Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα

Το Αποκρυφιστικό ξεκίνημα της Σκοπιάς στον καιρό τών Ρώσσελ και Ρόδερφορδ // Προώθηση αποκρυφιστικού βιβλίου από τη Σκοπιά // Ήταν πράγματι Μασόνος ο ιδρυτής τών Σπουδαστών τής Γραφής Charles Russell; // Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Μνημείο του Θεού ή ‘Μνημείο Δαιμονισμού’; // Επίκληση Αποκρυφιστών και εκδόσεών τους ως αυθεντίες // Οι Γουέστκοτ και Χορτ στους οποίους στηρίχθηκε η ΜΝΚ ήταν Πνευματιστές!

Μέρος 3ο

Η Σκοπιά επικαλείται ως αυθεντίες Αποκρυφιστές

και εκδόσεις Αποκρυφιστών

 

Πόση εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνέει σε πιστούς ανθρώπους μια τέτοια οργάνωση;

 

Όχι μόνο στο απώτερο παρελθόν της, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν της, η Σκοπιά απέδειξε τη συγγένειά της με τον Πνευματισμό, παραθέτοντας από Πνευματιστές ως... αυθεντίες σε επιστημονικά, αλλά (ακόμα χειρότερα) σε θέματα μετάφρασης Θεολογικών τμημάτων της Αγίας Γραφής!

Τη σχέση που είχε στης πρώτες δεκαετίες της ιστορίας της η Σκοπιά με τον αποκρυφισμό, την έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας. Φαίνεται όμως ότι ακόμα και στα πρόσφατα χρόνια η Σκοπιά προστρέχει σε τέτοιου είδους υποστήριξη όταν χρειάζεται να στηρίξει της κακοδοξίες της. Νιώθει σίγουρη ότι οι οπαδοί της σε καμιά περίπτωση δεν θα αμφισβητήσουν τις πηγές που τους παραθέτει και θα αποδεχτούν όποιον τους παρουσιάσει σαν αυθεντία, είτε σαν Γραφική, είτε σαν επιστημονική. Το να ανήκεις στην αίρεση της Σκοπιάς σημαίνει ότι πρέπει συνειδητά να αποδέχεσαι χωρίς αμφισβήτηση ό,τι και να σου παρουσιάσει η ηγεσία της. Εδώ το «πίστευε και μη ερεύνα» έχει μια ιδιαίτερη εφαρμογή. Ερευνάς ΜΟΝΟ από τα βιβλία που εκτυπώνει ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στον κόσμο η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά. Έχοντας αφαιρέσει την ικανότητα σκέψης από τα μέλη της, μπορεί να διαλέγει όποιον επιθυμεί και να παραθέτει από αυτόν, τις περισσότερες φορές επιλεκτικά, με στόχο να στηρίξει της διδασκαλίες της. Ενώ διατηρεί το δικαίωμα της έρευνας από κοσμικές πηγές για τον εαυτό της, απαγορεύει από τα μέλη της να κάνουν το ίδιο.

Έχοντας ιδιαίτερη συμπάθεια σε άτομα που έχουν σχέση με τον αποκρυφισμό, πολλές φορές δανείστηκε πηγές από τέτοια άτομα, αφού δεν βρήκε πουθενά αλλού πηγές που να την στηρίζουν. Περιττό να αναφέρω ότι σε περίπτωση που κάποιος ‘μάρτυρας’ αποκαλύπτει ότι έχει στην κατοχή του έντυπα που έχουν σχέση με αποκρυφισμό θα αποκοπεί. Όμως αυτό δεν συμβαίνει με την ηγεσία τους που έχει στην κατοχή της αποδεδειγμένα τέτοια έντυπα. Στη συνέχεια θα δούμε δύο περιπτώσεις τέτοιας κατοχής αλλά και χρήσης εντύπων πνευματιστικού περιεχομένου από τη Σκοπιά.

