Νεοπαγανιστικές απάτες

Απάντηση στις συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ενότητα

Επιστολές

1ο Μέρος τής απάντησής μας // 3ο Μέρος τής απάντησής μας

Μέρος 2ο τής απάντησής μας

Ένας παρασυρόμενος στον Νεοπαγανισμό μας γράφει

Απάντηση από τον Ν. Μ.

Στα πλαίσια τής σειράς απαντήσεων (λόγω τού όγκου τών ντοκουμέντων), σε μια επιστολή από κάποιον παρασυρόμενο στον Νεοπαγανισμό, στο παρόν άρθρο δίνουμε απαντήσεις στα εξής θέματα:

Στη συνέχεια, με σκούρο μπλε χρώμα μπορείτε να διαβάσετε τα όσα μας έγραψε ο φίλος Μ. Δ., και με μαύρο χρώμα τις δικές μας απαντήσεις. Παράλληλα, για θέματα στα οποία υπάρχει εκτενέστερη ανάλυση, ακολουθήστε τους δεσμούς που θα βρείτε με μπλε χρώμα:

 

4. Περί Θεϊκών ονομάτων

(Εδώ το 1ο Μέρος τής απάντησής μας)

...

Μ. Δ.: Δεύτερον αν βλέπετε ή όχι ομοιότητες με τον Ιουδαϊσμό ή με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και αν είστε υπέρ ή κατά αυτών των μονοθεϊστικών θρησκειών που ονομάζουν ΓΙΑΧΒΕ τον ΘΕΟ. Το Γιαχβέ (ΓΧΒΧ) βγαίνει από την Παλαιά Διαθήκη. Πάντως, δεν το έβγαλαν από το μυαλό τους, είναι το ον που βλέπει τα πάντα και είναι παντού (ο Μωυσής ρώτησε τον Θεό: "ποιος είσαι", και είπε: "είμαι αυτός που είμαι, αυτός που είναι παντού και βλέπει τα πάντα", σωστά;).

Ν. Μ.: Στη δεύτερη αυτή ενότητα ερωτημάτων που μας θέτεις, αρχικά θα συμφωνήσουμε μαζί σου σε ό,τι είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε, δηλαδή στα εξής:

1. Πράγματι, το ΓΧΒΧ υπάρχει (δεν "βγαίνει") στην Παλαιά Διαθήκη. Και λέω ότι "δεν βγαίνει", επειδή με αυτό το όνομα ο Θεός αποκαλύφθηκε στους ανθρώπους τής εποχής και τής περιοχής εκείνης, και έτσι ήθελε να Τον αποκαλούν. Δεν είναι λοιπόν κάτι που "το έβγαλαν" άνθρωποι, αλλά μία επιλογή τού Ιδίου τού Θεού.

2. Η έννοια τής λέξεως "Γιαχβέ", είναι το ρήμα: "Είναι", ή αρχαιοπρεπέστερα: "ο Ων". Στην Καινή Διαθήκη, ΜΟΝΟ με αυτή την έννοια το συναντάμε ως προσωνυμία τού Θεού, αν εξαιρέσουμε το "Αλληλούϊα", που σημαίνει: "αινείτε τον Γιαχ", ή τη χρήση του ως συνθετικού άλλων ονομάτων. Επειδή η Καινή Διαθήκη γράφθηκε στα Ελληνικά, οι Απόστολοι (και κατόπιν όλη η υπόλοιπη Χριστιανική Εκκλησία), ή το αντικατέστησαν με το "Κύριος", όπως πρωτοδίδαξαν οι μεταφραστές τής Ελληνικής Παλαιάς Διαθήκης τών Εβδομήκοντα, (μια και για τον Ίδιο Κύριο μιλάει), ή το μετέφρασαν με την Ελληνική του έννοια: "ο Ων". Μια έννοια με την οποία ο Θεός θέλει να δηλώσει τη Μοναδικότητά του από τους "μη όντας θεούς" τών ειδωλολατρικών εθνών, που είναι δαιμόνια και όχι θεοί όπως ισχυρίζονται.

3. Πράγματι όπως πολύ σωστά έγραψες, όταν μιλάμε για τον Γιαχβέ, μιλάμε για τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ Παντοδύναμο, Πανταχού Παρόντα και Παντογνώστη Δημιουργό τού σύμπαντος, και κάθε κτιστού όντος.

Περισσότερα για το όνομα "Γιαχβέ" τού Θεού, την ετυμολογία του και τη σημασία του, μπορείς να βρεις στα εξής άρθρα:

Ρωτάς επίσης: "αν βλέπετε ή όχι ομοιότητες με τον Ιουδαϊσμό ή με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και αν είστε υπέρ ή κατά αυτών των μονοθεϊστικών θρησκειών που ονομάζουν ΓΙΑΧΒΕ τον ΘΕΟ".

α. Φυσικά βλέπουμε ομοιότητες με τις δύο αυτές ομάδες. Με τους μεν Ιουδαίους, επειδή εμείς οι Χριστιανοί προήλθαμε από αυτούς, με τους δε Μάρτυρες τού Ιεχωβά, επειδή αυτοί αποτελούν Χριστιανική αίρεση, και έχουν διαφυλλάξει πολλά στοιχεία τής Χριστιανικής πίστεως, μεταξύ τών οποίων και το όνομα "Γιαχβέ" τού Θεού, με την παραφθαρμένη του μορφή: "Ιεχωβά".

β. Είμαστε εναντίον τών δύο αυτών ομάδων, αλλά όχι για τον Γιαχβέ. Επίσης είμαστε εναντίον τους για διαφορετικούς λόγους μεταξύ τους. Στους μεν Ιουδαίους, επειδή απέτυχαν να διακρίνουν τον Γιαχβέ που ενανθρώπισε και έζησε ανάμεσά μας, τον Ιησού Χριστό, στους δε Μάρτυρες τού Ιεχωβά, αντιτιθέμαστε επειδή αλλοίωσαν το Χριστιανικό Ευαγγέλιο, και κηρύττουν άλλο ευαγγέλιο, διώκοντας παράλληλα όσα μέλη τους το μαθαίνουν σωστά.

