Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα

Το αποκρυφιστικό ξεκίνημα τής Σκοπιάς * Μάρτυρες του Ιεχωβά - Διαγγελείς της Βασιλείας του Θεού: Ένα βιβλίο ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ τής ιστορίας τής Σκοπιάς * Πίνακας ψευδοπροφητειών της Σκοπιάς για το τέλος * Πώς ο Θεός εκθέτει τους ψευδοπροφήτες * Ρώσσελ και Μπάρμπουρ * Η σκλήρυνση τού Κυβερνώντος Σώματος τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά το 1978 * Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι Βιβλίο του Όλοφ Γιόνσον για το 607 π.Χ.

Βιβλική και "Φιλόδικη" Εταιρεία Σκοπιά:

Τα Κρίσιμα Χρόνια 1975-1979

Από: Ράνταλ Ουώτερς

 

Το πιο κάτω άρθρο μας το έχει παραχωρήσει ο Ράνταλ Ουώτερς και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί μας ρίχνει φως στο τι έγινε την περίοδο του 1979-80 στο Μπέθελ όταν ο Όλαφ Γιόνσον έφερε αδιάσειστες αποδείξεις στο Κυβερνών Σώμα για την εσφαλμένη ημερομηνία της καταστροφής της Ιερουσαλήμ το 607 π.Χ. Το 607 π.Χ. είναι βασική δογματική χρονολογία για την Σκοπιά που οδηγεί στο 1914 την δήθεν αόρατη  επάνοδο του Ιησού Χριστού και την επιθεώρηση που έκανε το 1918 όπου διάλεξε την Σκοπιά σαν την μόνη θρησκεία που έκανε το θέλημα του στην γη. Όταν αυτή η πληροφορία ήρθε στην προσοχή ορισμένων μελών της οικογένειας του Μπέθελ την περίοδο 1979-80, και κάποιοι μοιράστηκαν αυτές της πληροφορίες με άλλους, είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών από το Κυβερνών Σώμα για να σιωπήσει όσους γνώριζαν τα πραγματικά γεγονότα.

Ο Κάρολος Ρώσσελ  θα έμενε άναυδος αν μπορούσε να δει την εξέλιξη και το μέγεθος της οργάνωσης που ίδρυσε το 1879.  Από τους λίγους οπαδούς που είχε η Σκοπιά τότε, αναπτύχθηκε ραγδαία και ειδικά την δεκαετία του 1970. Πριν το 1900 με κυκλοφορία 6000 αντιτύπων του περιοδικού Σκοπιά, τώρα έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια το τεύχος και άλλα τόσα το Ξύπνα. Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης;.

Ένα είναι το ελκυστικό πακέτο που προσφέρουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Προσφέρουν στους οικοδεσπότες αιώνια ζωή σε παράδεισο στη γη και μπορούν να παραθέσουν εδάφια από την Αγία Γραφή για να το αποδείξουν. Προσφέρουν γραφική μελέτη στα ενδιαφερόμενα άτομα και χρησιμοποιούν για την μελέτη αυτή έντυπα της Εταιρείας Σκοπιάς, όπως το Γνώση που οδηγεί στην αιώνια ζωή, καθώς η Αγία Γραφή παρουσιάζεται με απλοϊκό τρόπο και δίνει απαντήσεις που άλλες θρησκείες υποτίθεται ότι αδυνατούν να απαντήσουν. Το νεοενδιαφερώμενο άτομο είναι τώρα έτοιμο να προκαλέσει τους συγγενείς και τους φίλους του, στα παραδοσιακά τους θρησκευτικά πιστεύω. Οι φίλοι και συγγενείς παίρνουν μια αμυντική στάση καθώς το πιστεύω τους μοιάζει να απειλείται. Ο νέος προσήλυτος προειδοποιείται ότι η οικογένειά του θα του εναντιωθεί σύμφωνα με το Α΄ Πέτρου δ: 4. Ξαφνικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα γίνονται ειδωλολατρικές εορτές που απαγορεύεται να συμμετάσχει. Ο χαιρετισμός της σημαίας και οι μεταγγίσεις αίματος είναι ενάντια στους κανονισμούς ακόμα και αν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μέσα σε έξι μήνες η ζωή του ατόμου μεταμορφώνεται τόσο ραγδαία, που δεν αναγνωρίζεται πια από τους πρώην φίλους του 

Όμως στην αρχή ακόμα και ο Ρώσσελ ήταν εναντία στο να οργανώσει την θρησκεία του, όπως ανέφερε στη Σκοπιά 1895 σελ. 216 (επίσης 1894 σελ. 384 & 1893 σελ. 266). Περί αυτού ανέφερε:

" Η ενότητα της πρώτης εκκλησίας βασίζονταν στο απλό ευαγγέλιο που ήταν δεμένο με την αγάπη, έδωσε τόπο στα δεσμά της Ρωμαϊκής  Εκκλησίας και του Παπικού συστήματος, και το ευαγγέλιο που κήρυξαν ο Παύλος και οι Απόστολοι θάφτηκε κάτω από τους πάπες και τα συμβούλιά τους. Κάθε προσπάθεια μετασχηματισμού όπως ο Προτεσταντισμός αποτύγχανε και τελικά γίνονταν το ίδιο άπληστοι όπως αυτοί από τους οποίους αποσπάστηκαν." -Σκοπιά, Σεπτ. 1893, σελ. 1572.

