Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αρχαιολογικά

Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα στη Γαλιλαία * Ισχυροποίηση της Βιβλικής χρονολογίας της βασιλείας του Σολομώντα με C14 * Σπίτι από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Ναζαρέτ * Η πτώση τής Ιεριχώ * Βρέθηκε κυβερνητικό κτίριο του Δαυίδ * Χρονολογήσεις με C14 επιβεβαιώνουν τον καιρό του Σολομώντα * Αρχαίος σφραγιδόλιθος που ανήκε στην Βασίλισσα Ιεζάβελ * O Πύργος τής Βαβέλ. Ιστορική έρευνα για τα Ζιγκουράτ * Ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική ακρόπολη στη καρδιά της Ιερουσαλήμ * Η λίμνη που μετατρέπει τα θύματά της σε στήλες άλατος

Αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι ανακαλύφθηκε

σε νησί στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Πηγή: https://news.sky.com

 

 

Φωτογραφία: Nasser Muhsen Bin Tooq/Τμήμα Αρχαιολογίας και Τουρισμού της Umm al-Quwain μέσω AP

 

Η τοποθεσία, στο νησί Siniyah στο Umm Al Quwain, ρίχνει νέο φως στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού κατά μήκος των ακτών του Περσικού Κόλπου. Πιστεύεται ότι η τοποθεσία μπορεί να χρονολογείται ήδη από τα χρόνια πριν το Ισλάμ εξαπλωθεί στην Αραβική Χερσόνησο.

 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι σε ένα νησί στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η τοποθεσία, πάνω στο νησί Siniyah που αποτελεί τμήμα του αμμώδους σεϊχάτου του Umm Al Quwain, ρίχνει νέο φως στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού κατά μήκος των ακτών του Περσικού Κόλπου.

Πιστεύεται πως η τοποθεσία πιθανόν να χρονολογείται ήδη από τα χρόνια πριν την εξάπλωση του Ισλάμ στην Αραβική Χερσόνησο.

Η χρονολόγηση με άνθρακα των δειγμάτων που βρέθηκαν στα θεμέλια της Μονής χρονολογούνται μεταξύ των αρχών του 6ου έως τα μέσα του 7ου  αιώνα μ.Χ.

Αν και οι ρίζες του Ισλάμ βρίσκονται και πιο παλαιά, οι μελετητές συνήθως χρονολογούν την άνοδο του Ισλάμ στον 7ο αιώνα μ.Χ..

Ανακοινώνοντας το εύρημα την Πέμπτη, οι επίσημοι είπαν πως η κάτοψη του χώρου υποδηλώνει πως οι πρώτοι χριστιανοί πιστοί προσεύχονταν μέσα σε ένα Ναό με ένα μόνο διάδρομο.

Τα δωμάτια μέσα στον χώρο φαίνεται να περιέχουν κολυμβήθρα βαπτίσματος, επίσης  βρίσκεται και φούρνος για το ψήσιμο ψωμιού ή πρόσφορων για τις τελετές Θείας Κοινωνίας. Επίσης, ένας σηκός πιθανότατα να περιείχε Αγία Τράπεζα καθώς και κάποια εγκατάσταση για τον οίνο της Θείας Μεταλήψεως.

Δίπλα στο μοναστήρι βρίσκεται ένα δεύτερο κτίριο με τέσσερα δωμάτια, πιθανότατα γύρω από μια αυλή - πιθανώς η οικία ενός ηγούμενου ή ενός επισκόπου στην πρώιμη Εκκλησία.

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο μοναστήρι που βρέθηκε στα Εμιράτα, το οποίο χρονολογείται έως και πριν από 1.400 χρόνια - πολύ πριν οι ερημικές εκτάσεις γεννήσουν μια ακμάζουσα βιομηχανία πετρελαίου που οδήγησε σε ένα ενοποιημένο έθνος και έδρα των πολυώροφων πύργων του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι. .

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει το πρώτο χριστιανικό μοναστήρι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο νησί Sir Bani Yas, σήμερα ένα φυσικό καταφύγιο και τοποθεσία πολυτελών ξενοδοχείων στα ανοικτά των ακτών του Άμπου Ντάμπι, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Ομοίως χρονολογείται και αυτό στην ίδια περίοδο με το νέο εύρημα στο Umm Al Quwain.

Ο Timothy Power, αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος βοήθησε στην εξέταση του πιο πρόσφατου ευρήματος, το περιέγραψε ως μια «πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη».

Τα δύο μοναστήρια είχαν χαθεί στην Ιστορία μέσα στην άμμο του χρόνου, καθώς οι μελετητές πιστεύουν πως οι Χριστιανοί σιγά-σιγά ασπάστηκαν το Ισλάμ καθώς αυτή η πίστη γινόταν πιο διαδεδομένη στην περιοχή.

Δημιουργία αρχείου: 21-11-2022.

Τελευταία μορφοποίηση: 21-11-2022.

ΕΠΑΝΩ