γ. Ειδικότερα όμως, όσον αφορά τη χρήση τού ονόματος τού Θεού απ' αυτούς, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, και καμία διαφωνία επ' αυτού, μαζί τους. Θεωρούμε μάλιστα ότι πολύ καλά κάνουν και αποκαλούν τον Θεό με το όνομά Του, και όχι όπως εμείς, με τον συγγενικό του τίτλο: "Πατέρας". Εδώ είναι η διαφορά μας με αυτούς. Εμείς, ως Χριστιανοί, ως Υιοθετημένα τέκνα Του, τον αποκαλούμε με το Νέο Όνομα, με το οποίο φανέρωσε ο Ιησούς Χριστός τον Πατέρα Του στους Χριστιανούς: Με το όνομα: "Πατέρα" (Ματθαίος 6/στ: 9. Ιωάννης 17/ιζ: 1-6. Ρωμαίους 8/η: 15). Οι άνθρωποι τού Ιουδαϊσμού και τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά όμως, δεν έχουν με τον Θεό τη σχέση που έχουμε εμείς οι Χριστιανοί, γι' αυτό ΔΙΚΑΙΩΣ Τον αποκαλούν με το όνομά Του, σαν κάποιο ξένο, σαν δούλοι προς τον Κύριό τους. Εμείς όμως, Τον αποκαλούμε "Πατέρα", όπως κάθε φυσιολογικό παιδί αποκαλεί τον πατέρα του, λόγω τής στενής οικογενειακής σχέσης που έχει μαζί του. Αυτή είναι η διαφορά μας μαζί τους, ως προς το υπό συζήτησιν θέμα.

Περισσότερα για τα θέματα αυτής τής ενότητας που συζητάμε, μπορείς να βρεις στα εξής άρθρα μας:

 

Μ. Δ.: Και η λέξη ΘΕΟΣ βγαίνει από το ρήμα θέω που σημαίνει παρατηρώ. Η ετυμολογία σύμφωνα με ειδικούς μάλιστα προέρχεται από τη λέξη Zευς (δείτε στο wikipedia),...

Ν. Μ.: Για μια φορά ακόμα, το να αποδεχθούμε με τόση ευκολία την ανωτέρω θεωρία, περί τής προέλευσης τής λέξεως: "Θεός", όταν υπάρχουν και άλλες θεωρίες, (με επικρατέστερη μεταξύ τών γλωσσολόγων, την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα: "ΙFβ - ΔiFos, divus, ΔIFos > ΔIOS."), είναι παρακινδυνευμένο, και καθόλου υπεύθυνο από μέρους μη ειδικών, όπως εμείς, όταν και οι ειδικοί ακόμα, δεν έχουν καταλήξει οριστικά και ομόφωνα. Γι' αυτό, για να δεις μία εκτενή ανάλυση τών θεωριών αυτών, δες το άρθρο μας: Θεός: Ετυμολογικές ρίζες και σημασίες της έννοιας. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν είναι τα πράγματα τόσο "απλά" όσο θέλουν να σε κάνουν να πιστεύεις, ορισμένοι που έχουν συμφέροντα να τα "απλοποιούν", επειδή έτσι βολεύουν τις θεωρίες τους.

Μια και αναφέρεις τη wikipedia μάλιστα, φοβάμαι ότι μάλλον διαβάζεις στη wikipedia όσα σου είπαν ότι πρέπει να διαβάσεις, και όχι όσα γράφει εκεί στην πραγματικότητα! Γιατί ούτε στη λέξη "Θεός", ούτε στη λέξη: "Ζευς", γράφει η wikipedia αυτά που ισχυρίζεσαι εδώ, αλλά γράφει εν περιλήψει τα ίδια που υπάρχουν και στο ανωτέρω άρθρο τής ΟΟΔΕ που σου πρότεινα. Ότι δηλαδή οι λέξεις αυτές προέρχονται από Ινδοευρωπαϊκή ρίζα.

Πολύ φοβάμαι, ότι οι "ειδικοί" που αναφέρεις, δεν είναι τόσο "ειδικοί", ούτε ότι η έρευνά σου για τις λέξεις ήταν τόσο προσεκτική όσο θα έπρεπε, ώστε να μπορείς να δηλώσεις ότι "δεν δέχεσαι αυτά που σου "σερβίρουν" χωρίς σκέψη".

 

Μ. Δ.: ...όπως και η λέξη Χριστός σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, ο χρισμένος (να γίνει Βασιλιάς) σύμφωνα πάντα με την ετυμολογία της ΓΛΩΣΣΑΣ μας. Και η λέξη Ιησούς σημαίνει θεραπευτής (ίαση=θεραπεία) πάλι από την ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ.

Ν. Μ.: Για μεν τη λέξη: "Χριστός", έχεις δίκιο, γιατί είναι πράγματι ελληνική λέξη, και σημαίνει: "Χρισμένος", εφ' όσον η ανθρώπινη φύση Του χρίσθηκε Βασιλιάς και Ιερέας μας. Για δε τη λέξη: "Ιησούς" όμως, κάνεις λάθος, γιατί ΔΕΝ είναι Ελληνική λέξη, αλλά ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟ Εβραϊκό όνομα, που προέρχεται από το Εβραϊκό: "Γιεχο-σούα", που σημαίνει: "Η σωτηρία τού Γιαχβέ". (Εβρ. יהושוע‎, Γεχοσούαχ). Πάλι ξέχασες όμως να το δεις στη  wikipedia που το έχει σωστά και αυτό, αλλά εμπιστεύθηκες στη γνώμη Νεοπαγανιστών, που τα θέλουν όλα... Ελληνικά! Βλέπεις όμως πόσο αναξιόπιστοι είναι; Ευτυχώς όμως ρώτησες και γι' αυτό, για να μη σε κοροϊδεύει κανείς.

 

Μ. Δ.: Και πως ο Μωυσής, ηγέτης του Ισραήλ, αλλά και ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος θα έσωνε τον λαό του Ισραήλ σύμφωνα με την Ιστορία (των Ιουδαίων δηλαδή όπου ήθελαν να ξεφύγουν από το ζυγό των Ρωμαίων) είναι και των Ελλήνων πνευματικοί ηγέτες;
ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΚΑΤΙ, ΕΡΩΤΩ ΑΠΛΩΣ και απευθύνομαι σε Έλληνες ομοεθνείς μου.

Ν. Μ.: Ο μεν Μωυσής, ήταν εθνάρχης και ηγέτης τών Ισραηλιτών, για δε τους Χριστιανούς (ανεξαρτήτως έθνους), είναι προφήτης.

Για δε τον Χριστό, δεν θα έσωζε τον λαό τού Ισραήλ από τους Ρωμαίους "σύμφωνα με την Ιστορία τών Ιουδαίων" (όπως γράφεις), αλλά σύμφωνα με την ΕΡΜΗΝΕΙΑ τών προφητειών από τους Ιουδαίους, κατά τους τελευταίους αιώνες τής κατοχής τους από τους Ρωμαίους. Γιατί αυτό ήταν το πρόβλημά τους. Όπως ενωρίτερα, επί κατοχής τους από τους Έλληνες, (επί τού αρχαίου αυτού Έλληνα "Χίτλερ" Αντιόχου του Επιφανούς), έλπιζαν ότι ο Μεσσίας θα τους ελευθερώσει απ' αυτούς, όπως ενωρίτερα επί Περσικής κατοχής αντίστοιχα, ενωρίτερα επί Βαβυλωνιακής αντίστοιχα, και ακόμα παλαιότερα επί Ασσυριακής κατοχής τους...

Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι Ιουδαϊκές ερμηνείες δεν ήταν σοβαρές, αλλά απηχούσαν τις εκάστοτε ανάγκες τους, και διαψεύσθηκαν όλες. Άλλωστε, ο Μεσσίας, ΔΕΝ ήταν Ιουδαϊκός ηγέτης, ούτε Ιουδαϊκή προφητεία, αλλά η πρώτη επίσημη προφητεία για την ανθρώπινη έλευσή του, ήταν ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ, και ανάγεται στη Μεσοποταμία τού 5.500 π.Χ., όταν δόθηκε στον Μεσοποτάμιο Αδάμ και στην Εύα, περί τού "σπέρματος τής γυναικός" (Γένεση 3/γ: 14). Συνεπώς, οι Ιουδαϊκές ερμηνείες (που άλλωστε διαψεύσθηκαν), δεν μπορούν να θεωρηθούν αδιαμφισβήτητες. Αν και βεβαίως δόθηκαν εκατοντάδες προφητείες για τον Χριστό ΚΑΙ στους Ιουδαίους. Και όχι μόνο στους Ιουδαίους, αλλά ΚΑΙ στους Έλληνες! Και από τη στιγμή που οι προφητείες για τον Μεσσία, ΔΕΝ ήταν μόνο Ιουδαϊκές, αλλά και Μεσοποτάμιες (4.000 χρόνια ΠΡΙΝ δημιουργηθεί το Ισραηλιτικό έθνος), αλλά και Ελληνικές προφητείες, αυτό σημαίνει ότι ο Μεσσίας, ΔΕΝ ήταν ένας τοπικός Μεσσίας και Σωτήρας, αλλά ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ!

Είτε λοιπόν απευθύνεσαι σε Έλληνες ομοεθνείς σου, είτε όχι, ο μεν Μωυσής υπήρξε προφήτης τού αληθινού Θεού, ο δε Ιησούς Χριστός, ο προφητευμένος Σωτήρας, Θεός, Βασιλιάς και Αρχιερέας όλης τής ανθρωπότητας. Και ως Θεός, ο Ιησούς, είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης κάθε κτίσματος.

 

5. Περί καταστροφών

Μ. Δ.: Επίσης, θέλω να μάθω αν αμφισβητείτε ότι στην εποχή από το 300 μ.Χ. έως το 900 μ.Χ. καταστράφηκαν-βεβηλώθηκαν οι ναοί των Αρχαίων Ελλήνων καθώς και αρχαία συγγράμματα ή αν θεωρείτε ότι τα κεφάλια των αγαλμάτων που λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες κόπηκαν μόνα τους...

Ν. Μ.: Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί κάτι τέτοιο για την περίοδο "300 μ.Χ. έως το 900 μ.Χ.", όταν το ίδιο πράγμα συνέβαινε κυριολεκτικά ΣΕ ΚΑΘΕ περίοδο τής ιστορίας; Γιατί αυτή η περίοδος να αποτελεί εξαίρεση; Γι' αυτό κάνει εντύπωση, η ΕΙΔΙΚΗ αναφορά σου στα 600 αυτά χρόνια. Γιατί άραγε, τόσο "επιλεκτική μνήμη" τών καταστροφών; Άραγε, οι Νεοπαγανιστές δεν σε πληροφόρησαν, ότι σε ΚΑΘΕ περίοδο τής Ελληνικής ιστορίας, (ακόμα και στην προχριστιανική), υπήρχαν κάποιοι που κατέστρεφαν ναούς, αγάλματα και συγγράμματα, με πρώτους και καλύτερους τους ίδιους τους αρχαίους Έλληνες;

Τι είπες; Δεν σου το είπαν αυτό;;; Παράξενο! Γιατί άραγε;;; Γιατί σου μίλησαν ΜΟΝΟ για την περίοδο αυτή που τους βόλευε; Μήπως για να διαστρεβλώσουν την ιστορική πραγματικότητα;;; Μήπως για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, για τους υπαίτιους και για το είδος τών καταστροφών;;; Μήπως για να μην καταλάβεις τους βασικούς υπαίτιους, που δεν άφηναν τα κεφάλια τών αγαλμάτων στη θέση τους, και τους ναούς όρθιους;;; Μήπως τελικά σου κρύβουν περισσότερα απ' όσα φαντάζεσαι;;;

Το θέμα ΔΕΝ είναι αν έγιναν καταστροφές, αλλά:

1. Ποιοι τις έκαναν;

2. ΠΟΤΕ τις έκαναν;

3. Γιατί τις έκαναν;

4. Τι ακριβώς κατέστρεψαν;

5. Σε ποιον ανήκαν τα κατεστραμμένα;

6. Ποιοι έφεραν την ηθική ευθύνη για τις καταστροφές;

7. Τι δείχνει η αρχαιολογική σκαπάνη για όλα αυτά;

Στη συνέχεια, θα σου δώσω ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ τις απαντήσεις, (όπως πάντα), σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, για να μη σε κοροϊδεύουν οι Νεοπαγανιστές:

Και ξεκινάω με μια σειρά υπαίτιους καταστροφών τών αρχαίων ναών και αγαλμάτων, όπως εκτίθενται με ντοκουμέντα στα σχετικά μας άρθρα:

 

Οι Παγανιστές κατέστρεφαν αρχαίους ναούς και συγγράμματα:

Ορίστε μερικά άρθρα μας, όπου με ντοκουμέντα μπορείς να δεις τους κύριους υπαίτιους τής καταστροφής:

Στις παραπάνω προ-Χριστιανικές καταστροφές μνημείων και βιβλίων από αρχαίους ειδωλολάτρες, πρέπει να προστεθεί και η ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ καταστροφή που προκάλεσαν οι Ρωμαίοι Παγανιστές πριν από τον εκχριστιανισμό τής Ρώμης. Δυστυχώς, (λόγω μεγάλου όγκου στοιχείων), δεν έχουμε ακόμα προλάβει να συμπεριλάβουμε το θέμα αυτό στην ιστοσελίδα μας, αλλά κάποτε θα γίνει και αυτό. Ως τότε, σε καλώ να μελετήσεις επ' αυτού, το 4ο κεφάλαιο τού βιβλίου: "Η Λεηλασία και Καταστροφή τών Ελληνικών αρχαιοτήτων" τού Κυριάκου Σιμόπουλου, (Εκδόσεις "Στάχυ", Δ΄ Έκδοση, Αθήνα 2003), με τίτλο κεφαλαίου: "Τέσσερες αιώνες άγριας λεηλασίας Ελληνικών καλλιτεχνημάτων από τους Ρωμαίους κατακτητές". Και για να καταλάβεις για τι όγκο πρωτογενούς αρχαίου υλικού μιλάμε για το θέμα τών καταστροφών που προκάλεσαν οι Ρωμαίοι Παγανιστές, σου λέω ότι συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 40 πυκνογραμμένες σελίδες, με ντοκουμέντα καταστροφών!