 

Γιατί οι Οργανώσεις δεν δουλεύουν -

 

"...έχουμε τονίσει επανελειμμένα την τάση των Χριστιανών για ενότητα, δείχνοντας ότι τέτοια ενότητα έχει προλεχθεί από την Γραφή. Αλλά αυτό αν και φαίνεται να είναι καλό τελικά θα καταλήξει σε κακό γιατί θα είναι μηχανική ενότητα αντί για ενότητα που προέρχεται από την καρδιά. "-Σκοπιά, Μαρτ. 1893, σελ. 1504.

 

Οι "Σπουδαστές της Γραφής," (όπως ονομάζονταν τα πρώτα χρόνια), μπορούσαν να παρευρεθούν σε άλλες εκκλησίες και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τώρα εκατόν χρόνια μετά, η Σκοπιά είναι αγνώριστη από τες αρχικές της ρίζες, έχοντας 6,5 εκατομμύρια μέλη και τεράστια ακίνητη περιουσία, μετοχές σε κερδοφόρες εταιρείες όπως την Rand Cam που κατασκευάζει μηχανές πολεμικών αεροπλάνων. Η Σκοπιά είναι μια μεγάλη βιομηχανία που βρίσκεται στην λίστα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της Νέας Υόρκης στον αριθμό 32. Την ίδια στιγμή σφραγίζει καλά στους έξω που έχει άλλες επενδύσεις, καθώς και την εσωτερική πολιτική της.

 

 

 Σκελετοί Στο Ντουλάπι

Στα μέσα της δεκαετίας του 70, μερικά μέλη της Σκοπιάς άρχισαν να αμφισβητούν το χρονολογικό τους σύστημα, τους περίφημους: "Καιρούς τών Εθνών". Τα προβλήματα άρχισαν όταν κάποιοι διορίστηκαν να γράψουν τον τόμο: "Βοήθημα Γραφικής Κατανόησης", το γνωστό στα Αγγλικά: "Aid To Bible Understanding", ένα λεξικό με Γραφικούς όρους για τους Μάρτυρες. Στην έρευνα για τις έσχατες ημέρες, τα ιστορικά γεγονότα απέδειξαν ότι η δογματική τους ημερομηνία 1914 που υποτίθεται ότι ήρθε αόρατα ο Χριστός δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η αρχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η ημερομηνία βγαίνει από μια σειρά πολύπλοκων, αναπόδεικτων και αυθαίρετων υπολογισμών, μετρώντας 2520 χρόνια από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 607 π.Χ που φτάνει στο έτος 1914 μ.Χ.  Αλλά το ρολόι μας δείχνει τα εξής. Σύμφωνα με όλα τα ιστορικά γεγονότα η Ιερουσαλήμ καταστράφηκε το 587-586 π.Χ. 20 χρόνια μετά την ημερομηνία της Σκοπιάς. Αλλά δεν βρήκαν καμιά γραφική βάση για τα 2520 χρόνια των "Καιρών των Εθνών". Οι ημερομηνίες και ιδέες του Ρώσσελ βασίζονταν σε ιστορικές ανακρίβειες, καθώς και στην Πυραμιδολογία που αντέγραψε από τον Μίλλερ. Ένα παλιρροιακό κύμα ξεκίνησε μέσα στην Οργάνωση που ήταν αναπόφευκτο.  Όσο καλή και αν ήταν η ασφάλεια, το φράγμα δεν θα άντεχε και θα έσπαζε. Η διαρροή ξεκίνησε στα μέσα του 70 και έσπασε το 1980.

 

Οι περισσότεροι Μάρτυρες δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της ημερομηνίας του 1914 στο δογματικό και οργανωτικό τους οικοδόμημα. Αν και στην αρχή πίστευαν ότι η αόρατη παρουσία του Ιησού έλαβε χώρα το 1874 και το 1914 θα ερχόταν το τέλος του κόσμου, οι σύγχρονοι Μάρτυρες έχουν πιστέψει ότι το 1914 είναι η αόρατη παρουσία αν και αυτό δεν είχε επίσημα ανακοινωθεί μέχρι το  1929 Το Κυβερνών Σώμα εξήγησε στους Μάρτυρες ότι η αόρατη παρουσία του Χριστού το 1914 έφερε και τον καθαρισμό στην Οργάνωση  που διάρκεσε για 3 ½ χρόνια και τελικά αφού Ο Χριστός έκρινε την Οργάνωση και τελικά τους διάλεξε το 1918 σαν τον "πιστό και φρόνιμο δούλο"  για να καθοδηγεί την ανθρωπότητα στις Γραφικές αλήθειες του Θεού στης έσχατες ημέρες. Αυτή ήταν και η χρονιά της αόρατης αρπαγής όπου οι αποθανόντες Μάρτυρες (συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων Χριστιανών) αναλήφθηκαν στους ουρανούς. Ολόκληρη η ιδέα για τη "μοναδική οργάνωση του Θεού" στηρίζεται στην ακρίβεια της χρονολογίας του 1914.