 

Francis Hitching και το βιβλίο Δημιουργία ή Εξέλιξη

Ποιος είναι αυτός ο Φράνσις Xίτσινκ; Είναι ένας πνευματιστής/αποκρυφιστής μέλος τον Άγγλων μάγων. Σε μια σύντομη έρευνα που κάναμε στο ίντερνετ για το όνομά του, το βρήκαμε στις πιο κάτω ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον αποκρυφισμό και τη μαγεία. Ancient Order of Druids in America, The Avalon όπου μπορείς να αγοράσεις τα βιβλία του με την ίδια θεματολογία, το Earth Magic, Pendulum: the Phi Connection. Δεν χρειάζεται και πολύ να καταλάβει κάποιος τελικά τι είναι αυτός.  

Το παράδοξο είναι ότι η Σκοπιά τον χρησιμοποίησε στο βιβλίο της: Ζωή πως βρέθηκε Εδώ; Από Εξέλιξη ή από Δημιουργία;, και παραθέτει συνεχώς από ένα βιβλίο που έγραψε ο Hitching ¨Τhe neck of the giraffe¨ (Ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης). Αν κοιτάξετε πίσω στο βιβλίο «Δημιουργία...» θα δείτε ότι ένα μεγάλο μέρος του είναι βασισμένο στο βιβλίο του Hitching, που έχει σαν στόχο να υποστηρίξει την δημιουργία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ο Hitching δεν είναι επιστήμονας, και δεν μπορεί κάποιος πνευματιστής να θεωρείται σαν αυθεντία για θέματα εξέλιξης! Εάν ο άνθρωπος αυτός ήταν επιστήμονας, και οι θέσεις του είχαν πραγματική βαρύτητα στον Επιστημονικό τομέα περί του οποίου εκφράζει γνώμη, τότε ίσως δεν θα ήταν προβληματικό το να χρησιμοποιήσει η Σκοπιά την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ του ιδιότητα, για να στηρίξει κάτι, ανεξαρτήτως αν ο άνθρωπος αυτός  ασχολείτο και με τον αποκρυφισμό στην προσωπική του ζωή. Αυτός όμως δεν είναι επιστήμονας. Δεν είναι αυθεντία. Συνεπώς, τι περισσότερο έχει ένας αποκρυφιστής, χωρίς επιστημονική ιδιότητα, από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, ώστε να τον παρουσιάζει η Σκοπιά ως αυθεντία; Εδώ μόνο ο αποκρυφισμός του είναι που του δίνει κάποια ειδικότητα! Όμως η Σκοπιά θέλοντας να στηρίξει τις θέσεις της στο ζήτημα της Δημιουργίας, κατέφυγε σε έναν αποκρυφιστή! Έρχεται στο μυαλό μου η ιστορία στο βιβλίο των Πράξεων που ο Απόστολος Παύλος απαγόρευσε σε μια γυναίκα που είχε κακό πνεύμα μέσα της, να διακηρύττει ότι ήταν Απόστολοι του Ιησού Χριστού του Υιού του αληθινού Θεού. Ο άγιος Παύλος δεν είχε ανάγκη τα δαιμόνια να κηρύττουν για αυτόν. Είχε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος για αυτόν το σκοπό, και εξέβαλε το κακό πνεύμα από την γυναίκα. Γιατί λοιπόν η Σκοπιά θεωρεί έναν αποκρυφιστή αυθεντία σε έναν τομέα που στον οποίο δεν είναι αρμόδιος;

Εφ’ όσον εμείς με μια απλή έρευνα βρήκαμε ποιος είναι αυτός από τον οποίο παραθέτει η Σκοπιά, τότε προφανώς και η Σκοπιά γνωρίζει την ταυτότητά του. Μήπως θα μας παρότρυνε να διαβάσουμε και τα άλλα βιβλία που έχει γράψει ο Hitching; Σίγουρα όχι. Δεν θα ήταν καλύτερα να μην τον χρησιμοποιούσε καθόλου παρά να προστρέχει σε ένα πνευματιστή και να δίνει όπλα στους εχθρούς της;

Προσωπικά δεν με πειράζει αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο μέσω μιας εξελικτικής πορείας, και ούτε και θα έρθω σε αντιπαράθεση με κάποιον που πιστεύει στην εξέλιξη. Αυτό που με ενοχλεί όμως, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν κάποιοι το θέμα αυτό για αντιπαράθεση, και το χειρότερο είναι ότι δεν αποκαλύπτουν πλήρως της πηγές τους. Γιατί μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση στα μέλη της Σκοπιάς αν αποκαλύπτετο σε αυτά ποιος είναι ο Hitching. Η Σκοπιά επιλεκτικά με μισοαλήθειες προσπαθεί να στηρίξει τα δόγματά της αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα από τους οπαδούς της.