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάς τις καταστροφές που έγιναν από επιθέσεις βαρβάρων (επίσης Παγανιστικών) λαών, αιρετικούς, όπως οι Αριανιστές τού Αλάριχου και οι Παπικοί, ή οι διάφοροι τυμβωρύχοι και αρχαιοκάπηλοι τής ιστορίας! Κανέναν απ' όλους αυτούς, δεν είναι τίμιο και δίκαιο, να συγκαταλέγεις μεταξύ τών Χριστιανών, και να μας φορτώνεις τις δικές τους καταστροφές. Ορίστε μερικά ακόμα στοιχεία επ' αυτού: Απώλειες αρχαίων βιβλίων της Δύσης

Άρα λοιπόν, δεν μπορείς να "ξεχωρίζεις" μόνο τις καταστροφές που έγιναν στους Χριστιανικούς αιώνες, και να "ξεχνάς" τις προγενέστερες καταστροφές, (ή τις καταστροφές που έγιναν από αιρετικούς), που μαζί με τις καταστροφές από Παγανιστές, ήταν οι περισσότερες και οι χειρότερες! Ούτε είναι λογικό, να κατηγορείς ΜΟΝΟ τους Χριστιανούς για την καταστροφή "τών" ναών, και "τών" αγαλμάτων που είναι σήμερα χωρίς κεφάλι. Αυτή η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ, και η απόδοση ΟΛΩΝ τών ευθυνών στους Χριστιανούς, είναι όχι μόνο άδικη, αλλά ανορθολογική. Σίγουρα, έβαλαν και Χριστιανοί το χεράκι τους, ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ καταστροφές. Αλλά αυτές ήταν οι λιγότερες, και οι σπανιότερες. Η βασική ευθύνη βαραίνει τους ίδιους τους Παγανιστές τής αρχαιότητας, και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Οι Χριστιανοί μάλιστα ήταν ουσιαστικά αυτοί που ΔΙΕΣΩΣΑΝ τις αρχαιότητες και τα συγγράμματα που έχουμε σήμερα!

Ειδικότερα για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από Χριστιανούς, και για τη διάσωση τών αρχαίων κειμένων:

Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν το ζήτημα, ότι οι Χριστιανοί ΔΕΝ ήταν οι μόνοι που προκάλεσαν καταστροφές, ας παρουσιάσουμε μερικά στοιχεία, που δείχνουν κατ' αρχήν, ότι οι Χριστιανοί κατηγορούνται άδικα για πολλές καταστροφές:

Ας δούμε τώρα, τι αποκαλύπτει η Αρχαιολογική σκαπάνη για τις καταστροφές τών αρχαιελληνικών αρχαιοτήτων από Χριστιανούς:

Όσο για τη θέση τής Εκκλησίας, σχετικά με τους διωγμούς και τις καταστροφές μνημείων, εκφράζεται πολύ όμορφα από τους αγίους τής Εκκλησίας:

Όπως μπορείς να παρατηρήσεις στα ανωτέρω άρθρα, που είναι πλήρη αναμφισβήτητων ντοκουμέντων, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από τα παραμύθια που σου είπαν οι φίλοι σου οι Νεοπαγανιστές. Αν και ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις τα ανωτέρω άρθρα, αν πραγματικά θέλεις να πιστεύεις ότι αγαπάς την αλήθεια, και ότι δεν δέχεσαι με κλειστά τα μάτια όσα σου σερβίρουν, θα σου κάνω εδώ μία περίληψη τών όσων θα διαβάσεις στα ανωτέρω άρθρα:

Όπως αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ιστορικά ντοκουμέντα που παρουσιάσθηκαν στα ανωτέρω άρθρα, οι Χριστιανοί στην πραγματικότητα γκρέμισαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ναούς ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, κυριολεκτικά μετρημένους στα δάχτυλα!

Οι περισσότεροι ναοί που γκρεμίσθηκαν, ήταν ναοί που πάλιωσαν και εγκαταλείφθηκαν και έπρεπε να επαναχρησιμοποιηθούν τα υλικά τους, που τότε ήταν σπανιότατα. Αν ένας ναός έστεκε σε καλή κατάσταση, οι Χριστιανοί προτιμούσαν να τον μετατρέψουν σε Εκκλησία, παρά να τον γκρεμίσουν. Όπως κάνουμε και σήμερα, γκρεμίζοντας μια ετοιμόρροπη Εκκλησία, και χτίζοντας στη θέση της μία Καινούργια. Και όταν μιλάμε για "Χριστιανούς", δεν είναι κάποιοι που "έπεσαν από τον Άρη". Είναι αυτοί οι ίδιοι, που κάποτε σε αυτό τον ναό λάτρευαν είδωλα και ξόανα, και όταν πλέον φωτίσθηκαν από το φως τού Χριστού, φυσιολογικότατα, και με κάθε δικαίωμα, μετέτρεψαν ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΑΟ, σε Χριστιανικό, για τις ανάγκες τής νέας τους πίστης! Το ίδιο έκαναν από αιώνων, (όπως θα δεις στους ανωτέρω δεσμούς), ΟΛΕΣ οι άλλες θρησκείες και λαοί, συμπεριλαμβανομένων και τών αρχαίων Ελλήνων! Μάλιστα, οι Χριστιανοί διέσωζαν συχνά, ακόμα και κτίρια και μνημεία που ΔΕΝ χρησιμοποιούσαν, ακόμα και ΕΙΔΩΛΑ(!!!), όταν αυτά ήταν καλλιτεχνήματα, και στόλιζαν την πόλη.

Σχετικά με τα συγγράμματα, ΔΕΝ κατέστρεφαν Φιλοσοφικά συγγράμματα, αλλά ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ, σαν την περίπτωση τών Εφεσίων, που μαρτυρείται και στην Αγία Γραφή. Κάτι δηλαδή, σαν να σκίσει ένας νεοκατήχητος Χριστιανός, τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ περιοδικά Αστρολογίας που είχε στη βιβλιοθήκη του! ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΕΣ περιπτώσεις καταστροφής συγγραμμάτων, είχαμε από Χριστιανούς. ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ βιβλία μαγείας. Τίποτα άλλο.