Και όχι μόνο αυτό. Η επιλογή ακόμη μίας τάξης Χριστιανών, αυτών που θα ζήσουν στην γη αλλά δεν θα ήταν γεννημένοι από το Πνεύμα, βασίζεται στην ημερομηνία του 1914. Το έτος 1935 ο Πρόεδρος της Σκοπιάς Ιωσήφ Ρόδερφορδ προσπαθούσε να εξηγήσει το γεγονός γιατί τόσοι πολλοί έρχονταν στην Οργάνωση, ενώ η Γραφή (βάση της δικής του διαστρεβλωμένης κατανόησης) μιλούσε μόνο για 144,000 που πάνε στον ουρανό για να κυβερνήσουν με τον Χριστό. Άρχισε να ερευνά την Αποκάλυψη  και το εδάφιο ζ: 13-17 του έλυσε το πρόβλημα και μάλιστα κατάφερε με ένα σπάρο να πιάσει 2 τρυγόνια!!! Να λύσει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε με τις τοπικές εκκλησίες με στόχο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο τους.

Μέχρι το 1935 η υπηρέτες εκκλησιών όπως λέγονταν τότε οι πρεσβύτεροι είχαν εκλεγεί από τα μέλη των εκκλησιών, και πολλοί ασκούσαν μεγάλο έλεγχο στις εκκλησίες που ανήκαν, κάτι που δεν το ήθελε ο αυταρχικός Ρόδερφορδ. Έτσι οι "πρεσβύτεροι" του εδαφίου 13 ταυτίστηκαν με τους 144,000 (αντιπροσωπευόμενοι από το Διοικητικό Συμβούλιο), και όχι τους εκκλησιαστικούς επισκόπους. Ο όρος "πρεσβύτερος" εγκαταλείφθηκε, και όλοι οι υπηρέτες εκκλησιών έχασαν τις θέσεις τους. Αυτοί που ξαναδιορίστηκαν ονομάζονταν τώρα "συντροφικοί υπηρέτες." Φυσικά και ο τρόπος επιλογής τους γινόταν απευθείας από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό σήμαινε ότι πολλοί υπηρέτες εκκλησιών δεν ξαναδιορίστηκαν, και ο Ρόδερφορδ απέκτησε τον πλήρη έλεγχο αφού αυτός ουσιαστικά τους διόριζε.

Πολλοί πρώην υπηρέτες δεν δέχτηκαν αυτόν τον αυταρχισμό και έφυγαν από την οργάνωση παίρνοντας πολλούς από μαζί τους.  Σύμφωνα με τον Ρόδερφορδ φαινόταν καθαρά ο διαχωρισμός της τάξης των 144,000 και του Μεγάλου Πλήθους με την ερμηνεία που δίνει τώρα στο Αποκ. ζ: 7-13. Ερμήνευσε το εδάφιο με τον εξής τρόπο: Αφού οι Πρεσβύτεροι ρωτούν, "Ποιοι είναι το μεγάλο πλήθος;" και ο Ιωάννης λέει στους πρεσβυτέρους "Εσείς γνωρίζετε ποιοι είναι" οι πρεσβύτεροι (οι 144,000 που αντιπροσωπεύονται από τον Ρόδερφορδ και το Διοικητικό του Συμβούλιο) μπορούν κάλλιστα να αποφασίσουν στο ποιοι είναι αυτοί! Ο Ρόδερφοντ τους ορίζει σαν μια τάξη πιστών Χριστιανών που δεν είναι γεννημένοι από το Πνεύμα που θα κληρονομήσει την γη, ζώντας κάτω από την αιώνια κατεύθυνση των 144,000 "χρισμένων", έχοντας το πλήρη δικαίωμα ζωής μετά τα 1000 χρόνια που θα δοκιμαστούν και θα καθαριστούν.

