σκοπιά και τους ντόπιους πρεσβύτερους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν προαγάγει τον Κάμπος στη θέση του πρεσβύτερου ενώ ήταν ενήμεροι για την ορμητική σεξουαλική του φύση. Ο Κάμπος έχει από τότε εξαφανιστεί από τις ΗΠΑ και υπάρχει η υποψία ότι κρύβεται στο Μεξικό, καταδεικνύοντας έτσι την αποδοχή της ενοχής του. Οι δικηγόροι της Σκοπιάς από την πλευρά τους προσπαθούν αγωνιωδώς να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακόφημη πολιτική τους για την ύπαρξη δύο μαρτύρων, η οποία αποτρέπει τους πρεσβύτερους από το να αποπέμπουν τους παιδόφιλους από την οργάνωση. Προβάλλουν δηλαδή ως προϋπόθεση την έλλειψη δεύτερου μάρτυρα για την επιβεβαίωση του εγκλήματος. (Η Σκοπιά έχει πρόσφατα υιοθετήσει τον κανόνα των δύο θυμάτων για να στερεωθεί η ενοχή ως προς κάποιο έγκλημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει βοηθήσει στην αποτροπή των επαναλαμβανόμενων περιπτώσεων κακοποίησης, και στην πραγματικότητα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι διπλασιάζει τον αριθμό των θυμάτων ενός δράστη προτού λάβει τα μέτρα της η οποιαδήποτε σύναξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά).

Η υπόθεση του Κάμπος στην Καλιφόρνια είναι αρκετά περίπλοκη, περιλαμβάνει πολλά θύματα και υποθέσεις και έχει σύρει στα δικαστήρια τον Γκέριτ Λός (Gerrit Losch), μέλος του Κυβερνώντος Σώματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Έχουν επίσης απαιτηθεί όλα τα αρχεία της Σκοπιάς που σχετίζονται με παιδική κακοποίηση, τα οποία διατηρούνται καλά φρουρούμενα από το νομικό τμήμα της Σκοπιάς. Και ενώ η Σκοπιά παραδέχτηκε ότι ο Λός ελέγχει πολιτικές που επηρεάζουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά παγκοσμίως, οι δικηγόροι της του επέβαλαν να δηλώσει στα δικαστήρια τα εξής: «Δεν είμαι, και ποτέ δεν ήμουν εταιρικός σύμβουλος, διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος, μέλος ή εργαζόμενος της Σκοπιάς... δεν λογοδοτώ με την Σκοπιά».

 

Το ακριβές αντίγραφο της δήλωσης του Γ. Λος

Ο Γκέριτ Λός (Gerrit Losch) αρνείται οποιαδήποτε νομική σύνδεση με τη Σκοπιά για να αποφύγει την κλήτευση

 

Παρόμοιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν το 2015 για να αποφευχθεί η κλήτευση σε απολογία ενώπιον της Αυστραλιανής Βασιλικής Κομισιόν (Australian Royal Commission) του Τζέφρι Τζάκσον (Geoffrey Jackson), μέλους του κυβερνώντος σώματος, αλλά εξαιτίας έγκαιρης πληροφόρησης που δόθηκε στη κομισιόν, ο Τζάκσον κλήθηκε εντέλει για απολογία ώστε να λογοδοτήσει για την κακομεταχείρηση των κατηγοριών σεξουαλικής κακοποίησης που εκκρεμούν εις βάρος της Σκοπιάς.

Στις ΗΠΑ, η δικηγόρος Ίρβιν Ζάκλιν (Irwin Zaklin) της νομικής εταιρίας Ζάκλιν εργάζεται πυρετωδώς για χρόνια ώστε να πραγματοποιήσει δικαστική αγωγή εναντίον της Σκοπιάς και των συνάξεών τους που φέρονται ως υπεύθυνες για την αποτυχία τους να προστατέψουν ανήλικα παιδιά. Το πιο πρόσφατο θύμα του Γκονζάλο Κάμπος είναι ο Οσβάλντο Πάντρον (Osbaldo Padron), του οποίου η υπόθεση πυροδότησε τον μακροπρόθεσμο αγώνα να αποσπαστούν τα μυστικά αρχεία της Σκοπιάς που σχετίζονται με παιδική κακοποίηση, όπως δημοσιοποιήθηκε από την JW Survey στις 25 Απριλίου του 2016.