Στο θέμα τής καταστροφής τών ειδώλων, το θέμα είναι λίγο περιπλοκότερο. Και στο ζήτημα αυτό, οι Χριστιανοί είχαν εντολή από τους Αγίους τής Εκκλησίας, ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΞΕΝΑ ΞΟΑΝΑ. Μόνο τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ είδωλα, που λάτρευαν πριν γίνουν Χριστιανοί κατέστρεφαν, (και καλά έκαναν και είχαν κάθε δικαίωμα στα δικά τους είδωλα, τα οποία παραμπιπτώντος, ΤΟΤΕ ΔΕΝ είχαν αρχαιολογική αξία). Και όσα αγάλματα ήταν αριστουργήματα καλλιτεχνικής αξίας, εφ' όσον δεν αποτελούσαν πλέον αντικείμενα λατρείας, οι Χριστιανοί τα διέσωζαν ως στολίσματα τής πόλης τους. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν και εδώ ορισμένοι "θερμοκέφαλοι", που εκτός από τα δικά τους είδωλα, κατέστρεφαν και είδωλα ξένα, σε φανερές ή κρυφές επιθέσεις βανδαλισμού. Αυτό όμως ήταν ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ από τους Επισκόπους τής Εκκλησίας, και γινόταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ, γιατί δεν έδειχνε σεβασμό στην ελευθερία τών άλλων να λατρεύουν ξόανα, ή ό,τι άλλη ανοησία επιθυμούσαν. Γι' αυτό τέτοιες περιπτώσεις, ήταν επίσης σπάνιες, και γίνονταν κυρίως σε σπάνιες καταστάσεις ταραχών, μεταξύ ομάδων Χριστιανών και Παγανιστών, όπως η γνωστή στην Αλεξάνδρεια. Μάλιστα ήταν τόσο σπάνιες οι περιπτώσεις αυτές, που οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται, πώς είναι δυνατόν, ο Χριστιανικός λαός, που για 3 αιώνες υπέφερε τόσους διωγμούς από τους πιστούς τών δαιμόνων, να αντέξει στον πειρασμό, και να καταστρέψει ΤΟΣΟ ΛΙΓΑ αγάλματα τών ψευτοθεών τών βασανιστών του!

Αυτό που τελικά πρέπει να εντυπωσιάσει τον μελετητή τής ιστορίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ότι ΜΕΡΙΚΟΙ Χριστιανοί κατέστρεψαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ αρχαιοελληνικούς ναούς και είδωλα, αλλά ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΥΣ!!!

Φίλε μου Μ. Δ., όπως μπορείς να δεις περίτρανα στους 28 δεσμούς άρθρων (γεμάτων με ιστορικά και αρχαιολογικά ντοκουμέντα), έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, και ΟΧΙ όπως σου τα δαστρέβλωσαν οι Νεοπαγανιστές. Τώρα πλέον ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ την αλήθεια, και δεν είσαι πλέον δικαιολογημένος, να κατηγορείς τους Χριστιανούς για βανδαλισμούς που ΔΕΝ έκαναν.

 

6. Περί επανάστασης, Τουρκοκρατίας και Εκκλησιαστικής περιουσίας

 
Μ. Δ.: Καθώς και το γεγονός ότι στην περίοδο της επανάστασης του έθνους μας η Εκκλησία (δε μιλώ για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους της Εκκλησίας αλλά για την συνολική Εκκλησία) ήταν εναντίον των Επαναστατών διότι πολύ απλά είχε συμφέροντα από τους Τούρκους...

Ν. Μ.: Από πού και ως πού "στην περίοδο της επανάστασης του έθνους μας η Εκκλησία... ήταν εναντίον των Επαναστατών"; Μήπως σε παραπληροφόρησαν και εδώ; Δες λοιπόν τα σφάλματα τών διατυπώσεών σου, και τών εντυπώσεων που έχεις:

1. Μάθε λοιπόν κατ' αρχήν, ότι "Εκκλησία" ΔΕΝ είναι μόνο η ηγεσία, αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο λαός τών πιστών, που φανερώνεται ως Εκκλησία κατά τη στιγμή της Θείας Κοινωνίας. Συνεπώς, εφ' όσον αυτοί που επαναστάτησαν, ήταν οι Ρωμιοί τής Ελλάδος, και εφ' όσον οι Ρωμιοί τής Ελλάδος ήταν Χριστιανοί, η επανάσταση ήταν επανάσταση τών Χριστιανών τής Εκκλησίας. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία είναι αυτή που έκανε την επανάσταση, άρα δεν μπορείς να λες ότι δήθεν η "συνολική Εκκλησία ήταν εναντίον των Επαναστατών". Γιατί διαφορετικά, ποιος έκανε την επανάσταση, αν όχι ο λαός (και κλήρος μαζί) τής Εκκλησίας;

2. Πρέπει επίσης να ξέρεις, ότι κατά την Ελληνική επανάσταση, η έννοια τού "έθνους - κράτους" ήταν κάτι καινοφανές, και ο συνεκτικός δεσμός τών Ρωμιών ήταν Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.  Η ζωή τών υπόδουλων Ελλήνων στην Οθωμανική (και ΟΧΙ Τουρκική) αυτοκρατορία, ήταν οργανωμένη σύμφωνα με τις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ Κοινότητες, που είχαν ως εθνάρχες τους κληρικούς. Αυτοί  ήταν που ΔΙΕΣΩΣΑΝ την Ελληνική μας ταυτότητα, και όχι κάποια υποτιθέμενη "εθνική συνείδηση". Μόνο η Χριστιανική συνείδηση μας διαχώριζε από τους Οθωμανούς, και δευτερευόντως η γλώσσα, η οποία ήταν διαφορετική για άλλες Ρωμαίικες ομάδες, όπως οι Αλβανοί, οι Σέρβοι, κλπ. Συνεπώς, α) στην Εκκλησία χρωστάμε την επιβίωση τού λαού μας, και β) όταν χρησιμοποιείς για την περίοδο εκείνη, και για τους επαναστάτες, τη λέξη: "έθνος", πρέπει να καταλάβεις ότι η λέξη αυτή τότε ταυτιζόταν με τη λέξη: "Χριστιανός". Πώς λοιπόν είναι δυνατόν, οι Χριστιανοί να ξεσηκωθούν χάριν τής Χριστιανικής τους ελευθερίας, και να είναι... αντίθετοι από την επανάσταση που οι ίδιοι ξεκίνησαν;;;

Περισσότερα όμως για την έννοια τού "έθνους" τότε, δες το ακόλουθο άρθρο: Η ανιστόρητη διαμόρφωση της σύχρονης αντίληψης του έθνους

Σχετικά με τη διάσωση τού έθνους μας από την Εκκλησία, και με τον τρόπο που ήταν δομημένη η ζωή τών υπόδουλων προγόνων μας στις Εκκλησίαστικές Κοινότητες, δες τους ακόλουθους δεσμούς:

3. Μάθε επίσης, ότι η Εκκλησία τών Ρωμιών, ήταν διχασμένη μεταξύ δύο επιλογών: Α: Να επανασταστήσει και να κερδίσει δια της βίας την ελευθερία της από τους Μουσουλμάνους κατακτητές, ή Β: Να περιμένει κι άλλο, μέχρι κάποιος Χριστιανός να βρεθεί στην ηγεσία τής Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και έτσι να επαναληφθεί η ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ κατάκτηση τής αυτοκρατορίας από τους Χριστιανούς, όπως έγινε και με τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, εν μέσω μάλιστα σκληρότερων διωγμών. Συνεπώς, αφού υπήρχαν ΔΥΟ ΓΝΩΜΕΣ μεταξύ τών Χριστιανών, η ερώτησή σου που λέει: "(δε μιλώ για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους της Εκκλησίας αλλά για την συνολική Εκκλησία) ήταν εναντίον των Επαναστατών" είναι εντελώς εσφαλμένη, γιατί δεν έχει νόημα. Υπήρχαν και λαϊκοί και κληρικοί τής μίας ή τής άλλης άποψης. Και όταν λήφθηκε η απόφαση τής επανάστασης, αναγκάσθηκαν ΟΛΟΙ να βοηθήσουν, γιατί ήδη είχε ξεκινήσει η επανάσταση, και διαφορετικά θα χανόταν.

4. Είναι προφανές λοιπόν από τα λόγια σου, ότι όταν λες "Εκκλησία", εννοείς την ηγεσία τής Εκκλησίας, και όχι "την συνολική Εκκλησία" που γράφεις. Και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη, για το πόσο ΕΛΑΧΙΣΤΑ γνωρίζεις τη Χριστιανική πίστη, παρά τους συχνούς εκκλησιασμούς σου όταν ήσουν παιδί. Γιατί πώς είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι "υπήρξες πιστός Χριστιανός", όταν δεν γνωρίζεις καν, την έννοια τής Εκκλησίας, και την μπερδεύεις με τον κλήρο;

Εν πάση περιπτώσει, κατανοώντας τι θέλεις να πεις, προσπερνάω τα σφάλματα αντίληψης και διατύπωσης που έχεις στη σκέψη σου, και προχωράω να σου απαντήσω στο κατά πόσον ο Ορθόδοξος κλήρος, (η ηγεσία τής Εκκλησίας δηλαδή), ήταν υπέρ ή κατά της επανάστασης:

Όπως σου είπα, όχι μόνο μεταξύ τών λαϊκών, αλλά και μεταξύ τών κληρικών υπήρχε διαφωνία, για το αν έπρεπε να γίνει ή όχι η επανάσταση. Αλλά όταν έγινε, όλοι οι Χριστιανοί, σαν μια γροθιά, υποστήριξαν τον αγώνα. Και αυτό ισχύει ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Επειδή γνωρίζω τα παραμύθια και τις συκοφαντίες τών Νεοπαγανιστών, εναντίον τής Εκκλησίας, και εναντίον Ιεραρχών, και εναντίον του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε΄, (ιδιαίτερα σε σχέση με τον "στημένο" και ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ Αφορισμό τής Επανάστασης), σου λέω κατ' αρχήν ότι ο ίδιος ο Γρηγόριος ο Ε΄ βρισκόταν σε συννενόηση με τους επαναστάτες όπως θα δεις στους δεσμούς που θα σου δώσω. Και σε καλώ να δεις τα ντοκουμέντα τών ακόλουθων δεσμών:

Σε καλώ να διαβάσεις και τα ντοκουμέντα αυτά, για να δεις πόσο σε κορόϊδεψαν οι Νεοπαγανιστές για μία ακόμα φορά, και πόσο "απερίσκεπτα" τους πίστεψες, ενώ νόμιζες ότι "δεν δέχεσαι αυτά που σου "σερβίρουν" χωρίς σκέψη". Δες όμως, ως αυτό το σημείο τής απάντησής μας, πόσα ψέματα σε κλόνισαν από την αληθινή πίστη, προς δρόμους συκοφαντών και απατεώνων! Είναι μια ευκαιρία να μάθεις να ελέγχεις αυτά που σου λένε, από τις ίδιες τις πηγές, και όχι από διαστρεβλωτές τής ιστορίας.

 

Μ. Δ.: Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι την μεγαλύτερη περιουσία η Χριστιανική Εκκλησία την απέκτησε στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το πρόσφατο σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπενθυμίζει ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ που η δική μας Εκκλησία χρησιμοποιεί την περιουσία της.

Ν. Μ.: Προσωπικά δεν το γνωρίζω αυτό, δηλαδή κατά πόσον "η Χριστιανική Εκκλησία απέκτησε τη μεγαλύτερη περιουσία της στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας". Και θα ήταν ενδιαφέρον, (εφ' όσον έχεις τη σχετική ΙΣΤΟΡΙΚΗ μελέτη που σε έπεισε γι' αυτό), η οποία αποδεικνύει αυτό τον ισχυρισμό από της πηγές τής εποχής εκείνης, με τις απαραίτητες στατιστικές και τα έγγραφα τών σχετικών μετρήσεων, να μας την έστελνες, για να τη δημοσιεύσουμε κι αυτή. Αν πάλι δεν έχεις τέτοια μελέτη να μου στείλεις, θα με ενδιέφερε να μάθω τι σε έκανε τόσο σίγουρο γι' αυτό!

Θεωρώ ενδιαφέρον και χρήσιμο, το να μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε κάτι τέτοιο (αν πράγματι το έχεις), επειδή θα ήταν η καλύτερη απόδειξη, για το γεγονός ότι οι υπόδουλοι Ρωμιοί, εμπιστεύονταν τόσο την ηγεσία τής Εκκλησίας, που για να μην πέσει η περιουσία τους στα χέρια  τών Οθωμανών, προτιμούσαν να τη μεταβιβάζουν στην Εκκλησία. Γιατί εφ' όσον η Εκκλησία είναι ΟΛΟΙ οι Χριστιανοί, ό,τι ανήκει στην Εκκλησία, ανήκει στον λαό! Θα ήταν πολύ σημαντική μια τέτοια διαπίστωση, που θα έδειχνε αφ' ενός τον άρρηκτο δεσμό τών υπόδουλων Ρωμιών με την πίστη τους, ώστε να καθιστούν την Εκκλησία κληρονόμο τους, αφ' ετέρου την αυξανόμενη περιουσιακή ισχύ τής Εκκλησίας τών Ρωμιών στην Οθωμανική αυτοκρατορία, κάτι που θα δικαιολογούσε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση πολλών Ρωμιών, ότι και χωρίς αγώνα, η Οθωμανική αυτοκρατορία θα γινόταν στο τέλος Ρωμαίικη.