Η αναγκαιότητα της αντιπροσώπευσης του Κυβερνώντος Σώματος τονίστηκε από την επιπρόσθετη λογίκευση ότι (1) η Αγία Γραφή γράφτηκε μόνο για τους "Χρισμένους Χριστιανούς" που θα πάνε στον Ουρανό για να είναι με τον Χριστό οι οποίοι έχουν το Άγιο Πνεύμα (Α΄ Ιωάν. β: 20,27), και (2) το "μεγάλο πλήθος" δεν μπορεί να λάβει μέρος στην καινούργια διαθήκη και να έχει τον Χριστό σαν Μεσίτη του. Έτσι κάποιος εύκολα μπορεί να συμπεράνει ότι η Αγία Γραφή δεν γράφτηκε για αυτούς και θα ήταν υποταγμένοι να πιστεύουν τις ερμηνείες του Κυβερνώντος  Σώματος όποιες και αν ήταν αυτές σαν "νέο φως" και "τροφή στον κατάλληλο καιρό" (βλέπε The Watchtower, Oct. 1, 1967, p. 587).

Το Α΄ Ιωάν. β: 27 που λέει ότι δεν έχετε ανάγκη να σας διδάξει άνθρωπος, αλλά το Άγιο Πνεύμα του Χριστού σας διδάσκει σε όλα τα πράγματα δεν εφαρμόζεται σε αυτούς.  Την πιθανότητα το Άγιο Πνεύμα να ενεργεί στην ζωή τους και να έχουν σχέση με τον Χριστό, τους την πήρε η Σκοπιά (Ιωάννης ιδ: 15-27). Το Κυβερνών Σώμα είναι καθαρά μια `κληρική τάξη'  όπου η αλήθεια έρχεται από το Μπρούκλιν και όχι από το Άγιο Πνεύμα.

Έτσι τώρα κατανοούμε την σημασία του έτους 1914. Αν είναι λάθος, τότε λάθος είναι και το 1918 και το 1935. Αν το 1914 είναι λάθος τότε ο Χριστός δεν εμφανίστηκε αόρατα εκείνο το έτος, και το 1918 δεν διόρισε την Σκοπιά σαν τον εκπρόσωπο του στην γη, και από το 1935 δεν υπάρχουν δύο τάξεις Χριστιανών, αφού όλοι πρέπει να γεννηθούν από το Πνεύμα (Ιωάννης γ: 3,5,7), όλοι πρέπει να λαμβάνουν το ψωμί και κρασί δηλαδή την Θεία Κοινωνία (Ιωάννης ς: 53,54) και όλοι πρέπει να έχουν τον Χριστό σαν το Μεσίτη τους και όχι μια ανθρωποποίητη οργάνωση (Α΄ Τιμ. β: 5).

 

Αρχίζουν τα Προβλήματα

Τα προβλήματα άρχισαν το 1965 περίπου, όταν ο 3ος Πρόεδρος της Σκοπιάς Νορρ θέλησε να τυπώσει ένα Γραφικό λεξικό γνωστό με στα αγγλικά Aid To Bible Understanding. Στην αρχή ο Ρέι Φρανς ο ανιψιός του 4ου Προέδρου Φρέντερικ Φρανς διορίστηκε για να συλλέξει δεδομένα γι' αυτήν την εργασία. Αργότερα τέσσερις ακόμα άνδρες διορίστηκαν για την συγκεκριμένη  εργασία σχηματίζοντας μια επιτροπή από πέντε άτομα. Δύο από αυτούς ο Ρέι Φρανς και ο Λιμμαν Σουίνγκλ έγιναν μέλη του Κυβερνώντος Σώματος. Ο Έντουαρτ Ντάνλοπ εκπαιδευτής στην σχολή Γαλαάδ ερευνούσε και αυτός υλικό για αυτό το θέμα.

Στο βιβλίο του Κρίσης Συνείδησης (σελ. 20-27) ο Ρέι Φρανς αναφέρει για την έρευνα που έλαβε χώρα για το 1914 και τους "Καιρούς των Εθνών," τα  2520 χρόνια από το 607 π.Χ. Ο Φρανς αναφέρει πως έστειλε τον γραμματέα του (Κάρολο Πλοέγκερ) να επισκεφτεί τις βιβλιοθήκες στην Νέα Υόρκη και να βρει ιστορικές αποδείξεις για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 607 π.Χ. Όμως δεν βρήκε καμιά απόδειξη που να στηρίζει αυτή την ημερομηνία σε αντίθεση με την στήριξη που είχε το 587-586 π.Χ. Αργότερα το 1977 ένας Σουηδός πρεσβύτερος έστειλε μεγάλο όγκο αποδείξεων, βασισμένων σε σφηνοειδή γραφές (πάνω από 10,000) που βρέθηκαν στην Μεσοποταμία την εποχή της αρχαίας Βαβυλώνας που υποστηρίζουν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ 20 χρόνια αργότερα δηλαδή το 587 π.Χ. Ο Φρανς αναφέρει ότι στο βιβλίο Βοήθημα (Aid book και στο κεφάλαιο: χρονολογία), σε αρκετή έκταση προσπαθούσε να υποβαθμίσει την Βαβυλωνιακή Χρονολογία και την αξιοπιστία των αρχαιολογικών ανακαλύψεων με στόχο φυσικά να προστατέψουν το 607 π.Χ. για να μην χάσουν το 1914. Ο Φρανς πήγε ταξίδι στο Πανεπιστήμιο Brown που βρίσκεται στο νησί  Rhode για να πάρει συνέντευξη από τον καθηγητή Αβραάμ Σαχς ειδικό για αρχαίες σφηνοειδείς γραφές. Ούτε μια πιθανότητα δεν υπήρχε να στηρίξουν το 607 π.Χ. Όμως ο Φρανς αναγκάστηκε να γράψει ένα άρθρο στο λεξικό Aid  χωρίς να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα καθώς το Κυβερνών Σώμα αρνήθηκε να ξανασκεφτεί το θέμα.