 

Johannes Greber – Μετάφρασε την Καινή Διαθήκη με την Βοήθεια Πνευμάτων

Η Εταιρεία Σκοπιά έχει καλή γνώση του Γιόχαν Γκρέπερ και της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης που έκανε αυτός. Τον έχουν παραθέσει 9 φορές στις Εκδόσεις τους από το 1956 μέχρι το 1983.

Επτά από της παραθέσεις τους αυτές, ήταν θετικές και χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν ορισμένα βιβλικά εδάφια όπως το Ιωάννης 1/α: 1. Οι άλλες 2 φορές ήταν αρνητικού περιεχομένου, εκθέτοντάς τον σαν πνευματιστή που βασίστηκε στο πνευματικό βασίλειο για να μεταφράσει την Καινή Διαθήκη του.

Με τον τυπικό της τρόπο η Σκοπιά χρησιμοποίησε τον Γκρέπερ όσο μπορούσε και όταν τελικά εκτέθηκε, τον πέταξε στην άκρη.

Όλα άρχισαν το 1956 στο περιοδικό Σκοπιά (15 Φεβρουαρίου), όπου ο Γκρέπερ αποκαλύπτεται ότι είναι πνευματιστής που κατόρθωσε με την βοήθεια των πνευμάτων να μεταφράσει την Καινή Διαθήκη του. Το άρθρο αναφέρει:

"Αναφέρει ο Γκρέπερ στην εισαγωγή του για την Καινή Διαθήκη το 1937: «Εγώ ήμουν καθολικός ιερέας μέχρι τα σαράντα οκτώ μου χρόνια και δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να επικοινωνήσω με τον κόσμο των πνευμάτων του Θεού. Η μέρα αυτή ήρθε όταν αποφάσισα να κάνω το πρώτο βήμα για μια τέτοια επικοινωνία, όπου βίωσα πράγματα που ταρακούνησαν την ψυχή μου.»

"Η μετάφραση του Γκρέπερ είναι σκληρόδετη με εκτύπωση ενός χρυσού σταυρού, εφ’ όσον αυτός παρέμεινε πιστός στην (Ρωμαιο-) Καθολική του ανατροφή. Πολύ απλά τα πνεύματα τον βοήθησαν στην μετάφραση του."

Το να εκτεθεί ο Γκρέπερ σαν πνευματιστής, ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει από τη Σκοπιά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διδασκαλίες της Σκοπιάς για τον πνευματισμό όλα αυτά τα χρόνια.

 

Η θέση της Σκοπιάς για τον πνευματισμό

Στο βιβλίο Βεβαιώνεστε για όλα τα πράγματα...(έκδοση 1965, στα αγγλικά Make Sure Of All Things, Hold Fast To What Is Fine) αναφέρουν: "Η εξάσκηση οποιασδήποτε μορφής πνευματισμού φέρνει θεϊκή απόρριψη." (σελ. 469)  και  "Καταστρέψετε αντικείμενα που σχετίζονται με πνευματιστικές πράξεις." (σελ. 470).

Στο βιβλίο Η αλήθεια που οδηγεί στην αιώνια ζωή έκδοση του 1968 (The Truth That Leads To Eternal Life)  αναφέρουν: "Ένας τρόπος που τα πνεύματα παροδηγούν άντρες και γυναίκες είναι ο πνευματισμός... Η Γραφή μας προειδοποιεί  να μένουμε μακριά από πράξεις που σχετίζονται με τον πνευματισμό. Ο Θεός καταδικάζει κάθε είδους πνευματισμό". (σελ. 61).

Τέλος στο βιβλιάριο του 1978 Αόρατα πνεύματα. Μας βοηθούν; ή μας βλάπτουν; (Unseen Spirits, Do They Help Us? Or Do They Harm Us?) αναφέρουν: "Στον αρχαίο Ισραήλ ο Θεός διέταξε να λιθοβολείται μέχρι θανάτου όποιος ασκούσε πνευματισμό." (σελ. 30); και, "Σύμφωνα με τον λόγο του Θεού ο Ιεχωβά Θεός μισεί τέτοιου είδους πράξεις ανεξαιρέτως ποια μορφή παίρνουν ή σε πιο περιεχόμενο βρίσκονται." (σελ. 31).