Η υπόθεση του Πάντρον μοιάζει με την υπόθεση ενός άλλου κακοποιημένου παιδιού, του Χοσέ Λόπεζ (Jose Lopez), στην εκδίκαση της οποίας η δικαστής εξοργίστηκε τόσο πολύ με την αποτυχία της Σκοπιάς να εκθέσει το μέλος του κυβερνώντος σώματος Λος και τα απαιτούμενα έγγραφα, ώστε αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις της τάξεως των 13.000.000 δολαρίων εναντίον της Σκοπιάς. Στον νομικό κόσμο η συγκεκριμένη είναι γνωστή ως ερήμην απόφαση. Φυσικά η Σκοπιά άσκησε έφεση και ωσότου γίνει γνωστή η υπόθεση του Οσβάλντο Πάντρον, οι δικηγόροι από την πλευρά των κατηγόρων και του δικαστηρίου συμφώνησαν ότι πρέπει να κυρωθούν μικρότερες χρηματικές ποινές προτού να εκδοθεί η τελεσίδικη επιβολή του υπέρογκου προστίμου. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν συνολικά 4,000 δολάρια την ημέρα, για κάθε ημέρα που η Σκοπιά δεν παρουσίαζε τα εν λόγω μυστικά έγγραφα των υποθέσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Σκοπιά και πάλι άσκησε έφεση, η οποία θα καθυστερήσει περαιτέρω τα πρόστιμα, πιθανόν και ως το 2018. Η Ίρβιν Ζάκλιν εξήγησε στην JW Survey ότι η ενημέρωση του εφετικού δικαστηρίου δεν θα πραγματοποιηθεί ως τον Μάιο ή Ιούνιο του 2017. Οι σχετικές νομικές συζητήσεις θα διαρκέσουν επιπλέον τρεις μήνες. Ως εκείνο το χρονικό σημείο θα χρειαστούν και άλλες 90 ημέρες προτού το δικαστήριο αποφασίσει τελεσίδικα.

Ένα πράγμα που μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι οι τροχοί της δικαιοσύνης γυρνούν πολύ αργά κάποιες φορές, αλλά ευχόμαστε να δώσουμε την επιβεβαίωση στους αναγνώστες μας ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει τελικά, καθώς η κοινωνία κατακερματίζεται από την άδικη επιρροή και τον καταστροφικό έλεγχο που ασκούν οι θρησκευτικοί οργανισμοί που έχουν το θράσος να πιστεύουν ότι τα δόγματά τους είναι ανώτερα από τον ανθρώπινο νόμο.

 

Σκοπιά εναντίον Σκοπιάς

Μια από τις πιο αποκαλυπτικές πλευρές των νομικών διαδικασιών που σχετίζονται με την κακοποίηση παιδιών στην οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά αποτελεί η νομική απάτη και οι ελιγμοί που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να προστατευτεί η οργάνωση ενάντια στους νομικούς ισχυρισμούς ότι δεν χειρίζεται καλά τις καταγγελίες για τις κακοποιήσεις. 

Στις 2 Ιουλίου 2016, η νομική εταιρεία που εκπροσωπεί την Σκοπιά στην Καλιφόρνια έγραψε μια επιστολή στη Χριστιανική Σύναξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά της Νέας Υόρκης, απαιτώντας τα έγγραφα για τα οποία είχε δοθεί διαταγή να προσκομισθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Ο δικηγόρος της Σκοπιάς απαιτεί τα έγγραφα από τη Σύναξη της Ανατολικής Ακτής των Μαρτύρων του Ιεχωβά 

 

Σε απάντηση της επιστολής, στις 11 Ιουλίου του 2016, η σύναξη των Μαρτύρων της Ανατολικής Ακτής διόρισαν κάποια νομική εταιρεία ώστε να τους εκπροσωπήσει και απάντησαν τα εξής: «Από τη στιγμή που η Σύναξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά (της Ανατολικής Ακτής) δεν αποτελούν εμπλεκόμενο παράγοντα στην παραπάνω νομική κλήτευση και δεν βρίσκεται υπό καμία νομική υποχρέωση να παραδώσει οποιαδήποτε έγγραφα στη Σκοπιά, ο πελάτης μου αρνείται ό,τι αιτείσθε».