Βεβαίως, δεν αμφιβάλλω για το ότι θα υπήρχαν (όπως παντού και πάντα) και κλέφτες και απατεώνες, και καπηλευτές τής περιουσίας, και συναλλασσόμενοι με τον κατακτητή για ίδιον όφελος, κληρικοί και λαϊκοί. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία, γιατί οι όποιες παρανομίες βαρύνουν προσωπικά αυτούς που τις κάνουν, και όχι το λαό τής Εκκλησίας ως σύνολο Σώμα Χριστού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ευχάριστη και επιθυμητή, οποιαδήποτε αύξηση τής Εκκλησιαστικής περιουσίας, γιατί αυτό της δίνει περισσότερη δύναμη και δυνατότητες να ενεργεί υπέρ τών εχόντων ανάγκη, όχι μόνο Χριστιανών, αλλά κάθε ανθρώπου. Και η Εκκλησία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έτσι ενεργεί.

Σχετικά με την αναφορά σου στο Βατοπαίδιο τώρα:

Στο θέμα αυτό, η Νεοταξική παραπληροφόρηση, κάνει και πάλι το θαύμα της! Γιατί κατηγορείται η Ι. Μονή Βατοπαιδίου, ότι δήθεν καπηλεύθηκε την περιουσία τού λαού! Όμως δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη διαστρέβλωση τής πραγματικότητας απ' αυτό τον ισχυρισμό, επειδή:

1. Η Εκκλησία είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο λαός τών Χριστιανών.

2. Κάθε κανονική Ορθόδοξη Μονή, ανήκει στην Εκκλησία.

3. Άρα κάθε Μοναστική Περιουσία, είναι Εκκλησιαστική περιουσία.

4. Και αφού η Εκκλησία είναι ο λαός, άρα ολόκληρη η Εκκλησιαστική περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και τής Ι. Μονής Βατοπαιδίου, ανήκει στον λαό τής Εκκλησίας, δηλαδή σε όλους τους πιστούς βαπτισμένους Χριστιανούς.

5. Με δεδομένο το ότι η πλειονότητα τών Ελλήνων πολιτών είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, η περιουσία αυτή ανήκει στον Ελληνικό λαό!

Δηλαδή, κατηγορείται η Ι. Μονή Βατοπαιδίου από τους ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ, ότι δήθεν έκλεψε την περιουσία τού... λαού, επειδή αντάλλαξε την Κρατική περιουσία (που για αιώνες παραμένει ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ), με συμφέρουσα ανταλλαγή, χάριν τού... ΛΑΟΥ!!! Γιατί μη μου πεις, ότι το Ελληνικό Κράτος εκμεταλλεύεται την Κρατική περιουσία χάριν τού Ελληνικού Λαού! Πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστεύει κάτι τέτοιο! Στη χώρα μας υπάρχουν αμέτρητα στρέμματα ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ! Την έκταση τού Βατοπεδίου περίμενε δηλαδή το κράτος για να αξιοποιήσει χάριν τού λαού; Δεν είχε άλλη περιουσία να αξιοποιήσει;

Για να πούμε ότι "ο Ελληνικός λαός ζημιώθηκε" από την περιουσία που αντάλλαξε το κράτος με την Ι. Μονή Βατοπαιδίου, θα έπρεπε αυτή η περιουσία: α. να αποκτηθεί από άλλον, και όχι από τον ίδιο τον Ελληνικό Ορθόδοξο Λαό, (που ΕΙΝΑΙ ο ίδιος η Εκκλησία στη συντριπτική του πλειοψηφία), και β. το κράτος να είχε σκοπό να αξιοποιήσει την περιουσία αυτή χάριν τού Λαού, και να εμποδίσθηκε από την αλλαγή αυτή. Γιατί όταν δεν υπάρχει σχέδιο και πρόθεση αξιοποίησης, τότε προς τι ζημιωθήκαμε; Για κάτι που ΠΟΤΕ δεν θα αξιοποιούσε το κράτος, όπως ΠΟΤΕ δεν αξιοποίησε το μέγιστο μέρος τής υπόλοιπης περιουσίας του; Ποιους κοροϊδεύουν, πέρα από τους αφελείς;

Για όσους έχουν ακόμα τας φρένας τους, είναι προφανές ότι η Κρατική περιουσία, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, (όχι μόνο το τοπικό, αλλά και το ΔΙΕΘΝΕΣ), που τη νέμεται κατά τα συμφέροντα τών "εχόντων", και όχι τού λαού. Οι μόνοι που θα ζημιώνονταν από τις ανταλλαγές αυτές, θα ήταν όσοι ΤΩΡΑ θα επωφεληθούν από την περιουσία αυτή, για να αυξήσουν τα εταιρικά τους κεφάλαια! Και αυτός που τελικά ζημιώθηκε από την ακύρωση τών συμβολαίων, είναι ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός, που ΕΧΑΣΕ την Εκκλησιαστική αυτή περιουσία, η οποία θα στήριζε χιλιάδες χιλιάδων φτωχούς, από την αξιοποίησή της.

Δεν εξετάζω εδώ, κατά πόσον ήταν νομότυπη ή πονηρή η διαδικασία ανταλλαγής. Πιθανόν πράγματι να υπήρχαν παρατυπίες στον τρόπο τής ανταλλαγής. Δεν είμαι ούτε νομικός, ούτε δικαστής. Εγώ μένω στην ουσία, και όχι στη νομοτυπία. Το αν κάτι είναι νομικά σωστό ή όχι, δεν είμαι σε θέση να το κρίνω εγώ. Εγώ κρίνω μόνο την ουσία, που είναι ότι εγώ, και ΟΛΟΙ οι Έλληνες, χάσαμε από την ακύρωση τών ανταλλαγών, ενώ τα ΜΜΕ, με την συνεπικουρία τών εχθρών τής Εκκλησίας, (δηλαδή τών εχθρών ΜΑΣ), προσπαθούσαν φιλότιμα να μας πείσουν ότι... κερδίσαμε, επειδή τελικά κέρδισαν οι κεφαλαιούχοι που θα μοιράσουν μεταξύ τους τα κεφάλαια αντί για τη Μονή!