 

Ένας Σουηδός πρεσβύτερος αποκόπηκε γιατί μίλησε σε άλλους σχετικά με την ανακάλυψη του για το λάθος της χρονολογίας του 1914. Αργότερα έγραψε ένα βιβλίο βασισμένο στις επιστολές που έστειλε στην Σκοπιά για την σοβαρή ανακάλυψη του.

 

Υπό αυτή την απειλή το Κυβερνών Σώμα έπρεπε να διασφαλίσει τον έλεγχο του, για αυτό άρχισε να αλλάζει την δομή της Οργάνωσης δίνοντας περισσότερη δύναμη σε ορισμένα μέλη του Σώματος που δεν θα επέτρεπαν σε κανένα να υποσκάψει την θέση τους υπό το φως αυτών των καταστροφικών αποδείξεων. Η διαρροή σφραγίστηκε επίσημα απαγορεύοντας κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα του 607, όμως μερικοί μέσα στο Μπέθελ είχαν ακόμη ερωτήσεις για αυτό το θέμα. Πολύ λίγοι γνώριζαν το θέμα στο Μπέθελ εκείνο τον καιρό, όμως αυτοί οι λίγοι το έκαναν γνωστό σε όσους τους ρωτούσαν.

 

Το 1979 τα στοιχεία έγιναν γνωστά στην Ισπανική κοινότητα της Νέας Υόρκης και έγινε αντιληπτό από το Κυβερνών Σώμα το 1980 την περίοδο της ανάμνησης. Όσοι τόλμησαν να μιλήσουν σύρθηκαν σε ειδικές επιτροπές  σε απομονωμένα μέρη του εργοστασίου της Σκοπιάς στην Οδό 117 Άνταμς σε δίκες τύπου Ιεράς Εξέτασης που διάρκεσαν αρκετές ώρες. Οι Κρις και Νόρμα Σάντσεζ που βοήθησαν στην μετάφραση της Ισπανικής Μετάφρασης Νέου Κόσμου από τα Αγγλικά στα Ισπανικά και που έζησαν στο Μπέθελ υπηρετώντας πιστά την Οργάνωση για αρκετά χρόνια, κατηγορήθηκαν για "συνωμοσία εναντίον της Οργάνωσης". Χαρακτηρίστηκαν σαν βδέλλες, καρκινώματα  και σκουλήκια μπροστά σε άλλους, και μάλιστα από μέλος του Κυβερνώντος Σώματος τον Νταν Σίντλικ, όπου τους δόθηκαν λίγες ώρες να μαζέψουν τα λιγοστά πράγματα τους και να φύγουν από τα Κεντρικά γραφεία γιατί αποκόπηκαν.

 

Σε δική του μαρτυρία ο Κρις ανέφερε ότι στόχος δεν ήταν να πλήξει την Οργάνωση, απλώς δεν μπορούσε να πηγαίνει ενάντια στην συνείδησή του, σε κάτι που δεν θα μπορούσε να πιστέψει, αλλά και που δεν είχε βάση. Μάλιστα έδειξε και τα λάθη που μετέφρασε στην Μετάφραση Νέου Κόσμου και ειδικά στην Καινή Διαθήκη, όπου η Σκοπιά αλλοίωσε εδάφια που δεν την βόλευαν και ειδικά στην Αποκάλυψη που θέλει να δείξει ότι ο Ναός που υπηρετεί το Μεγάλο Πλήθος είναι στην γη. Ακόμα και μετά την αποκοπή του, πίστευε στην Οργάνωση και ήθελε να επιστρέψει στο Μπέθελ. Μάλιστα η Σκοπιά απέκοψε και την μητέρα του χωρίς καμιά αιτία απλώς και μόνο επειδή ήταν η μητέρα του. Η αίτηση τους για επανεξέταση της αποκοπής τους απορρίφθηκε αμέσως.

 

Φωτογραφία του Καρλ Κλαίν από την Σκοπιά 1 Μαρτίου, 1980, σελ. 9.