Η Σύναξη της Ανατολικής Ακτής των Μαρτύρων του Ιεχωβά αρνείται την επίδοση εγγράφων στη Σκοπιά

 

Αν προσπαθήσει κάποιος να καταλάβει τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, θα καταλάβει ακριβώς την αιτία που οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σχημάτισαν τη Σύναξή τους το έτος 2000, ενώ έσβησαν όλα τα μέλη του Κυβερνώντος Σώματος από τις νομικές τους εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των μελών της Βίβλου της Σκοπιάς και των φυλλαδικών κοινωνιών της Νέας Υόρκης και της Πενσυλβάνια. Ενώ το Κυβερνών Σώμα είναι υπεύθυνο για ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες και τις μεθοδεύσεις του θρησκευτικού οργανισμού τους, έχουν πολύ έξυπνα σβήσει όλα τα ονόματα από τα δημόσια έγγραφα σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν τους εαυτούς τους από τις κλητεύσεις και τις μηνύσεις. Κατά την ορολογία τους, κάτι τέτοιο θεωρείται «θεοκρατική πολεμική»- ένας όρος που δηλώνει ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μπορούν να ξεπερνούν τα νομικά και ηθικά όρια, όταν τα συμφέροντα της οργάνωσης απειλούνται.

 

Γκέριτ Λος (Gerrit Losch)- ο Δαλάι Λάμα

Οι περισσότεροι Μάρτυρες θα το έβρισκαν αποκρουστικό να συγκρίνουν ένα από τα μέλη του κυβερνώντος σώματος με έναν γνωστό ηγέτη άλλης θρησκείας, αλλά για τους σκοπούς της νομικής τακτικής τους, αυτό ακριβώς έκαναν οι δικηγόροι της Σκοπιάς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του Χοσέ Λόπεζ (Jose Lopez), οι δικηγόροι το παρατράβηξαν προσπαθώντας να καλύψουν τον Γκέριτ Λος (Gerrit Losch) από τη βαριά ευθύνη του, ώστε τελικά σε ανοιχτή ακρόαση του δικαστηρίου τον σύγκριναν με τον καλά γνωστό θιβετιανό γκουρού, τον Δαλάι Λάμα.

 

Η Σκοπιά συγκρίνει το Λος με τον Δαλάι Λάμα

Πίσω στην Βρεταννία, η JW Survey δημοσιοποίησε στις 25 Ιουλίου του 2016 ότι η απόπειρα της Σκοπιάς να μπλοκάρει την έρευνα της Φιλανθρωπικής Κομισιόν για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά διαψεύστηκε. Ο αρχηγός της Κομισιόν Τζόναθαν Σάντερς (Jonathan Sanders) δήλωσε σε δημόσια επιστολή:

We opened this inquiry in 2014. Watch Tower then initiated what turned out to be protracted litigation against us. We have robustly defended our position. We were right to open the inquiry. We have won our case in every court that has heard the matter, most recently in the Court of Appeal. Watch Tower then decided to try to appeal to the Supreme Court. I am pleased to tell you that I have learned today that the Supreme Court has rejected their application. This means that there are no more domestic routes of appeal open to Watch Tower. We are therefore going to be doing what we have been doing since 2014, which is continuing with our inquiries.

(Μεταφρ. Ανοίξαμε αυτήν την έρευνα το 2014. Η Σκοπιά τότε ξεκινούσε τον παρατεταμένο δικαστικό αγώνα της εναντίον μας. Έχουμε ακράδαντα υπερασπιστεί τη θέση μας. Είχαμε δίκιο που ανοίξαμε την έρευνα. Έχουμε κερδίσει την υπόθεσή μας σε κάθε δικαστήριο, όπου έγινε ακρόαση του ζητήματος, πιο πρόσφατα στο Εφετείο. Η Σκοπιά αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σήμερα κιόλας το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια οικείες οδοί για άσκηση έφεσης προσβάσιμες στη Σκοπιά. Επομένως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε ήδη από το 2014, δηλαδή θα συνεχίσουμε με τις έρευνές μας για τις τόσο κραυγαλέες υποθέσεις ανηθικότητας).