Θα μου πεις, ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες μέλη τής Εκκλησίας, άρα, έστω και αυτοί οι λίγοι που δεν είναι Χριστιανοί, θα ζημιώνονταν, αν μια περιουσία περνούσε στα χέρια τής Εκκλησίας με ελάχιστα χρήματα για το κράτος. Αλλά αυτό θα ίσχυε ΜΟΝΟ αν μιλάμε για τους μεγαλομετόχους, που πλέον θα τσεπώσουν τις επενδύσεις τού "περιουσιακού φιλέτου" που αναγκάσθηκε να επιστρέψει η Μονή. Αλλά πόσοι νομίζεις ότι είναι αυτοί;

Εκτός από αυτούς τους ελαχίστους κεφαλαιούχους όμως, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι, ακόμα και αυτοί που ΔΕΝ είναι Χριστιανοί, στην πραγματικότητα χαμένοι βγαίνουν! Όχι μόνο για πνευματικούς λόγους, επειδή αντιτίθενται στην Εκκλησία τής Σωτηρίας. Δεν το εξετάζω αυτό. Εδώ μιλάω για καθαρά υλικό κέρδος, (γιατί γι' αυτό μιλάμε τόση ώρα). Και ο λόγος είναι ότι ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ Η Ι. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, χρησιμοποιεί τα χρήματα που κερδίζει σε ένα τεράστιο Οικονομικό πρόγραμμα υπέρ τών συνανθρώπων μας, όχι μόνο τών Χριστιανών, ούτε μόνο τών Ελλήνων, αλλά ΚΑΘΕ ανθρώπου που έχει ανάγκη.

Αυτό που ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ τα ΜΜΕ και οι κορώνες τών εχθρών τής Εκκλησίας, είναι ότι από τα επίσημα έγγραφα τής Μονής, η Ι. Μονή Βατοπαιδίου ξοδεύει τεράστια ποσά από τα κέρδη της για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κάθε χρόνο περίπου 2.000.000 ευρώ διατίθενται για υποτροφίες, βοήθεια σε φτωχές οικογένειες, αρρώστους και φυλακισμένους, κατασκηνώσεις και ιδρύματα, εκκλησιαστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Αφρική και σε Μοναστήρια και εκκλησιαστικούς οργανισμούς στην Αμερική. Το πρώτο μεγάλο έργο τής Μονής είναι σε εξέλιξη: γηροκομείο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Εκτός από την προσπάθεια αυτή, πρέπει να τονισθεί ότι το Βατοπαίδι έγινε κοινόβιο το 1990 και κλήθηκε να αναστηλώσει τα 35.000 τετρ. μέτρα του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής που χρονολογείται από τον 10 αιώνα, έχει την ευθύνη για την αναστήλωση ιερών σκητών και κελλιών άλλα 30.000 τετρ. μέτρα. Επίσης, να συντηρήσει και να διασώσει τα ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας κειμήλια, την συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού περιβάλλοντος χώρου της Μονής και την παροχή δωρεάν φιλοξενίας και σίτισης 25.000 επισκεπτών κάθε χρόνο.

Ρωτάω λοιπόν: Άραγε οι εκατομμυριούχοι που θα ωφεληθούν τώρα από τα "φιλέτα" που έχασε η Ι. Μονή, τι φιλανθρωπικές δαπάνες θα κάνουν με τα χρήματα αυτά;

Ποιος ζημιώθηκε λοιπόν; Και ποιος θα κέρδιζε, αν η Ι. Μονή κρατούσε την περιουσία τής ανταλλαγής; Πότε ανήκει η περιουσία στον λαό; Όταν την έχει το κράτος αναξιοποίητη, ή για "ημετέρους" μεγαλοκεφαλαιούχους, ή όταν την έχει και την αξιοποιεί η Εκκλησία υπέρ τού Λαού;

Επαναλαμβάνω, ότι δεν εξετάζω εδώ τη νομοτυπία τού θέματος, ή την Χριστιανικότητα τών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά την ουσία, που είναι το πότε η περιουσία ανήκει στον Λαό, και πότε όχι, και το αν η Εκκλησία βοηθάει αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτά τα δύο είναι τα αληθινά ζητούμενα, και όχι το τι έκανε ο Α ή ο Β Ηγούμενος, ή αν το έκανε με νόμιμο ή με Χριστιανικό τρόπο ή όχι. Το κατά πόσον νομότυπος ή όχι ο τρόπος που αποκτήθηκαν κάποια τμήματα τής περιουσίας αυτής το αφήνω στους νομικούς, και δεν επηρεάζουν προσωπικές ενέργειες τη Σύνολη Εκκλησία. Και αφήνω στον Θεό την κρίση, στο αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση τού κεφαλαίου τής Ι. Μονής Βατοπαιδίου ήταν Καπιταλιστικές και αντιχριστιανικές. Ο μόνος Κριτής τών πράξεων και τών προθέσεων τού κάθε πιστού και τού κάθε Ηγουμένου είναι ο Θεός. Γι' αυτό παραπέμπω για περισσότερα επ' αυτού στο σχετικό μας άρθρο.

Τελειώνω λοιπόν και αυτό το δεύτερο μέρος τής απάντησής μου, απαντώντας στην εξής πρότασή σου: "Το πρόσφατο σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπενθυμίζει ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ που η δική μας Εκκλησία χρησιμοποιεί την περιουσία της".

Πράγματι! Τα 2.000.000 ευρώ που ξοδεύει κάθε χρόνο για τους φτωχούς (ανεξαρτήτως εθνότητας ή θρησκείας) το Βατοπαίδι, τα 5.000.000 ευρώ που δαπανά αυτή τη στιγμή για κατασκευή Γηροκομείου, τα πολιτισμικά έργα στα οποία αναλώνεται για τη διάσωση τής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, και η σίτιση 25.000 επισκεπτών κάθε χρόνο, που φιλοξενεί, είναι ξεκάθαρη απόδειξη για το υπέροχο και πλατύ φιλανθρωπικό έργο τής Εκκλησίας, ακόμα και στις πιο "σκανδαλώδεις" μονές της! Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται, και ο πλέον δύσπιστος; Πρέπει να είναι κάποιος εντελώς πωρωμένος, για να μη δει το ρόλο τής Εκκλησίας στη ζωή μας, και τον άρρηκτο δεσμό τών μοναστηριών μας με τον Λαό, χάριν του οποίου διατηρεί και δαπανά η Εκκλησία την περιουσία της.

 

Το μόνο που αναρωτιέμαι, είναι: ΕΣΥ, πόσο δικαιολογημένα χρησιμοποιείς φράσεις όπως: "η δική μας Εκκλησία", για την Εκκλησία στην οποία γεννήθηκες και βαπτίσθηκες μεν, αλλά που τόσο εύκολα και αδιαμαρτύρητα, άφησες να συκοφαντηθεί στην καρδιά σου, με τόσα ψεύδη από τους απατεώνες τού Νεοπαγανισμού;

Όμως έχουμε πολλά ακόμα να πούμε, στο Τρίτο Μέρος τής απάντησής μου στην επιστολή σου, που θα ακολουθήσει το συντομότερο.

 

Ακολουθεί το 3ο Μέρος τής απάντησής μας

Δημιουργία αρχείου: 1-7-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 6-7-2009.

ΕΠΑΝΩ