Η παρουσία τους στο Μπρούκλιν ήταν πολύ επικίνδυνη – άλλοι θα μπορούσαν να ανακαλύψουν το μυστικό τους και να τίναζαν την οργάνωση στον αέρα. Και άλλοι ανακρίθηκαν και αποκόπηκαν επίσης όπως οι μεταφραστές Νέστωρ Κουιλάν και η γυναίκα του και ο Ρενέ Βασκέζ. Οι τοπικοί πρεσβύτεροι που στην αρχή πίστεψαν στην μαρτυρία τους αργότερα τους κατέδωσαν στο Τμήμα Υπηρεσίας το "δεξί χέρι" του Κυβερνώντος Σώματος. Τα μέλη του Μπέθελ ήταν στο σκοτάδι και παραμένουν μέχρι σήμερα πιστεύοντας τις εξηγήσεις που τους έδωσε το Κ.Σ. ότι οργάνωναν συνομωσία ενάντια στην Οργάνωση του Ιεχωβά και ότι αυτοί οι άνδρες και γυναίκες ήταν αποστάτες και πνευματικά πόρνοι, διανοητικά άρρωστοι και διεφθαρμένοι. Πολύ λίγα γνώριζαν και τα προβλήματα μόλις ξεκινούσαν. Η αντίδραση του Κ.Σ στις γραφικές μελέτες που άρχισαν να κάνουν μέλη του Μπρούκλιν κρυφά σε μικρές ομάδες χρησιμοποιώντας και άλλες Γραφές, όπου ανακάλυπταν το νόημα των Επιστολών προς Ρωμαίους και Γαλάτας.ήταν: (1) να κυνηγήσουν όλους όσους αμφισβητούσαν την ερμηνεία της Οργάνωσης, (2) να αποτρέψουν σε άλλους μάρτυρες να τους ακούσουν (3) να ενισχύσουν το δόγμα ότι υπάρχουν δύο τάξεις Χριστιανών και ότι αυτοί που έχουν την επίγεια ελπίδα πρέπει να υπακούουν πλήρως στην ερμηνεία που τους δίνει η οργάνωση.

 

 

Η Παράνοια Βασιλεύει

"Αν κάποιοι έχουν τάσεις αμφιβολίας για τον Ιεχωβά, τον λόγο του, την Οργάνωση του, λάβετε δραστικά μέτρα να εξαλείψετε αυτές της αμφιβολίες πριν καταστρέψουν την πίστη σας... μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια από τους στοργικούς επισκόπους της εκκλησίας σας. Θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την πηγή των αμφιβολιών σας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερηφάνειας ή λανθασμένων σκέψεων... ενεργήστε γρήγορα να ξεριζώσετε από τον νου σας οποιαδήποτε τάση έχετε να παραπονιέστε, ή να μην είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στην εκκλησία. Αποκόψετε οτιδήποτε τρέφει αυτές τις αμφιβολίες.Σκοπιά 2/1/96, σελ. 23-24

Φυσικά πολλοί από το Μπέθελ ανησυχούσαν και έκλαψαν για το τι συνέβη στους Ισπανούς "αδελφούς". Στο μεταξύ το Τμήμα Υπηρεσίας ήταν απασχολημένο να μαζεύει αποδείξεις για να μπορέσει να αποκόψει τον Ρέι Φρανς αφού πίστευαν ότι μαζί με τον Έντουαρτ Ντάνλοπ συνωμοτούσαν ενάντια στην Οργάνωση. Ο Λη Ουότερς του τμήματος υπηρεσίας έκανε και την εξής δήλωση: "Αυτοί  (οι "αποστάτες") κτίζουν μια πλατφόρμα εδώ και αρκετά χρόνια όπου σχεδιάζουν να επιτεθούν." Ενώ ο Λίμαν Σουίνκλ υπεράσπισε τον Φρανς και δεν αποκόπηκε εκείνο τον καιρό (αφού γνώριζε όλα τα γεγονότα για το 1914), Ο Φρανς αποκόπηκε αργότερα επειδή θεάθηκε να τρώει με τον σπιτονοικοκύρη του πρώην Μάρτυρα (Time Magazine of Feb. 22, 1982, p. 66). Ο Ντάνλοπ αποκόπηκε γατί δεν μπορούσε να αγνοήσει τα γεγονότα και να παραμείνει στην παρούσα κατανόηση για χάρη της ενότητας.

 

Δεκάδες αποκόπτονταν από το Μπέθελ επειδή προφανώς ήξεραν πολλά. Στο μεταξύ οι γραφικές μελέτες συνεχίζονταν κάθε Δευτέρα μετά την μελέτη της Σκοπιάς κρυφά στα δωμάτιά τους, όπου ανακάλυπταν ότι η σχέση με τον Χριστό είναι το υπέρτατο αγαθό και προνόμιο του Χριστιανού, κάτι που δεν απολάμβαναν οι Μάρτυρες. Αλλά ο φόβος της αποκοπής δεν τους άφηνε να μιλήσουν για τις ανακαλύψεις τους σε άλλους. Έπαιρναν και το τεύχος της Σκοπιάς μαζί τους σε περίπτωση που κάποιος κατάσκοπος χτυπήσει την πόρτα!