Λιγότερο από δύο βδομάδες μετά την ανακοίνωση της Βρετανικής Κομισιόν, η Σκοπιά κάτω από την έντονη πίεση και την εξονυχιστική εξέταση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εξέδωσε μια ενήμερη επιστολή στους πρεσβύτερους της οργάνωσης, αφήνοντας κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αναρωτιέται αν το Κυβερνών Σώμα έχει τύψεις ή ενοχές για τις θλιβερά ανεπαρκείς πολιτικές τους ως προς την προστασία του παιδιού. Μια περίληψη της επιστολής του 2016 μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα της JW Survey, στο άρθρο που γράφτηκε στις 4 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

 

Σοκαριστικές Ανακαλύψεις

Εν μέσω δικαστικών αντιπαραθέσεων, ειδησεογραφίας και ζημιών στον έλεγχο που ασκεί η Σκοπιά, η κατάσταση χειροτέρεψε όταν ένας αναγνώστης της JW Survey έγινε αυτόπτης μάρτυρας των πολλαπλών επισκέψεων από πόρτα σε πόρτα ενός από τους καταδικασμένους βιαστές παιδιών στη δική του γειτονιά στο Κολοράντο. Το περιστατικό και το σχετικό βίντεο ντοκουμέντο άμεσα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, προκαλώντας το ερώτημα  πόσοι Μάρτυρες του Ιεχωβά βιαστές ή παιδεραστές χτυπούν τις πόρτες ανυποψίαστων ανθρώπων, φορώντας κουστούμι και κρύβοντας ένα απαίσιο και επικίνδυνο μυστικό.

Επιπρόσθετη στην ατέλειωτη λίστα της αρνητικής δημοσιότητας της Σκοπιάς είναι ακόμη μια υπόθεση βιασμού ενός ανήλικου κοριτσιού στην πολιτεία Γιούτα (Utah), το οποίο ζορίστηκε από τους πρεσβύτερους των Μαρτύρων του Ιεχωβά να υπομείνει ακούγοντας  ώρες ηχητικών καταγραφών που έγιναν από τον βιαστή της την ώρα που συντελείτο το έγκλημα εις βάρος της. Όπως ισχύει σχεδόν για κάθε κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης, οι πρεσβύτεροι της οργάνωσης αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους αντί να απευθυνθούν στην αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές προστασίας του παιδιού. Αυτή η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό παρακολούθηση και έχει κατατεθεί αγωγή εναντίον της Σκοπιάς και των συνάξεων των πρεσβυτέρων της.

 

Η επικείμενη σύγκληση της Αυστραλιανής Βασιλικής Κομισιόν

Η σημασία της έρευνας των αυστραλών στο θέμα της πολιτικής των Μαρτύρων του Ιεχωβά αναφορικά με την κακοποίηση παιδιών αλλά και άλλων οργανώσεων κατά το 2015 συνεχίζει να είναι πρωτοσέλιδη στις εφημερίδες παγκοσμίως.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2016, η Βασιλική Κομισιόν φανέρωσε τα ευρήματά της για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και τα αποτελέσματα ήταν υπερβολικά δυσάρεστα και αποφασιστικής σημασίας για την οργάνωσή τους.

Σε μια δηκτική περίληψη αναφερόταν το εξής:

 The Royal Commission found children are not adequately protected from the risk of child sexual abuse in the Jehovah’s Witness organisation and does not believe the organisation responds adequately to allegations of child sexual abuse.  

(Μεταφρ.- Η Βασιλική Κομισιόν έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν προστατεύονται επαρκώς από τον κίνδυνο της σεξουαλικής κακοποίησης στην οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά και επομένως δεν πείθεται ότι η οργάνωση ανταποκρίνεται επαρκώς στις κατηγορίες που σχετίζονται με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.)