Και το τελευταίο: "Αν θέλουμε να έχουμε την φιλία και την προστασία του Ιεχωβά, πρέπει να απελευθερωθούμε από όλους τους δεσμούς και συναναστροφές με τον πνευματισμό και της διάφορες μορφές του. Αυτό περιλαμβάνει να καταστρέφουμε κάθε είδους αντικείμενα που σχετίζονται με τον πνευματισμό." (σελ. 41).

 

Βοήθεια από πνευματιστές

Είναι φανερό ότι η Σκοπιά γνωρίζει αρκετά καλά τους κινδύνους από τον πνευματισμό. Αλλά όπως αναφέραμε και πριν, η ιστορία μας έχει συνέχεια.

Έξι χρόνια μετά, αφού εξέθεσε τον Γκρέπερ σαν πνευματιστή, η Σκοπιά ενεργεί σαν να μην το είχε κάνει αυτό ποτέ, αλλά αποκαλύπτει τον Γκρέπερ σαν Βιβλικό λόγιο (βλέπετε υπήρχε μεγάλη ανάγκη για κάποιον Βιβλικό λόγιο) για να στηρίξει την δική τους Μετάφραση Νέου Κόσμου για το Ιωάννης 1/α: 1.

Ήταν το 1962 όταν παρουσίασαν ένα νέο βιβλιάριο με τίτλο «Ο Λόγος. Ποίος Είναι; Σύμφωνα με τον Ιωάννη» (The Word, Who Is He? According to John). Παρέθεσαν από την μετάφραση του Γκρέπερ το Ιωάννης α: 1 αναφέροντας  "και ο Λόγος ήταν θεός " (σελ. 5) αντί του "και ο Λόγος ήταν Θεός."

Η υποσημείωση αναφέρει, "Η Καινή Διαθήκη –Μια Νέα Εξήγηση βασισμένη στα παλιά χειρόγραφα από τον Johannes Greber... έκδοση του 1937, το μπροστινό του είναι σκληρόδετο με εκτύπωση ενός χρυσού σταυρού."

Έτσι δεν υπάρχει λάθος για αυτό. Τόσο το 1956 σε άρθρο του περιοδικού Σκοπιά, όσο και στο βιβλιάριο, χρησιμοποιούν την ίδια έκδοση του Γκρέπερ, την Καινή Διαθήκη του 1937, με τον χρυσό σταυρό στο μπροστινό του σκληρόδετο κάλυμμα.

Στο άρθρο του 1956 ο Γκρέπερ είναι πνευματιστής αλλά μετά από αυτό άλλαξε ιδιότητα και είναι ο νέος τους αξιόπιστος Βιβλικός λόγιος. Στην πραγματικότητα το 1962 ήταν ένας καλός χρόνος για την Σκοπιά να παραθέσει από τον Γκρέπερ τον βιβλικό λόγιο στο περιοδικό Σκοπιά 15 Σεπτεμβρίου σελ 554 στην Αγγλική.

Μετά παραθέτει από αυτόν στην έκδοση Βεβαιώνεστε για όλα τα πράγματα... (σελ 489) το ίδιο βιβλίο που προειδοποιούσε για τον πνευματισμό!!!

Επίσης σε δύο μέρη στο λεξικό τους Βοήθεια για Γραφική Κατανόηση (στην αγγλική Aid to Bible Understanding 1971, σελ. 1134 και 1669) και σε δύο εκδόσεις του περιοδικού Σκοπιά, (15 Οκτωβρίου 1975, σελ. 640 και 15 Απριλίου 1976, σελ. 231 στην Αγγλική).

 

Η Αποκάλυψη

Η συνεχής αναξιοπιστία τους έγινε εμφανής στο κοινό στην αρχή της δεκαετίας το 1980 από ερευνητές που ανακάλυψαν ποιος ήταν ο Γκρέπερ πραγματικά.