 

 

Η "Σωτηρία δια Νόμου" του Σρέντερ

Άλμπερτ Σρέντερ μέλος του Κυβερνώντος Σώματος σε μια συνάντηση πρεσβυτέρων στο Μπέθελ στις 29 Μαϊου 1980 (αναφερόμενος σε αυτούς που αμφισβητούσαν την εξουσία), είπε: "Όλα όσα διδάσκουν, αγνοούν την βάση όσων διδάσκαμε όλα αυτά τα χρόνια."

 

Πολλοί τότε στα κεντρικά γραφεία άρχισαν να εκτιμούν το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία με νόμους και κανονισμούς σαν τον Μωσαϊκό Νόμο, αλλά σχέση με τον Ιησού Χριστό και ότι πρέπει να καθοδηγούμαστε από το Άγιο Πνεύμα. Στο Γαλάτας β: 20-21 αναφέρει ο Απόστολος Παύλος: 

"έχω σταυρωθεί με τον Χριστό. Έχω πάψει πλέον να ζω, αλλά ο Χριστός ζει σ' εμένα... αν η δικαιοσύνη είναι διαμέσου του νόμου, στην πραγματικότητα ο Χριστός πέθανε μάταια.

"Αν καθοδηγείστε από το Πνεύμα, δεν είστε κάτω από τον νόμο" (Γαλ. ε: 18)

Όπου αναφέρετε η λέξη "νόμος" δεν είναι αναγκαίο να αναφέρεται πάντα στον Μωσαϊκό Νόμο αλλά στους κανόνες και νόμους που τίθενται πάνω στους Χριστιανούς. Αυτό είναι το κλειδί του μηνύματος του Ευαγγελίου που καταρρίπτει την Σκοπιά. Σωζόμαστε μέσω πίστης στον Ιησού Χριστό ή σαν τους  "Ιουδαϊζοντες" του πρώτου αιώνα πρέπει να προσθέσουμε κανόνες και νόμους μιας οργάνωσης; (Γαλ.ε:1-4)

Το θέμα αυτό ήταν κάτι που το Κυβερνών Σώμα δεν θα ανέχοταν, και αυτό φαίνεται από την δήλωση του Σρέντερ μιλώντας ενώπιων πρεσβυτέρων τον Μάιο του 1980:

"Υπηρετούμε όχι μόνο τον Ιεχωβά, αλλά υποτασσόμαστε και στην μητέρα μας, που έχει το δικαίωμα να κάνει κανονισμούς και νόμους για μας... Αυτό το βιβλίο με τίτλο Εγχειρίδιο Γραφείου Τμήματος  περιέχει 28 θέματα που περιλαμβάνει κανονισμούς και διοίκηση. Σε αυτό υπάρχουν 1.117 κανονισμοί και αρχές, όπου περιμένουμε να ακολουθούνται από όλους αυτές οι πολιτικές. Αν κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό πρέπει να φεύγει γιατί δεν έχει θέσει σε αυτό το προοδευτικό έργο."

"Κάποιοι έχουν ξεπέσει από την Οργάνωση ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουμε κάτω από νόμο... Αυτό το μεγάλο πρόγραμμα τις οργανωτικής διαδικασίας μαζεύει τα πράγματα στον ουρανό και στην γη."

Πώς συμπεριφέρθηκε αυτή η "καλό - κουρδισμένη" μητέρα οργάνωση σε αυτούς που πίστευαν ότι σωζόμαστε μέσω πίστης στον Ιησού Χριστό;

 

Το Κυβερνών Σώμα δημοσίευσε ένα άρθρο που ενδυνάμωνε το δόγμα των δύο τάξεων, καθώς και την προσπάθεια των αποστατών και ψευδο-βοσκών να μπουν στην αυλή των προβάτων. (φωτογραφία  WT, 7/15/80, p. 26)

 

 

Τακτικές Τυχοδιωκτισμού

Ενώ ο Ρέι Φρανς απουσίαζε, μια επιτροπή συστάθηκε για να πάρει ομολογίες φίλων του για να ενοχοποιηθεί. Για δυο εβδομάδες η επιτροπή ανάκρινε μέλη του Μπέθελ ηχογραφώντας την ομολογία τους. Όταν ο Φρανς ήρθε πίσω και ακούστηκαν αυτές οι κασέτες ενώπιον του Κυβερνώντος Σώματος ο Φρανς έχασε όλα τα προνόμιά του, παρά τα χρόνια υπηρεσίας του, και τώρα έπρεπε μα φύγει.