Εξαιτίας του ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά επιδεικνύουν ακραίας μορφής ανεπάρκεια στην πολιτική τους ως προς την προστασία των παιδιών (σε σύγκριση με άλλες οργανώσεις), η εταιρεία μας έχει επιλεγεί για μια ακόμη σε βάθος έρευνα των διαδικασιών και των κανονισμών τους για το 2017. Όπως έχει δημοσιευθεί στην JW Survey, θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνεδρίαση της Αυστραλιανής Κομισιόν στις 20 Μαρτίου του 2017, στην οποία κεντρικό σημείο συζήτησης θα αποτελέσει το εάν η ίδια η Κομισιόν θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες προστασίας και ασφάλειας του παιδιού, που να αρμόζουν στη σύγχρονη εποχή.

Όταν άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο, ήλπιζα να φτιάξω μια περίληψη των γεγονότων του 2016, παραθέτοντας στοιχεία της ευρείας ποικιλίας των θεμάτων που καλύφθηκαν από την JW Survey κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Αλλά όταν μέτρησα τον αριθμό των άρθρων που σχετίζονταν με τα φρικώδη επακόλουθα των δικαστικών αγώνων όλων των τύπων παιδικής κακοποίησης, με νηφαλιότητα συμπέρανα ότι αυτό το θέμα κυριαρχεί και απασχολεί ιδιαίτερα την οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Το θλιβερό είναι ότι ενώ όλες οι άλλες οργανώσεις πιθανόν να έχουν στους κόλπους τους κακοποιούς που εκμεταλλεύονται τα παιδιά μας, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά επιδεινώνουν ένα ήδη δυσάρεστο ζήτημα με το να εμποδίζουν τις νομικές διαδικασίες κάτω από το πρόσχημα βιβλικών ερμηνειών με τρόπο που κανείς νοήμων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί. Πλέον ενδεικτικό σύγχυσης για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι και η δήλωση του Κυβερνώντος Σώματος ότι τέτοιες κατηγορίες ενάντια στην οργάνωση είναι «ψέματα αποστατών».

Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από την αλήθεια. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι σε γενικές γραμμές αυθεντικοί άνθρωποι με την πλειοψηφία να απέχει από καταστάσεις παιδοφιλίας και κακοποιήσεων. Δεν υπερασπίζονται την κακοποίηση παιδιών υπό καμίαν έννοια. Το θέμα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ότι οι Μάρτυρες είναι εκ φύσεως εγκληματικοί, αλλά ότι οι πνευματικοί ταγοί τους. τους οδηγούν σε καταστροφικά μονοπάτια, που έχουν οδηγήσει στην προστασία παιδόφιλων, ενώ αψηφούν τις ανώτερες εξουσίες που έχουν την αρμοδιότητα να βοηθήσουν και να προστατέψουν τα παιδιά κατά περιόδους κρίσης.

Η περίληψη του 2016 δεν γράφεται για να αποδώσει σεβασμό στα χιλιάδες θύματα κακοποίησης της οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά, για να μην αναφέρουμε τους πρεσβύτερους που έχουν διαγραφεί από τα κατάστιχα της οργάνωσης και έχουν εκδιωχθεί επειδή έπραξαν το σωστό, δηλαδή επικοινώνησαν με τις αρχές για να καταγγείλουν τις κατηγορίες για παιδική κακοποίηση. Και αντίστροφα γνωρίζω ανθρώπους που απεβίωσαν ατιμώρητοι έχοντας κακοποιήσει δεκάδες παιδιά Μαρτύρων του Ιεχωβά την ώρα που οι πρεσβύτεροι είχαν πλήρη γνώση αυτών των εγκλημάτων, αλλά παρόλα αυτά κλείδωσαν το θέμα μέσα στο θεοκρατικό ντουλάπι της Σκοπιάς.

Η JW Survey είναι ταγμένη να ξεκλειδώσει αυτό το ντουλάπι και να φέρει στο φως της δημοσιότητας κάθε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης που επικρατεί σε ένα τέτοιο ανθυγιεινό περιβάλλον. Σε όσους ζήτησαν τη βοήθειά μας να μοιραστούμε τις ιστορίες τους, τους ευχαριστώ και τους υπενθυμίζω ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας μέσα στο 2017 ώστε να τερματιστεί αυτή η ανήθικη και ανίερη παρωδία.

Ευχές για τη νέα χρονιά!

Τζον Ρέντγουντ (John Redwood)

Δημιουργία αρχείου: 7-1-2017.

Τελευταία μορφοποίηση: 20-9-2017.

ΕΠΑΝΩ