Διάφορα άτομα άρχισαν να γράφουν στην Σκοπιά θέλοντας να λάβουν και αυτοί αντίγραφο της μετάφρασης του Γκρέπερ Καινή Διαθήκη. Αν και γνώριζαν οι υπεύθυνοι της Σκοπιάς την διεύθυνση  του Johannes Greber Memorial Foundation όπως φαίνεται από ένα γράμμα ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 1980 από την Σκοπιά στο Ίδρυμα Γκρέπερ, έδωσαν ψεύτικη διεύθυνση και πηγές για την Καινή Διαθήκη, την διεύθυνση κάποιου κτιρίου που δεν υπήρχε πια.

Ήταν φανερό ότι η Σκοπιά προσπαθούσε να σκεπάσει το θέμα. Δεν ήθελε να μάθουν οι αναγνώστες της ποιος ήταν ο Γκρέπερ. Έτσι στη Σκοπιά  στο ‘ερωτήσεις από αναγνώστες’ τεύχος της 1ης Απριλίου 1983 στην Αγγλική, αναφέρει:

"Γιατί στα πρόσφατα χρόνια η Σκοπιά δεν χρησιμοποίησε την μετάφραση του πρώην καθολικού ιερέα Γιόχαν Γκρέπερ;"

"Έχει υποδειχτεί στην εισαγωγή της έκδοσης του 1980 της Καινής Διαθήκης από τον Γιόχαν Γκρέπερ, ότι για την μετάφραση αυτή βασίστηκε στα Πνεύματα του Θεού για να τον βοηθήσουν πώς να μεταφράσει τα δύσκολα σημεία. Έχει αναφερθεί ότι η σύζυγός του, ένα μέντιουμ, ήταν το όργανο που τον διόρθωνε, με την βοήθεια των Αγγέλων του Θεού. Η Σκοπιά θεώρησε ότι δεν ήταν σωστό να κάνει χρήση αυτής της μετάφρασης που έχει σχέση με τον πνευματισμό.”

Η Σκοπιά ήξερε από την αρχή ότι είχαν να κάνουν με ένα πνευματιστή, αλλά όταν απεγνωσμένα ζητούσαν υποστήριξη από πηγές που θα υποστήριζαν την δική τους Μ.Ν.Κ. ο Γκρέπερ έγινε σημαντικό εργαλείο γι’ αυτούς, αναγκάζοντάς τους να κρύψουν την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με αυτή την απάντηση ΔΕΝ το αντιλήφθηκαν μέχρι που έλαβαν την μετάφραση του 1980 της Καινής Διαθήκης, και το διάβασαν στον πρόλογό του. Υποστηρίζουν ότι στην έκδοση του 1937 δεν γνώριζαν αυτή την πληροφορία. Ξέχασαν τι έγραψαν στην Σκοπιά του 1956 για τον Γκρέπερ.

Πώς είναι δυνατόν να μην ξέρουν τι γράφουν οι ίδιοι στα ίδια τους τα έντυπα; Και αν είναι έτσι, τότε τι είδους θεϊκή κατεύθυνση είναι αυτή; Αντίθετα με το τι ανάφερε η Σκοπιά σε αυτό το άρθρο, η εισαγωγή του 1937 που την γνωρίζει αρκετά καλά αναφέρει:

"Οποιοσδήποτε αναζητά να γνωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέματα στην Βίβλο όπως την έχουμε σήμερα, μπορεί να το κάνει αυτό μόνο με τον τρόπο που οι θεοφοβούμενοι άνθρωποι στο παρελθόν, αναζήτησαν την αλήθεια του Θεού με την επικοινωνία τους με τα πνεύματά Του.

Στην κατάλληλη στιγμή το κείμενο υπαγορεύετο σωστά από τα θεϊκά πνεύματα, το οποίο δεν βρίσκεται σε κανένα από τα χειρόγραφα σήμερα. Χρησιμοποίησα το κείμενο όπως μου το έδωσαν τα πνεύματα."