 

Άλλοι πέρασαν ώρες ανάκρισης καθώς η επιτροπή ετοίμασε 10 ειδικές ερωτήσεις για να δουν τι γνώριζαν για το Κυβερνών Σώμα. Πολλοί αποκόπηκαν επειδή δεν μπορούσαν να δεχτούν ορισμένα δόγματα της Σκοπιάς. Αυτοί χαρακτηρίστηκαν πνευματικά νεκροί, διανοητικά άρρωστοι, τρελοί και ακόλουθοι δαιμονικών διδασκαλιών από μέλη του Κ.Σ. και δεν επιτράπηκε να μιλήσουν σε κανένα. Ακόμα και τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν με σκοπό να ανακαλύψουν τους αποστάτες. Με την υποψία της αποστασίας ακόμη φίλοι και γνωστοί καταγγέλλονταν. Όταν ανακαλύφτηκαν οι μελέτες που έκαναν οι Μπεθελίτες κρυφά στα δωμάτια τους, δόθηκε εντολή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άλλα έντυπα πλην της οργάνωσης. Ο Καρλ Κλάιν τους είπε:

 

"Αν έχετε τάση προς αποστασία βρήτε κάποιο χόμπι για να μην απασχολείται το μυαλό σας. Μείνετε μακριά από βαθιά γραφική μελέτη για να προσδιορίσετε το νόημα της Γραφής."

 

Ο Λοίντ Μπάρι ανέφερε στης 29 Μαΐου 1980 στην οικογένεια του Μπέθελ:

 

"όταν μιλούμε για τον νόμο εννοούμε την οργάνωση. Με όλη μας την καρδιά πρέπει να ερευνούμε τον νόμο. Ο Ιεχωβά δεν δίνει σε όλους την ερμηνεία. Χρειαζόμαστε οδηγό, και αυτός δεν είναι άλλος από τον πιστό και φρόνιμο δούλο. Δεν πρέπει να συζητάμε με άλλους απόψεις που είναι αντίθετες με τον πιστό και φρόνιμο δούλο. Πρέπει να αναγνωρίζουμε την πηγή καθοδήγησής μας. Πρέπει να είμαστε σαν το γαϊδούρι ταπεινοί, να μένουμε στην φάτνη μας και δεν θα δηλητηριαστούμε."

 

Πως θα νιώθατε εσείς με αυτές της  βλάσφημες δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με το μήνυμα του Ευαγγελίου καθώς και με τα λόγια του Χριστού που είπε ότι  "Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει;"

 

 

"Πού αλλού να πάμε;"

Οι ολοκληρωτικές σέκτες αρέσκονται στο να θέτουν αυτό το ηθικό δίλλημα σε αυτούς που θα δοκιμάσουν να φύγουν. Οι φόβοι για το τι θα συμβεί, όταν κάποιος φύγει από την οργάνωση, τους έχουν εμφυτευθεί βαθιά στο μυαλό τους, ώστε οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τη δική τους κρίση, να οδηγεί στην ενοχή, επειδή δοκίμασαν να αμφισβήτησουν την ηγεσία τους.

 

"Πού αλλού να πάμε;" είναι μια φράση που χρησιμοποιεί η Σκοπιά παροδηγώντας την πιστότητα των "Μαρτύρων", από τον Ιησού Χριστό στην Οργάνωσή τους. Όμως η δήλωση του Πέτρου, μας υποδεικνύει ότι θα ήταν πρόθυμος να υποφέρει στα χέρια των ανθρώπων, θεωρώντας προνόμιο να ακολουθεί τον Χριστό. Στην ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας συχνά ήταν αναγκαίο άτομα να αποχωριστούν από την οργανωμένη θρησκεία όταν αυτή ήταν διεφθαρμένη. Σαν αποτέλεσμα πολλοί έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους. Το να λάβεις στάση σημαίνει ότι θα εξωστρακιστείς, θα απομονωθείς από τους φίλους σου, θα χάσεις την οικογένεια σου, τα παιδιά σου. Όμως η αλλαγή αυτή θα σε οδηγήσει σε νέα ζωή. Καθώς κάποιοι από εσάς που ακόμα ανήκετε στην Οργάνωση μπορεί να διαβάζεται αυτό το άρθρο, μην απογοητεύεστε. Χιλιάδες σαν εσάς περνούν τα ίδια! δεν είστε μόνοι!

Όταν συναντήσεις τους πιο χαρούμενους ανθρώπους που έχεις γνωρίσει, που θα σου συστήσουν την πιο χαρούμενη ομάδα που υπάρχει στην γη, και τον πιο χαρισματικό ηγέτη, που έχει συμπόνια και κατανόηση, και όλοι τους είναι ενωμένοι και αγαπημένοι για ένα σκοπό, τότε αυτά είναι πολύ εξωπραγματικά για να είναι αληθινά. Μην αφήσετε την μόρφωσή σας, τις ελπίδες σας και τη ζωή σας, για να ακολουθήσετε ένα ουράνιο τόξο.

 

Κείμενο και Μετάφραση - Μορφέας

Δημιουργία αρχείου: 8-8-2005.

Τελευταία μορφοποίηση: 2-12-2017.

ΕΠΑΝΩ