Υπάρχει ακόμα ένα σημείο που αξίζει να δούμε. Το γεγονός είναι ότι για 14 χρόνια η ηγεσία της Σκοπιάς χρησιμοποιούσε την μετάφραση του Γκρέπερ για να στηρίξουν τη δική τους παράξενη μετάφραση, την Μ.Ν.Κ. και  τα δόγματα τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην μετάφραση του Γκρέπερ αναφέρει τον Λόγο σαν ‘θεό’ στο Ιωάννης 1/α:1. Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί η Σκοπιά και η πνευματιστές έχουν κοινό συμφέρον να ονομάζουν τον Ιησού  "θεό" και όχι "Θεό",  όπως όλες η μεταφράσεις που έγιναν από αναγνωρισμένους λόγιους των Ελληνικών Γραφών;  Γιατί η Σκοπιά χρησιμοποίησε αυτή την δαιμονική μετάφραση για την υποστήριξη των δογμάτων της αφού το Δευτερονόμιο 18/ιη:10-12 απαγορεύει καθαρά την οποιαδήποτε επαφή με τον αποκρυφισμό; Δεν θα μπορούσαν να βρουν κάποιον άλλο αναγνωρισμένο λόγιο αντί του πνευματιστή Γκρέπερ; Τόση αξία έχει για τη Σκοπιά η ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ απόδοση της μετάφρασης του Γκρέπερ, και η γνώμη των δαιμονίων για τον Θεό Λόγο;

Επιπρόσθετα, αν η Σκοπιά είναι σωστή στο να αποκαλεί τον Ιησού "θεό" (με μικρό θήτα), γιατί τότε στο Ιωάννης 5/ε:23 ο Ιησούς απαιτεί όλοι να τιμούν τον Υιό όπως τιμούν τον Πατέρα; Γιατί το δημιούργημα να ζητά να έχει την ίδια τιμή όπως ο Δημιουργός; Και γιατί ο Ιησούς είπε στο χωρίο Ιωάννης 15/ιε: 26, ότι όταν το πνεύμα της αληθείας έρθει από τον Πατέρα θα μαρτυρήσει για τον Ίδιο και όχι για τον Γιαχβέ Πατέρα;

Η λανθασμένη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή κρίση από τον Θεό. Εμείς στην ΟΟΔΕ θέλουμε να βοηθήσουμε τυχόν «Μάρτυρες» που διαβάζουν τα θέματα μας, (και γνωρίζω ότι υπάρχουν εκεί έξω κάποιοι που το κάνουν), να επιλέξουν τη σωστή απάντηση που οδηγεί στον Ιησού Χριστό.

Εμπιστευθείτε τη σωτηρία σας στα χέρια του Ιησού, γιατί «δεν υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τον ουρανό δια του οποίου μπορούμε να σωθούμε». (Πράξεις 4/δ:12) Είναι φανερό ότι η Σκοπιά δεν είναι η οργάνωση του Θεού. Αν είναι δυνατόν, ο Θεός να έχει επιλέξει αυτή την αίρεση που για να βρει υποστήριξη στης κακοδοξίες της, προστρέχει σε πνευματιστές και δαιμόνια, αφού κατά κανόνα οι λόγιοι της Καινής Διαθήκης ΔΕΝ υποστηρίζουν τις ερμηνείες της. Έχει εξαπατήσει και παροδηγήσει αρκετά ειλικρινή και Θεοφοβούμενα άτομα από τον καιρό της ίδρυσής της το 1879. Και εμείς η ίδιοι συνεχίζουμε να πληρώνομε το βαρύ τίμημα της αίρεσης αυτής, και πιστέψετέ το είναι ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ. Γι’ αυτό τον λόγο κάναμε αυτή την σελίδα με την ευχή να αποτρέψουμε τυχόν καινούργια θύματα, αλλά και να βοηθήσουμε να βγουν από την φυλακή της όσοι είναι δυνατόν να βοηθηθούν.  Σταθείτε ενώπιον του Χριστού σαν Μάρτυρες του Ιησού όπως οι πρώτοι Χριστιανοί (Πράξεις 1/α:8) Γιατί αυτός που ομολογεί τον Υιό έχει και τον Πατέρα, αλλά αυτός που αρνείται τον Υιό δεν έχει ούτε τον Πατέρα (Α΄ Ιωάννου 2/β: 23, Ματθαίος 10/ι: 40, Ιωάννης 12/ιβ: 44-45).

Έρευνα – Κείμενο Μορφέας

Δημιουργία αρχείου: 29-6-2006.

Τελευταία μορφοποίηση: 3-1-2017.

ΕΠΑΝΩ